2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

FSP455-PAF táp gyors teszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Óccó, erős, mi kő még?! Avagy költséghatékony 450-es táp.

[ ÚJ TESZT ]

A címbéli tápegység nemrégiben tűnt fel több nagykereskedés kínálatában, így mi is berendeltünk belőle párat próbakép.
A nagykereskedelmi bruttó ára a tápegységnek nincs 6ezer forint, kiskereskedelmi pedig 7 ezer körül alakul. A készülékre 2 év jótállást kapunk a gyártótól.
A minden jóban van valami rossz, mondhatnánk... A tápegységet 8cm-es ventilátorral szerelik. Ez annyit jelent, hogy elméletileg hangosabb működést fog eredményezni. A gyakorlat azonban mást mutat.

[NAGYBAN]

Hátulról [NAGYBAN]

[NAGYBAN]

Szemből [NAGYBAN]

Azt hinnénk elsőre, hogy a címbéli táp egy régi modell kifuttatása, ám ez nem igaz. A modell egy relatíve új fejlesztés, ennek megfelelően a kábelekkel való ellátottsága is követi az igényeket. A készülék rendelkezik 2db 6pin-es PCI-e 12V-os csatlakozóval, 4db S-ATA tápcsatlakozóval, valamint 2db 4pines periféria (molex) csatlakozóval, valamint 4pin CPU-12V és 24 tűs alaplapi csatlakozóval.

Kábelezéssel jól állunk [NAGYBAN]

PCI-e csati [NAGYBAN]

Kábelhosszúságok [NAGYBAN]

A tápegység adatlapját átfutva láthatjuk, hogy 450W folyamatos, valamint 500W átmeneti maximális teljesítményre képes. Egy korábbi PH-s teszt példa arra, mire elég egy modern 400W-os tápegység. [link]
A 2db 12V-os ágon 360W leadására képes, ami egy mai középkategóriás konfigurációt tökéletesen lefed. Áganként 18A-es áramlimit van, amit nagyobb 4magos rendszerek, valamint CF/SLI esetén figyelembe kell venni.

Adatlap [NAGYBAN]

A címbéli tápegység a már jól ismert GLN szériás (GreenPower) bélre építkezik azt tovább gondolva. A GLN szériás bél kiemelkedően jó hatásfokkal rendelkezik, emiatt kevés hőt disszipál el, így 8cm-es ventilátorral is halk marad a készülék átlagos használat mellett. A "régi" GLN szériás bélhez képest több különbség felfedezhető, azonban az alap kapcsolás sokat nem változott.

Belső [NAGYBAN]

Vezérlés szekunder oldal a PSS ic-vel [NAGYBAN]

A szekunder-oldalon TEAPO, CapXon elkók feszítenek, mindnyájan 105 fokosak. Primeroldalon OST lakik, ő 85 fokos.

Szekunder kondérok [NAGYBAN]

Primer kondér [NAGYBAN]

A tápegységet Yate Loon D80SH-12 12V/0,18A-es modellel szerelték. Maximális fordulaton sem túl hangos modell, motorzaja nincs.

Mérések alapján a tápegység nagyjából 280-300W kimenő teljesítmény felett kezd el halhatóan hangosodni, hatásfoka 79-83% között mozog a teljes terhelési skálán.

[NAGYBAN]

A címkén feltüntetett 500W-os „peak” teljesítményre nagyjából 5másodpercig képes, azután lekapcsol a védelme.

A tápegység különösen ajánlott azoknak, akik extra olcsón szeretnének hozzájutni minőségi, erős, védelmekkel rendelkező tápegységhez.

A teszt a PC Host Kft. szervizében készült.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.