2024. május 6., hétfő

Gyorskeresés

Fejlesztőnek lenni 40 felett

Az eredeti cikket a Mediumon találtam, és úgy éreztem, hogy fontos lenne lefordítani magyarra is, hogy megismerjétek.

[ ÚJ TESZT ]

A munkahely szívás

6. A munkahely szívás

Ne is várjátok, hogy a szoftvercégek bármilyen karrierpályát adnak majd. Ez talán létezik az USA-ban, de még sohasem láttam Európában. Ez azt jelenti, hogy kizárólag te vagy felelős a karriered sikeréért. Senki sem fogja azt mondani, hogy “ó, hát, a következő évben te lehetsz majd a team leader, majd a főnök, aztán a műszaki igazgató ...”

Sem-mi-kép-pen-sem. Épp ellenkezőleg, te egy szoftverfejlesztő voltál és az is leszel, vagyis egy viszonylag drága gyári munkás, akinek a munkáját a vezetők boldogan adják majd ki offshore-ba, bármit is mondtak korábban.

Ne vállalj el egy állást csak a pénzért. Szoftvercégek váltak rabszolgatelepekké, csak hogy igazolják az abszurd magas fizetéseket, a beteges túlórákat és az ésszerűtlen elvárásokat. És (legalábbis Svájcban) nincs szakszervezet, ami segítene, ha a dolgok rosszul mennek. Valójában vannak szakszervezetek Svájcban, de ezek nem igazán törődnek az olyan helyzettel, amivel nem kaphatnak elég figyelmet a médiában.

Ami még rosszabb, hogy a legtöbb munkahelyen találkozhatsz zaklatással, különösen nőként vagy a meleg közösség tagjaként, vagy ha nem fehér ember vagy. Láttam már fejlesztőket, akiket azzal fenyegettek, hogy nem hosszabbítják meg a vízumukat, ha nem dolgoznak gyorsabban. Szemtanúja voltam nők és meleg kollégák zaklatásának.

Az iparág egyes részei egyenesen undorítóak, és ehhez nem kell a Szilícium-völgyben élni. Megtapasztalhatod itt Svájcban is. Sok bank gyalázatos munkahely. A pénzügyi szektorban az akarják, hogy napi 15 órában lapátoljad a kódot, még akkor is, ha ezt a gyakorlatot a hatályos svájci törvények kifejezetten tiltják. A gyógyszercégek azt követelik, hogy olyan kódot írjál, amivel el lehet csalni a tesztek eredményeit, ezzel kikerülve a szabályozásokat. A startupok a bőrödet akarják lenyúzni, napi 18 órás munkával, mindenféle viszonzás nélkül, miközben lökik az olyan sz*rságokat, hogy “majd kapsz részvényopciót” és “mi mind csapatjátékosok vagyunk”.

Az se számít, hogy ha te vagy Zach Holman, és azt állítod az önéletrajzodban, hogy szó szerint a semmiből írtad a GitHubot: kirúghatnak a legszánalmasabb okokból. (Zach Holmant, a GitHub vezető fejlesztőjét egy tweet miatt rúgták ki.)

Az se számít, ha egy alkalmazás több mint a felét adja a cég forgalmának és bevételének, attól még az API csapat lenézően és felületesen kezelhet téged és az ötleteidet.

Arra is kértek már, hogy dolgozzak ingyen, ami egyszerűen megdöbbentő - és ezt az IT-ben olyan jól ismert emberek tették, akik még a Wikipédiában is szerepelnek. Nem adom ki a nevüket, de szeretném megelőzni, hogy a kezdők közelébe jussanak, mert az olyan emberek, akik etika nélkül dolgoznak, nem érdemlik meg senki tudását.

Amikor a HR menedzser azt mondja neked: “ezt (itt gondolj bármire, ami nem fér bele a világnézetedbe) meg kell tenned, mert tőlünk kapod a fizetést”, akkor válaszolj a következőképpen: “ti adjátok a fizetést, de ezért cserébe nektek adom az agyamat, és nem fogok engedelmeskedni bármilyen parancsnak”.

És mindennek tetejébe, benyomnak téged egy nagy egyterű irodába, amire valamilyen rejtélyes oknál fogva még büszkék is. Az egyterű iroda maga a rák. Kétségkívül a valaha kitalált lehető legrosszabb irodai elrendezés, és a legkevésbé megfelelő szoftverfejlesztésre - vagy bármilyen szellemi munkára, ami számít.

Emlékezz rá, az a tény, hogy megértesz valamit, nem jelenti azt is, hogy egyetértesz vele.

Ne engedelmeskedj a tekintélynek. Mondd meg nekik, hogy “basszátok meg, nem teszem meg, amit akartok”, és változtass állást. Fantasztikus munkahelyek vannak a világban - nem túl sok, de azért akad. Már volt szerencsém dolgozni ilyen helyeken. Ne hagyd, hogy egy rossz állás kiölje a lelkesedésedet. Nem éri meg. Borítsd rájuk azt az asztalt, ennyi.

Vagy még jobb, ha függetlenné válsz.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.