2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

IceQ3-at lecserélni? Igen!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy HIS HD3850 IceQ3 TurboX hűtőjét fogom lecserélni, egy már-már legendásnak nevezhető Accelero S1-re.

[ ÚJ TESZT ]

Helló! Kedves olvasó, ebben a tesztben egy nem mindennapi hűtőcserének lehetsz szemtanúja! Egy HIS HD3850 IceQ3 TurboX hűtőjét fogom lecserélni, egy már-már legendásnak nevezhető Accelero S1-esre ami az Arctic-Cooling gyárából került ki.

Miért volt erre szükség? Az ég egy adta világon semmiért. Az ok mindössze annyi, hogy volt régóta egy felhasználatlan S1em, és annyi szépet és jót lehet róla olvasni külföldi és hazai tesztekben, hogy kíváncsi lettem vajon tényleg ilyen legendás-e, vajon tényleg a legdrágább hűtőkkel kel versenyre. Ára mindössze 4150Ft, és ezt megtoldottam egy brutális de mégis szintén olcsó Spire 12cm-es házhűtővel (ára 1100Ft).

A szerelés egyszerűen ment, mindössze az IceQ eltávolításán szenvedtem meg az egyik csavarral, de végül az is feladta a küzdelmet. Volt olyan elem is amit megőriztem az IceQ-ból mert az S1-é nem stimmelt volna oda, így az egész kártya hiánytalanul bordába burkolózott!

Az S1 felszerelés egyszerű, gyors művelet semmi probléma nem akadt a felszerelése során. Olvastam tesztekben, hogy nagyon gyengén ragaszkodnak a ram bordák elsőre nekem jónak tűnt, de aztán a ventilátor felszerelés közben sikeresen lepiszkáltam az egyiket a gyors kötözővel, remélem menet közben nem lesznek kamikaze bordák… :D

A tesztelés során a Furmark nevű erre a célra kifejlesztetett programot használtam fel, ami ablakban futott 640*480-as felbontásban 10 percen keresztül. A VGA beállítása BIOS segítségével a Gigabyte HD3870 GDDR3 adataira lettek módosítva, azaz 775/2000 amihez 1,254v-os magfeszültség társul. Tesztelés közben a gépen semmi más tevékenységet nem folytattam a legsimább, és leghitelesebb lebonyolítás érdekében.

Itt jegyezném meg, hogy éppen ezért a tesztben látható hőmérsékleti adatok hétköznapi használat során szinte reprodukálhatatlanok!

Első körben még a gyári hűtővel futottam neki a méréseknek amely során alapjáraton 43fokot mértem, ami terhelés alatt 67fokig tornászódott fel. Itt érzékelhető igazán, hogy a hűtés lecserélésének igazándiból komoly indoklása nincs, hiszen ezek az adatok, tökéletesnek nevezhetőek, egy ilyen kártyán.
Passzív üzemmódban korántsem olyan eredményt kaptam amire az előzetesek alapján felkészültem. Ez nagyrészt köszönhető a Furmarknak, és a jó öreg fizikának. Alapjáraton még nagyon szép 38fokos eredményt sikerült vele elérni, de viszont terhelés alatt megállás nélkül 10percen keresztül melegedett, így 103fokig kúszott fel, ami iszonyatos, és itt még nem volt vége. Érthetetlen okokból a visszahűlés alatt 76fokon lekapcsolt, valószínűleg a PCB még bőven 100 fok felett járt és nem hűlt visszafelé, emiatt történhetett a dolog…

Beélesítettem a hűtőt amit a SpeedFanal szabályoztam első terveim szerint 500, 1000, 1500 majd 2200-es fordulatra, de sajnos az 500at nem tudtam beállítani így az kimaradt. A ventilátor hangja még 1500as fordulat mellett sem emelkedett ki a szóval csöndben maradt, és 2200 mellett sem volt olyan hangos mint az eredeti IceQ3.

Az első mérés 1000es fordulat mellett alapjáraton 37fokos eredményt mutatott fel, ami a fordulatszám emelkedés melett 1500on 35fokra csökkent, és 2200en maradt ugyan ennyi. Szóval alapjárat mellett 1500as fordulat bőven elegendő volt a maximumhoz.

Második körben a terhelési teszt alatt először 57fokot mértem, majd a fordulat emelés után ez 56fok-ra majd 54-re csökkent. Ezek nem jelentős változások véleményem szerint.

Az eredményeket figyelembe véve, azt lehet megállapítani, hogy a hűtő típusa és annak adatai nem tudják nagyban befolyásolni az eredményeket, így az aki egy 8-9 cm-es porkavarót akaszt rá nem lesz jelentős hátrányban (max.10fokra gondolok) azzal szemben akinek 2*12cm hűti a bordáit, ami a költséghatékonyság szempontjából megint jó malomra hajtja a vizet. Nem kell megijedni nyugodtan lehet használni passzívan is, de ha valaki nagy gamer akkor inkább tegyen rá egy kis ventit.

Pozitív:
+ ár
+ teljesítmény

Negatív:
- memória bordák
- ventilátor rögzítés

Készítette:
Demon

(a cikk nem most készült, így az árak változhattak, a mért adatok pedig nyár melegében voltak. most olyan 10%al alacsonyabbak)

Hibák lehetnek természetesen, észrevételeket örömmel várom!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.