2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Építsünk 286-ost!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Gyors a Windows 8 és az SSD? Bemutatom egy új 286-os konfig születését, ami 25 évesen 7 mp alatt bootol.

[ ÚJ TESZT ]

Röffentsük be!

Bekapcsolás után első utam a BIOS-ba vezetett, ahol túl sok mindent még nem tudunk állítani, vagy egy SETUP rész, ahol dátumot, floppy meghajtókat, és HDD-t tudunk beállítani, és nagyjából itt ki is fújt. Kapunk még egy naptárat is, mer’ az jó, és itt ennyi.

A későbbi modelleknél esetlegesen még állítható a BIOS Shadowing is, de komoly túlhajtási funkciókat ne keressünk.

Viszont van még egy Diagnostics menünk is, ahol a HDD-t tudjuk mélyformázni, illetve különféle analízis alá vetni, pl. amire MFM vezérlős HDD-nél mindenképpen szükség volt, továbbá, letesztelhetjük a floppy meghajtónkat, sőt különböző videó móddal is gyilkolhattuk kezdetleges monitorunkat.

Aztán lehetne itt menőzni, hogy hű de jó, fut a gépen Windows 3.11, van rá Office, ami a legfontosabb dolgokat már akkor is tudta, úgy mint napjainkban, vagy akár, ha van LAN kártya a gépben, akkor hálózatba tudom kötni úgy, hogy akár a 64 bit-es Windows 8-cal is tud kommunikálni, de ez a gép most nem erről szól.

Inkább ráraktam pár játékot, amit megmutatnék nektek:

Bumpy:

Mókás kis ügyességi játék, ahol egy „fej”-jel (nekem csirke jut róla eszembe) kell felszedni a különböző tárgyakat, úgy hogy ne essünk le a platformokról, és ne ütközzünk életet követelő platformoknak:

Dangerous Dave2:

Nagyon brutális, nagyon véres, nagyon izgalmas, és nem utolsó sorban az ID Software készítette

Grand Prix:

Igazi jó kis Forma1-es versenyzős játék a 80-as évek végéről. Szerintem ezt nem kell részleteznem

Simcity:

Igen, a városépítős szimulátor első része

StreetRod1/2:

Az autótuningolós játékok, filmek őse! Igaz, nitró tudtommal nincs, viszont motor finomhangolás, s különböző upgrade lehetőségek garmadájával találjuk magunkat szembe, amiknek hála olyan játék lett belőle, hogy napjainkban is megirigyelhetnék a mostani aktuálisak

Stunts:

Nagyon sajnálom, hogy nem készült belőle remake, vagy folytatás, különböző autókkal akadálypályákon kell végig menni, hatalmas ugratók, meg minden, ami kell megtalálható a játékban

Szóval, mint láthatjátok, rengeteg, tényleg nagyon jó játék van már erre a gépre is, amit haverokkal marhulás céljából 1-2 sör mellett óriási hangulat újra végig tolni, vagy épp mostanság megismerkedni velük, higgyétek el, tényleg, akár hosszú órákra le tudja kötni az embert.

Végezetül, pedig, egy kis érdekességet hagytam nektek! A cikk elején igyekeztem minél több komponenst hasonlítani napjaink hardveréhez, de vajon ezek mit is jelentenek konkrét példák mellett!?

Lefuttattam hát a Checkit nevű tesztprogramot, ami képes kiszámolni, hogy a CPU hány Dhrystonesra alkalmas, íme:

Igen, jól látható, 2986-ra képes. Majd lefuttattam egy 6 magos Phenom II-es CPU-val szerelt konfigon a TestCPU nevű programot, ami szintén nem egy friss program, de nagyjából viszonyítási alapnak jó lesz, mert az is tud adni Dhrystones értéket:

Igen jól látható az eredmény, amit ha még pontosabb képet akarnánk kapni, be kellene szorozni még 6-al, hiszen a program csak 1 szálon futott, de ugye a CPU meg 6 magos.

Tehát durván egy mai mostani CPU több mint 20 ezerszer nagyobb teljesítményre képes! Igen… ennyit fejlődött az informatika cirka 30 év alatt.

Konklúzió?! Minek? Ez a gép 25 éves. NA és? Pont ugyanazt tudja, mint 25 évvel ezelőtt!

Lassú? Egyáltalán nem! Uraim, ez a gép 7 másodperc alatt bootolja a DOS 6.22-t és újabb 7 másodperc múlva már fut a játék!

Sok GHz ide, villámgyors Windows 8 oda, hű de menő csúcs szupergyors SSD amoda, ezt csináld meg egy mai modern gépen, hogy bekapcsolás után 15 másodperccel már játszol!

Én mindig is azt mondtam/om, hogy nincs lassú hardver, csak nem rá való szoftver!

Azóta történt

Előzmények

  • Oldschool gamer konfig

    Írásomban bemutatok egy igazi retro gamer konfigurációt a múltból: 533MHz CPU és 28MB VGA!

  • Retro Crossfire

    Bemutatom az ATi kezdeti multi GPU-s megoldását, a kezdeti Crossfire-t.

  • Retro konfig bemutató

    Avagy mire lehet használni egy közel 30 éves gépet ma, amikor már egy telefon is nagyobb teljesítményű?

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.