2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Epson Stylus SX115 bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Következő tesztemben az Epson SX115 multifunkciós készülékét mutatom be.

[ ÚJ TESZT ]

Főbb funkciók, konklúzió

Szkennelés:

A készülékhez teljes körű (kivéve a fax kliens program) szoftvercsomagot kapunk, melynek része az Epson saját szkenner programja is. Első körben három beállítási mód közül választhatunk: Otthoni, Irodai és Professzionális. Érdemes az utóbbit választani mert így teljesen testre szabhatjuk a beállításokat.

Professzionális módban kiválaszthatjuk először is, hogy filmet vagy fényképet (fényvisszaverő dokumentum) akarunk szkennelni. Megadhatjuk a dokumentum automatikus expozícióját is valamint a használni kívánt színmélységet (max 24bit) illetve a szkennelés felbontását (max 9600 DPI). Természetesen a papír méretét automatikusan felismeri. Továbbá lehetőség van a hisztogram, árnyalatkoleráció, fényerőt, kontraszt, színtelítettség, színegyensúly pontos beállítására is lehetőséged ad a program, mitöbb ezeket profilokba is menthetjük.

Nyomtatás:

A nyomtatáshoz 4 színű patront használ az SX115 (fekete, sárga, cián, magenta), amiket külön-külön színenkénti (rész) tonerként is megvehetünk, így mindig csak az aktuálisan kifogyott színt kell megvásárolnunk. Érdemes arra is figyelni, hogy az első komplett toner kevesebb oldal kinyomtatására alkalmas, mert ezzel a patronnal töltjük fel a fejet, így ha egyből sokat akarunk nyomtatni, vagy nem akarunk egy hét után patronért rohangálni egyből érdemes rögtön venni tartalék tonert hozzá minden színből (ha csak szöveget nyomtatunk elég a fektéből tartalékot venni).

Beállíthatjuk a nyomtatás minőségét, itt javarészt az elrendezésből adódó különbségek állíthatóak, illetve, hogy mennyire bánjon gazdaságosan a tintával. A papír milyenségét (normál vagy fotó papír), valamint a tájolását (fekvő, álló) is szabhatjuk meg. Ezenkívül itt látható a tonerek festéktartalma, ami hasznos dolog, mert ha látszik, hogy nem elégséges akkor jobb ha neki se állunk fényképet nyomtatni, ugyanis ha csak félig tudja kinyomtatni színesben akkor elveszett a drága fotópapír, folytatni nem képes a megkezdett képeket.

A speciális fülön további finomhangolást hajthatunk végre, valamint profilokat is létrehozhatunk, ezeket menthetjük is így a gyakrabban használt klissék később elővehetők nem kell újra mindent beállítgatnunk. A színprofilok között nem nagyon érdemes variálni sok különbséget nem vettem észre igazából az alapértelmezett színkép is megteszi.
A vörösszem csökkentés egész hatásosan szűri ki a fényképeken megjelenő eme bosszantó effektet. Igaz a tökéletes eltüntetéshez ajánlott inkább nyomtatás előtt valamelyik szoftver vörösszem csökkentését használni, mert a kettő kombinációjával nagyon szép eredmények érhetők el.

A karbantartás résznél lehetőség van a fúvókák tesztelésére és tisztítására is. Ez utóbbit programot csak akkor indítsuk el ha tényleg a fúvóka tömődött el. Érdemes odafigyelni, hogy a ritkán használt toner részegységek könnyen beszáradhatnak, ilyenkor meg lehet próbálni kis tisztalkoholos, puha ronggyal megpucolni, hátha sikerül feloldani a megkötött festéket.
A kifogyott patront a patroncsere program elindítása után tudjuk elvégezni, ilyenkor nem húzza ki teljesen a lap szélére a patront. Az új patron behelyezésénél figyeljünk arra, hogy teljesen, kattanásig nyomjuk bele a patront ellenkező esetben vagy nem nyomtat jól vagy - rosszabb esetben - a toner megsérül mikor a lapszélre kihúzza a tonert tartalmazó futókengyelt.

Konklúzió:

Ár érték arányban kiváló terméket kapunk, a hasonló árú más gyártótól származó típusok sokkal kisebb felbontással rendelkeznek (pl Canon, HP). A termékre 1 év garancia és 2 év jótállás vonatkozik. A termék támogatása kielégítő és a toner sem olyan vészesen drága hozzá, és a színenkénti cserélhetőségének köszönhetően aki többet nyomata fekete-fehérben és keveset színesben nem kell a komplett "színkeverékes" tonert vennie.
Anyagminősége is megfelelő, a külseje pedig kimondottan tetszetős. Jelenlegi vételára 14,000.- HUF körül alakul amihez 70 db-os fotópapírt kapunk ajándékba.

Qru

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.