2024. május 8., szerda

Gyorskeresés

Fotózás mobiltelefonnal

Szeretnél élvezhetőbb fotókat csinálni mobiltelefonoddal? Kattints és a cikkből kiderül minden!

[ ÚJ TESZT ]

Egyéb funkciók

Az okostelefonok gyári kameraszoftvere rendelkezik még különféle lehetőségekkel, melyekről szeretnék megejteni még pár szót.

Ilyen például a panoráma funkció, mely több kép összefűzésével (6-8) hoz létre egyetlen egy széles képet, mely sokkal részletgazdagabb is. Manapság egyre divatosabb, hisz nagyon látványos és a valóság egy nagyobb szeletét ábrázolhatjuk, izgalmas perspektívában. Panorámaképeket lehet kézből is csinálni, de javasolt letámasztani vagy állványra tenni telefonunkat, a jobb végeredmény érdekében.


Anulu79 képe, egy S3-mal

A menüben kutakodva találhatunk még effekteket, melyek jellemzően a fekete-fehér, szépia, negatív stb. repertoárból állnak. Egy-egy képpel nagyon jót tudnak tenni ezek az effektek, sokan elfelejtik használni őket, pedig a fekete-fehér fotózás manapság reneszánszát éli, de ugyanúgy népszerűek a más egy tónusú képek is.

Aztán vannak az előre beállított sémák, mint például: éjszakai, portré, tájkép, sport, beltér, strand/hó, hajnal, naplemente, őszi kék, tűzijáték, ellenfény stb. Ezek is hasznosak tudnak lenni, bár soknál a WB el van szúrva. Amit én használni szoktam, az a hajnal, naplemente, tájkép és a portré. Ezek jól funkcionálnak, a naplemente narancsos-vörös árnyalatot ad a képnek, a hajnal pedig kissé lilás-rózsaszínest, így még élethűbbek lesznek az így készült képeink.

A HDR képalkotási módról már esett szó korábban, azonban van még, amiről nem: a képminőség. Minden telefon jpeg formátumban menti el a képeket, ez egy tömörített változat, helymegtakarítási célból. Ennek minősége viszont skálázható minden készülékben. A lehetőségek valahogy így néznek ki: normál, jó, kiváló. Minden esetben érdemes a kiválót választani, méretbeli különbség nem sok lesz és kb. minőségben is annyi, tehát nincs vesztenivalónk.

Két dolog maradt hátra. Az időzítő és a segédvonalak. Egy átlagos felhasználó ezeknek nem sok hasznát veszi, az időzítőnek még csak-csak, de a segédvonal minek ugye. Akinél be van kapcsolva az utóbbi funkció, tudom, hogy már tudatosan odafigyel a fotóira vagy nem. Mindenesetre nagyon hasznos, hisz vele tudunk tájolni, vízszintesre állítani a horizontot, függőlegeshez igazítani az épületek falát vagy épp középre helyezni a fotó témáját.

Az időzítőt legtöbbször magunk vagy baráti körünk megörökítésénél használjuk, amikor mi is szerepelni szeretnénk a fotón. Beállítjuk a kívánt késleltetési időt (2, 5 vagy 10 mp, ez telefononként változhat) és gyorsan a kamera elé futunk. Ez egy teljesen bevált, jó módszer. Azonban van még egy helyzet, amikor jól jön az időzítő. Ez nem más, mint a lehető legélesebb képek lövése. Ha igazán éles képeket szeretnénk nem kézből, hanem állványról vagy letámasztott telefonnal kell csinálnunk, hogy elkerüljük az esetleges rezgéseket, bemozdulásokat. Ilyenkor jön jól ez a funkció, csak beállítjuk a kívánt időt és már el is kerültük a hibákat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.