2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

FS Pi3540 - az új időszámítás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kezdjük itt is szintén a marketinggel: „Vége a társkeresésnek – legalábbis ami a noteszgépet illeti.

[ ÚJ TESZT ]

Kezdjük itt is szintén a marketinggel: „Vége a társkeresésnek – legalábbis ami a noteszgépet illeti. A Fujitsu Siemens Computers új AMILO Pi 3540-es noteszgépe a minden igényt kielégítő, klasszikus „többcélú” gépre vágyó felhasználók tökéletes segítőtársa.”

Külsőség:
Végre a kezeim közé került a legújabb, - FuSi szerint korszakváltó modelljük - Amilo Pi3540.
Elkértem gyorsan tesztelésre az ismerősömtől, hagy próbálgatom egy-pár napot.

Kezdjük azzal, új doboz jár, az új modell arculathoz is. Fekete és fehér, első blikkre tetszik. A csomagolást inkább hagyjuk, eddig nálam a HP volt a nyerő, minél kisebb dobozba összerakni mindent, nos a FuSi is kezd felzárkózni. Ami feltűnt, itt már elmaradt a megszokott régi lemezgyűjtemény.

Kicsomagolva, egy kicsit mellbe vág a szín, szokni kell, ez tényleg más. Harmonikus, és puritán. Dominál a fehér, és a „szögletesség”, Mindenütt jól elkülönül a fehér és fekete, semmi átmenet. Becsukva, gyors tesztet végezve, 80% ledöbbent hogy ez FuSI. Ha, a fedélen nem szerepel a gyártó, és a széria neve, simán másra gondolnak. Eddig tetszett mindenkinek.
Na de kinyitottuk, itt váltak el markánsan a vélemények. Akár a fekete és fehér, volt a „de tündéri” és a „mi a …………. ez”.

Fehér billentyűzet, és fehéren világit, visszajelző jég kék LED-ek az elején, amik jó nagy fényt adnak, engem zavart. Apróság.
Billentyűzete meglepően jóra sikerült, nem egy ThinkPad, de előre lépés. Állítólag bizonyos mennyiségű folyadékot képes elviselni, - nem próbáltam. Három gyorsindító – funkció gomb van még pluszban. Viszont újlenyomat nem marad meg, valami jóféle műanyagnak köszönhetően.
Majd minden csatlakozó ajzat a hátuljára került, bal oldalt PC Card Express foglalat a dvd íróval, jobb oldalt 2 db USB aljzat árválkodik. Minden más hátul, tessék nyújtózkodni.
Kedvencem, tápcsatlakozó középen, csatlakozó a szokásos 90fokban, végén a bumszli ferritgyűrűvel, bármerre teszem útban a hűtésnek, vagy a portoknak.

A kijelző egy fekete keretbe került, amit a beépített kamera fehérsége tör meg. Plusz a mikrofonok kerültek még fel, a keretbe.

Az alja, itt látszik markánsan elkülönülve a kettő szín, akkumulátor rész fehér, még az elektromos, hűtési rész fekete. Szépen látszik a ventilátor.

Belsőség:

CPU típusa: Mobile DualCore Intel Core 2 Duo P7350 (2.0 GHz, 1066MHz FSB, 3MB L2 cache)
Memória: 3065 MB (DDR2-800 DDR2 SDRAM) (Samsung M4 70T5663QZ3-CF7, M4 70T2864QZ3-CF7)
Merevlemez: WDC WD2500BEVS-22UST0 (250 GB, 5400 RPM, SATA)
Kijelző: 15.4" LCD WXGA (Chunghwa CLAA154WB03A)
Optikai meghajtó: HL-DT-ST DVDRAM GSA-T50N
Videó vezérlő: NVIDIA GeForce 9300M GS
Hangkártya: Intel Realtek ALC888/S/T @ Intel 82801IB ICH9 - High Definition Audio Controller
Lapkakészlet: Intel Cantiga PM45
Akkumulátor: 6-cellás Lithium-Ion Battery, 4400mAh
Akkumulátor üzemidő: ~ 2 óra 20perc
Kártyaolvasó: 15-in-1
I/O portok: USB 2.0 x 3, RJ-45 Ethernet port x 1, ExpressCard 54/34 Slot x 1, 1x line in, 1x microphone in, 1x line out / headphone out combined with S/PDIF out
Hálózati csatlakozás : - LAN Realtek RTL8102E Family PCI-E Fast Ethernet NIC (NDIS 6.0)
- WLAN Intel(R) Wireless WiFi Link 5100
Webcam: 1.3 MP Logitech
Operációs rendszer: Windows Vista® Home Premium
Súlya: akkumulátorral 3,20 kg

Benyomások:

Telepítésnél egyből kiderült, Közép Európai lokalizáció, lengyel, szlovák, magyar nyelvből lehet választani. Kb. félórás, újraindulásokkal tarkított telepítés után elindult a Vista.
Online regisztráció, illetve a telepítőlemezek legyártására próbál rábeszélni. Kihagyjuk, nem az én dolgom. Látszik, hogy új háttérképet is terveztettek, végre.

