2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Egyedi hangfal állvány építése és hangfalak felújítása

Hosszas keresgélés után rájöttem, hogy nincs számomra megfelelő állvány, ezért inkább építettem!

[ ÚJ TESZT ]

Előszó

A történet nagyon régre nyúlik vissza. Talán középiskolás lehettem, mikor belevetettem magam a hangszórók világába. Első kisebb hangfalam egy Fujitsu Siemens 2.1 rendszer volt. Sajnos többször vissza kellett vinnem a boltba, mert hangos alapzúgással rendelkezett. Ezt követte egy Logitech 2.1. Majd átléptem az 5.1-esek világába, személy szerint egy Daewoo dhc x150 képében (most töltötte a 13. életévét).
Elég sokat tudott kategóriájához képest. Ami különösen tetszett, az a subwoofer kimenet, valamint, hogy a hangfalak külön programozhatóak.
Ebből kezdtem hát el építkezni.

Első szerzeményem, melyre hosszas kutakodás után találtam rá, egy KODA SW-3580 típusú aktív láda volt. Később ezt követte egy SONY SS-L80 típusú front hangfalpár. Keresési feltételként 6 Ohmot, 60 Watt felettit és 2 vagy 3 utas hangfalat szabtam ki, lehetőleg minél nagyobb méretűt. A többi hangfallal nem foglalkoztam, mert általában stereo-ban hallgatok zenét, csak filmhez kell az 5.1.

Ez a konstrukció csak 2.1-ben (subwooferrel) volt élvezhető, mivel az erősítő elég gyenge volt a Sony-khoz, 60 Hz alatt szinte nem is volt hangja (, szerencsére az aktív mély kárpótolta). Ekkor megszületett az elhatározás bennem, egy komolyabb meghajtóegységet szerzek be. Körülbelül 5 év telt el ezen eszközök használatával, mikor a sors úgy hozta, hogy ideje elköltözni.

A régi szobámban a szekrényen volt helyük a hangfalaknak, így nem hoztam el őket (lévén, hogy az új nappaliban nincs mire rátenni), csak az 5 db gyári kis műanyag dobozkákat. Másrészt a Sony-k elég lepukkant állapotban kerültek hozzám, így nem akartam, hogy szem előtt legyenek.

A következő fordulat, akkor történt, mikor egy közeli ismerősöm felajánlott egy komolyabb Denon erősítőt visszautasíthatatlan áron.

Mivel a jelenlegi lakásban nincs semmi, amire rá tudtam volna tenni a hangfalakat, ezért az interneten kezdtem el keresgélni állványok után. Több napos keresgélés után rájöttem, hogy nincs számomra megfelelő állvány. Az újak nagyon drágák, a használtak csúnyák és nem is sokkal olcsóbbak. Úgy döntöttem, magam tervezem meg a saját kis igényeimnek megfelelő oszlopokat, alkatrészeket, lehetőleg meglévő anyagokból, minimális anyagi ráfordítással. Persze egy „új” állványhoz nem dukált volna a lerongyolt hangfalpár, így ezeket is kezelésbe kellett vennem... (Erre később térek ki.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Approx Appsoul - Nagyotsoul

    Viszonylag kis mérete ellenére nagy hangerővel bír, masszív a felépítése és egyszerűen kezelhető.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.