2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Egy HDD hidegre tételének története

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy kevés pénz felhasználásával, pár csavar ki-be tekerésével sikerült megsokszorozni a merevlemezem életpályáját.

[ ÚJ TESZT ]

Történet

Nem is olyan régen bemutattam a kissé forrófejű, viszont hőn szeretett Lenovo Y580-asomat. Akkor sikerült a nyugalom megzavarására alkalmas hőmérsékleti adatokkal szolgálnom, mely sok érzékeny lelkű fórumtársnál kiverte a biztosítékot. Ezek közül is a legmegrázóbb adat a HDD-m hőmérséklete volt.

Sokáig gondolkodtam, hogy írjak-e cikket a történetemről, de végül is három dolog miatt döntöttem a cikk megírása mellett:

Első és legfontosabb, hogy azokat a fórumtársakat megnyugtassam, akik az előző eset óta esetleg még mindig a HDD-m egészségi állapota miatt aggódnak, hogy végre egy jobb helyre került szegény (persze nem az örök Si mezőkre) és azóta sokkal jobban érzi magát.

Második: bemutatni, hogy egy tervezésből adódó súlyos hibát hogyan lehet viszonylag egyszerűen és olcsón orvosolni.

Harmadik: ha esetleg valakinek nincs mSATA/NGFF foglalata, viszont van DVD meghajtója (amit nem használ), de fél komolyabban megbontani a gépét. Amiből adódóan az vagy lassú lesz, vagy kevés lesz a tárhelye: nekik szeretnék egy kis bátorítást adni az én példámmal.

Most, hogy már részletesen kifejtettem az indítékot, arról is szeretnék pár szót szólni, hogy mi lesz a cikk fő témája. Az utóbbi pár évben robbanásszerűen kezdtek fejlődni az SSD-k, viszont notebookokban általában csak egy HDD/SSD hely van. Erre a problémára a megoldás, hogy tegyük optibaybe a HDD-t és tegyük az ODD helyére, a HDD helyére meg tegyük az SSD-t. Így nem kell drága laptop, amiben benne van az mSATA foglalat, nem kell lemondani a nagy tárhelyről és még a sebességről sem.
Na, ez a cikk nem erről fog szólni, viszont ebben is tud segítséget nyújtani annak, aki ezzel a problémával küzd.

Az egész procedúra arról szólt, hogy miképpen lehetne hűvösebb HDD-t teremteni. A korábbi cikkemben írtam, hogy a HDD pont a CPU mellett van, és terhelés alatt olyan értékeket kapunk, mely atrocitásokat csoda, ha kibír a HDD. Csodák márpedig ugye nincsenek, nekem is jobblétre szenderült már egy HDD-m, amit garanciálisan cseréltek. Mostanra viszont ez a garancia lejárt és egy új, 1 TB-os HDD 18.000 magyar forintocskába kerül.

Ha jobban megnézzük a gépet, látható, hogy a CPU/GPU-tól az ODD van a legtávolabb, de persze kézrátétellel is érződik, hogy az a gép leghidegebb pontja.

Adta magát a lehetőség, hogy szerezzek egy optibayt és odategyem a HDD-t. Miután így belém csapott a felismerés, nagyon meg is örültem magamnak és nagy bőszen nekikezdtem az előkészületeknek.

Mire is kell ügyelni egy optibay vásárlásánál?

Akkora legyen a magassága, amekkora a te ODD-d. Ez az én esetemben 12.7 mm, ami a többségre igaz is, de létezik 9.5 mm-es is. Cserélhető legyen az előlapja, hogy úgy nézzen ki, mintha még mindig ott lapulna benne a DVD meghajtó. A belső és külső csatlakozó típusa, ami általában SATA-SATA. És végül, de nem utolsó sorban, a hátsó rögzítő pöcök, amit a DVD-ről le, az optibayre pedig fel kell csavarozni a mihez... akarom mondani az alaplaphoz tartás végett.

Az említett paramétereket figyelembe véve, meg is rendeltem 2800 HUF-ért az én első teljesen saját optibayemet, ami a mai napon meg is érkezett hozzám. Ő maga formára teljesen úgy néz ki, mint egy ODD lyukkal a közepén, amiről hiányzik az előlap és a hátsó rögzítő pöcök. Teljes valójában alumíniumból készült, melynek hála, leendő lakója még egy kevés passzív hűtésben is részesülhet. Van benne 4 darab rejtett HDD rögzítő csavar, amihez egy nagyon vékony csavarhúzó kell, amit természetesen mellékeltek is.

Mielőtt belevágtam a lecsóba, még elvégeztem egy stabilitás tesztet AIDA64 segítségével. Múltkori írásomban elkövettem egy bakit, amit azóta is szánok-bánok, ugyanis ott bepipáltam, hogy a HDD-t és az SSD-t is izzítsa a program, ami valljuk be, nem túl reális, pl. játékok alatt.
Most azt kilőttem, viszont minden más izzott.

Első terheléses teszt

Szobahőmérséklet: 22°C
Mérési idő: 20 perc
CPU: 87°C
GPU: 80°C
SSD: 57°C
HDD: 50°C

Mint látható, a HDD bőven a még elfogadható érték fölé került, és nem volt az a „hú de nagy” kánikula sem. Miután ismételten megbizonyosodtam róla, hogy itt bizony cselekednem kell, neki is láttam a szerelésnek.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.