2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

EIZO CG275W monitorteszt

Egy abszolút professzionális felhasználásra szánt LCD monitor tesztje.

[ ÚJ TESZT ]

Érdekességek II.

További gondolatok a beépített szenzorról

Mivel nem hiszek vakon a tri-stimulus (három -de épp így akár hat- színszűrős) colorimeter-eknek, így szükségét láttam némi további vizsgálódásnak.

Egyelőre maradtam a ColorNavigator programban, és ugyan azt az ISO 12646 tesztpalettát használtam, mint az előbb, de ezúttal a beépített szenzor helyett egy X-Rite ColorMunki Photo spectrophotometer-t vettem elő, melynek várható abszolút pontossága a referencia műszerekéhez képest megközelítőleg CIE dE ~1, legrosszabb esetben ~4.5

És mivel egy mérés nem mérés, de minél több, annál jobb, így előhúztam még egy X-Rite EyeOne Display Pro colorimeter-t is.
Ez is csak colorimeter, de gyárilag spektrálisan profilozott, és naivan azt reméltem, hogy az EIZO software-e valószínűleg használja is ezt az előnyét, melynek hála igen jó abszolút pontosság érhető el vele (legalább is a hagyományos colorimeter-ekhez képest).

(Az EIZO-nak csak annyi lenne a dolga, hogy készít egy EDR filet, mely leírja a monitor fényének spektrális eloszlását, és a ColorNavigator ezt összevethetné a firmware-ben tárolt spektrális érzékenységet leíró adatokkal, hogy korrigálja a mérési adatokat.
Ez a látottak alapján szerintem nem történt meg...)

Tovább megjegyezném még, hogy a sebességéről híres EyeOne Display Pro-val igen lassan végett a ColorNavigator. A szokásos körülbelüli 1 másodperc/mérés helyett durván 5 másodpercet is időzött egy szín mérésén.

Szóval messze nem nevezném tökéletesnek ez EyeOne Display Pro műszerek támogatottságát (bár igaz, hogy nincsenek még túl régóta forgalomban).

De lássuk akkor az eredményeket:

Viszonylag alacsony eltéréseket tapasztaltam a beépített colorimeter és a ColorMunki spektró közt. Ekkora különbség akár két frissen kibontott ColorMunki Photo műszer közt is lehet.

Ezt követően a ColorNavigator-on túl egy másik programmal is ellenőriztem az imént készített profil konzisztenciáját, mely kicsit jobban képes kezelni a ColorMunki spektrót (magasabb pontosság érhető el vele), mint a ColorNavigator-ral.

Nos, azt hiszem az eredmények magukért beszélnek.
Ebből én már lemerem vonni a konklúziót, hogy még mindig pontosan mér a saját spektrométerem, és nagyon precízen behangolta az EIZO a beépített colorimeter korrekcióit is, mert igen valószínűtlen, hogy ennyire egyformán mérjen félre két különböző elven működő műszer.

Ugyanakkor sajnos le kell vonnom azt a konklúziót is, hogy míg a beépített szenzorral nagyon ügyesen bánik az EIZO software-e, addig az EyeOne Display Pro-t nem is érdemes elővenni hozzá, és a ColorMunki Photo-val végzett méréseit is kicsit óvatosan kell kezelni. (De ne feledjük a jó hírt, hogy a beépített szenzor is igen megbízhatónak tűnik, tehát általános felhasználás esetén egyáltalán nincs is szükségünk az itt említett külső eszközökre.)

Talán csak annyi kívánságunk lehetne még az EIZO hardware-es kalibrálási képességeit illetően, hogy esetleg szabadon is hozzáférhetővé tehetnék a teljes dokumentációját. Ezzel megnyílna az út a szabadúszó Linux-os software-ek előtt is, illetve a Windows és MacOS felhasználók is tetszés szerint használhatnának nyílt alternatív megoldásokat a ColorNavigator helyett.

Near-black banding

Kíváncsi voltam még valamire.

3D-s színkorrekcióknál is könnyen előfordulhat különböző okokból, hogy a feketéhez közeli sötét árnyalatok egybeolvadnak a legsötétebb feketével.

Ennek objektívebb ellenőrzésére és bemutatására készítettem egy durván túlexponált képet a black-clipping tesztábráról:

Nos, minimális mértékben, de itt is megtörténik (a 3 legsötétebb árnyalat olvadt egybe a feketével). De ezt véletlenül sem tekinteném hibának, igazából csodának tekinteném, ha ilyen (viszonylag alacsony) natív kontraszt mellett egyszerre követne precízen egy tetszőlegesen felvett tisztán exponenciális görbét, és mégis megkülönböztethető maradna minden fekete közeli árnyalat.

Ekkora mértékű near-black banding semmilyen gyakorlati problémát nem okoz.

(Ennek mértéke változhat a kalibrálási célértékektől, főleg a választott gamma görbétől és fekete fényerőtől, amennyiben utóbbi nem "minimum".)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Dell IPS '12 körkép

    IPS paneles Dell monitorok 22, 23 és 24"-os méretekben ('12-es széria).

  • NEC PA231W teszt

    Megfizethető monitor igényes otthoni és fél-profi felhasználóknak.

  • EIZO EV2335W teszt

    Egy irodai felhasználásra szánt, full HD, 23"-os EIZO monitor tesztje.

  • EIZO FlexScan S2243 monitor

    Általános irodai felhasználás mellett akár fotószerkesztésre is szánt, költséghatékony EIZO.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.