2024. június 7., péntek

Gyorskeresés

HTPC Xbox-ból

Megoldást kerestem egy DVD és egy hálózati médialejátszó kombinációjára, de mégsem akartam HTPC-t...

[ ÚJ TESZT ]

Az utolsó simítások

Ezzel meg is volt a nagyja, most jött viszont a tökölődés, a DVD tartókeretének megfelelő pozícionálása és rögzítése. Mint kiderült, a meghajtó alatt, az alaplapon lévő hűtőborda túl magasra nyúlik (vagy tetszés szerint a doboz túl alacsony) így egy kicsit meg kellett görbítgetni a bordák tetejét. A tartókeret lábai az eredeti Xboxban néhány helyen pont ráülnek az alaplapra, itt le kellett kicsit fűrészelni belőlük, de ez nem bizonyult elég aprólékos megoldásnak a CD tálca magasságának beállításához. Így inkább hosszú távtartókat csavartam a doboz aljába, így alátétek és plusz anyacsavarok segítségével már milliméteres pontossággal be lehetett szintezni, hogy a tálca pont az előlapi nyílás közepén jöjjön ki. A tálca elején persze szükség volt kis faragásra, hogy az ezüst színű előlapot rá lehessen csúsztatni.

Utolsó simításként bekerült a merevlemez is. Eredetileg az Xboxban rendes 3,5 colos HD van, amihez egy jó kis tartókeret is tartozik. Ha ilyen HD lett volna az én gépemben, akkor biztos azzal a kerettel rögzítettem volna, de szerencsére az Xbox előző tulajdonosa szintén médialejátszásra használta az eszközt, így kicseréltette a merevlemezt egy jóval halkabb, energiatakarékosabb és kevésbé melegedős notebook-os típusra. Ez viszont kényelmesen elfér a DVD olvasó és a készülékház fala között állítva, egy rezgéscsillapítós szivacsrétegben. Akartam egy USB aljzatot az előlapra is, hogy ne kelljen hátul keresgélni, ha esetleg USB meghajtón érkezik egy film, de nem akartam szétfúrni az egyébként gyönyörű alumínium előlapot. Végül a készülék alá szereltem be, nagyjából 2 centire az előlaptól beljebb. A CD lejátszó lábai elegendő magasságot adnak ahhoz, hogy pont be lehessen dugni egy pendrive-ot, ha nincs szükség rá, akkor viszont nem is látszik az aljzat.

A lejátszó tehát elkészült, néhány hete használjuk már, minden szempontból beváltotta a hozzá fűzött reményeket, bár egyszer már lefagyott DVD nézés közben, de azóta már frissítettem a lejátszó szoftvert. Úgy néz ki, hogy a hűtés rendben van, az XBMC-ben egész jól használható prochőmérséklet-vezérelt ventillátorszabályzó van, 60-70 %-nál soha nem forog többet, így nem zavaró a hangja. Az PC-s DVD olvasó viszont kicsit hangos, akár az Xbox eredeti olvasója, akár egy rendes DVD jóval halkabb. Azért megszokható.

A barkácsolási ösztön azért nem áll meg itt, vannak további fejlesztési lehetőségek is. A legzavaróbb egy LCD-kijelző hiánya. Sajnos az Xboxos XBMC nem támogatja az USB portra csatlakoztatható LCD-ket. (A Linuxos változat persze támogatja...) Igazából be kellene szerezni egy olyan modchipet az Xboxhoz, amihez van saját LCD támogatás, de ez több, mint 15 000 Ft lenne, ami kicsit sok... Ez tehát még függőben van. De lehet, hogy egy szimpla digitális órát építek bele, csak hogy ne legyen ott vakon az ablak.
Jó lenne továbbá a merevlemezt flash meghajtóra cserélni. Nem tárolok rajta zenéket és filmeket, mindent a NAS-ról streamelek, így elég lenne egy néhány GB-os CF kártya egy IDE-CF átalakítóval, amin az oprendszer fut. Ezzel még kísérletezek.
Jó lenne, ha működnének a CD-lejátszó további gombjai is. Ez úgy lenne megoldható, hogy szerezni kellene még egy infravörös távirányítót, ezt a készülékbe építve össze kellene vezetékelni a frontpanel megfelelő gombjaival, majd az infra diódáját szépen odahelyezni a beépített vevő közelébe. Egy ilyet kb. 3000 Ft-ért lehet venni, de ezért a luxusért max. 500-at adok, úgyhogy megvárom míg valami bontóban találok egyet.

A barkácsolásról nagyjából ennyi, az XBMC-ről és többi Xbox-specifikus dologról a fent hivatkozott cikkben olvashattok többet, de ajánlom a www.xboxklub.hu weboldalt is, ahol egyrészt rengeteg FAQ-ot és tutorialt, másrészt csomó fórumot és sok segítőkész embert találtok.

Aki azért tud hasonló árú jobb megoldást, vagy meg tudja mondani, hogy néhány év múlva melyik konzolt kell majd megvenni, írja meg!

Oldmobil

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.