2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

E-hulladék a köbön

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ne szennyezd a környezetet a töménytelen e-hulladékkal!

[ ÚJ TESZT ]

Mi is az e-hulladék?

Az e-hulladék nem más, mint minden olyan elektronikus eszköz, mely a mai világban már elavultnak számít, halálra, kidobásra lett ítélve.
Miután a gyártók minden évben töménytelenül ontják a futószalagról az újabbnál újabb technikával készült csúcs szuper készülékeket, melyeket a vásárlók boldogan tudnak magukévá.
Ekkor szokott elsősorban bekövetkezni az előző készüléktől való búcsúzkodás.

A gyártók ráálltak arra a trendre, mi alapján a készülékek 2, maximum 3 éves használatra készülnek. Ezek eltelte után a hordozható készülékek akkumulátorai hamar merülnek, a gyorsabb munkára már kevésbé alkalmas, lekopik a festék, kiesik a gomb, és ilyenkor csábítóbb és gazdaságosabb áttérni az új készülékre, mint a régire költeni.

Egy átlag monitor 6% ólmot tartalmaz, de egy átlagos e-hulladék akár 36 különböző vegyi elemet is tartalmazhat. Egy átlagos számítógépben a leggyakrabban a következő veszélyes anyagok fordulnak elő: ólom, hat vegyértékű króm, kadmium, higany, arzén és PVC. A műanyagokhoz ún. gyulladáskésleltető anyagokat kevernek, amelyek közül a legveszélyesebbek a polibrómozott-difenil-éterek (PBDE) és a polibrómozott bifenilek (PBB) A PBDE és a PBB felhalmozódhat a szervezetben, máj- és idegrendszer-fejlődési zavarokat okozhat, ezért újrahasznosításuk ma már korlátozott az Európai Unióban. A számítógépekben kis mennyiségben található ezüst, arany és platina is, amit érdemes visszagyűjteni és hasznosítani, hisz ezeknek a nemes fémeknek bányászata általában nagy környezetterhelést jelent.

A The New York Inquirer újságban Aaron Labaree cikke, melyben felsorolásra került a világ 7 szemétcsodája.

A 7. helyen található a kínai Guiyu-ban található elektronikai hulladéklerakó.
Itt található Észak-Amerika elektronikus hulladékának lerakata. Nagyjából 100 ezer embernek ad munkát, és van olyan falu, ahol a teljes lakosság csak a kábelek égetésével foglalkozik, hogy kinyerjék az értékes fémet belőle.

Mit lehet ez ellen tenni?

Vásárolj ésszel! Még mindig olcsóbb egy új előlap a telefonra, vagy egy elpukkant kondenzátor cseréje, mint egy vadonatúj készülék.
Ha mindenképpen újat kell venni, akkor a régi készülék sorsát érdemes átgondolni. Ha megunásból kerül sor a cseréjére, akkor érdemes olyan embernek, szervezetnek adni a régit, ahol még hasznosítható, és nem kidobásra kerül.

Ha mindenképpen hasznosíthatatlan, akkor sem a kommunális hulladékban a helye.
Amíg a szobában lévő számítógép veszélytelen a környezetre, addig a talajba kerülve a nedvességtől rögtön elkezd kiszivárogni belőle a sok káros anyag, mely a talajvízen keresztül a háztartásunkba kerül a csapba.

Az elektronikai hulladékot minden esetben egy feldolgozó üzembe célszerű juttatni.

A szabályozásoknak köszönhetően minden ilyen készüléket forgalmazó üzlet köteles átvenni a régi darabokat.
Jobb esetben találhatunk olyan akciót, melyben kedvezményt kapunk a régi készülékünkért.

Igyekezzünk tehát okosan gazdálkodni ezekkel az eszközökkel, hiszen az unokáink helyzetét ronthatjuk a meggondolatlanságunk miatt.

z0d1AK

A cikkem forrásai:
Számítógépeink élete, halála, és ami utána jön - tudatosvasarlo.hu
Ne legyél e-hulladék termelő! - tudatosvasarlo.hu
A világ hét szemétcsodája - hungary.indymedia.org

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.