Lényegében a csupasz Vistat kapom meg ezért a pénzért, kerül még hozzá egy Nero is természetesen. Minden másra, ott a jó öreg operációs rendszer. El kell ismerni, puritán.
Régen, ez nem így volt a gyártónál.

Jó rajta gépelni, ez a billentyűzet tényleg remekbe szabott lett, tetszik. CTRL és Fn gomb hálaistennek nem keverték össze, mint mostanság szokás lett. Bekapcsoló gomb, mintha kicsit mélyebbre került volna. Touchpad használható valamire, de hogy ki a gyártó, és miért nincs normális program hozzá, nem tudom. Javaslat egyből rágcsálót csatlakoztatni. Szerintem használhatóbb úgy.

Kapcsolatlétrehozáshoz, ott szerintem, méltatlan 10/100 LAN csatlakozó, igazán rakhattak volna már egy gigabites átvitelre képest is rá, na majd a következő generáció. WLAN részen Inteles, AGN szabványú modell igyekszik dolgát végezni, igen korrekt módon. Egész idő alatt ez volt használva internet csatlakozásra, 12 órát ment minden gond és hiba nélkül. Nekem viszont érthetetlen volt, ebben a modellben, miért nem került Bluetooth? A gépben ott lenne a helye, - kötelező lassan!

Számomra kevésnek tűnt a három USB csatlakozó, ami végül is kettő, mert a gép hátulján levő az egyben az ESATA foglalat is. USB hub, mehet a táskába, gyanús hogy használatba kell majd venni.

Hordozhatóság, nem tudom, nekem erről a 3,2 kg súlyú gép valahogy nem ez jut az eszembe.
Valahogy nem volt kényelmes a táskába gyömöszölni a töltővel, és felvenni.
Isten igazából én ezt a modellt, egy modern íróasztal sarkán, vagy egy IKEA bútorokkal berendezett lakásban tudom elképzelni. Lényeg ne kelljen cipelni. Ez kérem nehéz.
Van egy másik ok is még nálam, próbáltuk a lábunkon. Melegszik.
Sajnos jobbos kialakítású a hűtése. Alulról szívja a levegőt, és jobb hátul pedig fújja ki. Na most, a ventilátor pont a jobb lábamra esett, takartam, szegény nem kapott levegőt. Viszont melegített az asztalon is. Ventilátor nem járt zajjal, és lehet még a fordulatát is csökkenteni a szokásos FuSi gombbal. Meglepően csendes a gép amúgy is.
Akkumulátorral üzemelve majd 2,5 óra lett, WLan, böngészés, zenehallgatással fűszerezve.

VGA kártya, egy NVIDIA GeForce 9300M GS lapul benne, 256 MB dedikált GDDR3 memóriával. Maga a kártya sajna csak 64 bites, viszont DirectX 10 kompatibilis. Játékra nem próbáltam eme rövid idő alatt. Multimédiára tökéletes ellenben. Erre, ott a HDMI csatlakozó a hátulján például. Érthetetlen megint, a FireWire miért maradt le?

Ok és okozat:
Kinek ajánlom? Jó kérdés. A FuSi felkavarta vele az állóvizet szerintem, már elnézést, de nem vagyok – vagyunk hozzá szokva, hogy ennyire radikálisan hozzányúljanak a dizájnhoz. Meglépték. Nekem tetszik maga a gép, de tényleg csak asztalon tudom elképzelni. Nem vagyok hajlandó cipelni ekkora notebookot. Vannak bosszantó hiányosságai (FireEire, Bluetooth), - ezt meg végkép nem értem egy ilyen árazású termék mellett.
Egy biztos, senki nem bírt úgy elmenni mellette, hogy ne legyen valami megjegyzése rá.

Tesztek, eredmények:

Everest:
Memória olvasás: 6017 MB/mp
Memória írás: 5580 MB/mp
Memória másolás: 4315 MB/mp
Memória késleltetés: 85.0 ns
CPU Queen: 8418
CPU PhotoWorxx: 6435
CPU ZLib: 25614 KB/mp
CPU AES: 7410
FPU Julia: 3679
FPU Mandel: 1894
FPU SinJulia: 986

HDtune:

CineBench:

PCMark05:

CPU-Z és GPU-Z

[P:C]

[/P]

SuperPi

BatteryMoon

Képek:

Fujitsu Siemens Pi3540

benoce

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.