2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Flash Player 10.1 hardveres gyorsítás

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy HD videók gyorsítására alkalmas lejátszót készít az Adobe

[ ÚJ TESZT ]

Tesztelés

Korlátok

Mielőtt a tesztbe belevágnánk, mindenképp szót érdemel a forrás, amit le szeretnénk játszani. Sajnos az interneten sokszor a HD jelzőt kapott videók távolról sem hasonlítanak egy valódi HD anyaghoz, de általánosságban elmondható, hogy a H.264 baseline, main, és high profiljai támogatottak. A youtube-on fellelhető videók elég nagy része azonban nem valódi HD, ezért próbálkozzunk több verzióval, ha valamelyiknél nincs gyorsítás.

A mobil eszközök zöme ma még nincs felkészítve a H.264 HD felbontású videók lejátszására vagy ha mégis képes erre, akkor csupán a baseline vagy a main profil elérhető, a kijelző méretének korlátozottsága miatt. Mobil eszközök nem tudnak egynél több videót dekódolni egy időben.

Tesztelés

1. tesztrendszer:
CPU: AMD Athlon II X2 240
VGA: ATI Radeon™ HD 4670
RAM: 2 GB
Operációs rendszer: Windows 7 64 bit
Flash Player: 10.1 beta 2
Catalyst verzió: 9.12

Először nézzünk egy 720p videót gyorsítás nélkül:

majd hardveres gyorsítással:

Látható, hogy a CPU kihasználtsága nem sokat változott, bár a VGA kétség kívül elkezdett dolgozni a támogatás aktiválása után. Talán annak köszönhető, hogy csupán egy 720p-s anyagot teszteltem?

Nézzünk most egy 1080p felbontású videót, gyorsítás nélkül:

majd ismét gyorsítással:

Most tetten érhető a gyorsítás hatása, de némi csalódottság maradt bennem a grafikonok láttán, mert ennél azért nagyobb különbséget vártam volna. Persze figyelembe kell venni, hogy ez még csak egy béta verzió és bizonyára lesz még javulás a teljes verzióban.

Update:

Mint utóbb kiderült, az 1080p videó néhány fórumtársnál blokkosodát, zöld csíkokat produkált, mint nálam két videó egyidejű lejátszásánál, ezért kicsit jobban utánajártam annak, milyen kódolással készült a videó és megállapítottam, hogy nem DXVA-s a forrás. Az 1920*1080 mérethez ugyanis ref=8 értéket használtak, ami nem szerencsés... ráadásul L5.1-ben, bár ez még nem is lenne baj.

Az 1080p-s videó tulajdonságainak teljes listája ezen a linken érhető el.

2. tesztrendszer:
CPU: Intel C2D E8400
VGA (IGP): Intel GMA X4500
RAM: 2 GB
Operációs rendszer: Windows 7 32 bit
Flash Player: 10.1 beta 2
IGP driver verzió: 8.15.10.1986

Mivel az X4500 monitorozására nem találtam szoftvert, itt csupán a processzor kihasználtságára támaszkodhatunk:

Amit láthatunk az, hogy a grafikon első felében alacsonyabb kihasználtság tapasztalható, itt be volt kapcsolva a gyorsítás, majd kikapcsoltam és úgy indítottam el a videót. Ha nem is eget rengető, de látszik a változás.

A tesztelt videók linkje:
Heroes (720p) @ 500 Kbit/s
Heima (1080p) @ 1500Kbit/s

A legnagyobb kihasználtság a 4670 GPU-ját illetően 15-18% volt, ami gondolom elegendő is, hiszen egy 1080p felbontású HD filmnél sincs többre szükség. Nyilván a hardveres támogatás hiányában a processzor végez minden munkát és olyankor a GPU nem dolgozik a számításokon.

Két videó egyidejű lejátszását is támogatja elvben az Adobe újdonsága, ám ezt kipróbálva mindkét videó akadni kezdett és erős blokkosodást produkált. A GPU kihasználtsága leesett, ám az órajelek a teljes sebességen maradtak, míg a processzor kihasználtsága 50-60% körül mozgott végig.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Terítéken a mini PC

    Az utóbbi hetekben a Zotac és az Acer jóvoltából új erőre kaptak a mini PC-k. Elég erősek a hódításhoz?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.