2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Commodore C64 szerelgetés - Modding

Szétszedtem, kitisztítottam és modoltam hozzá egy új kontrollert, mivel a régiek nem bírták a gyűrődést..

[ ÚJ TESZT ]

Joystick modding

Előkaptam azt a dobozt, amiben benne volt az összes joystick, amiket még gyermekkorunkban nyúztunk. Azt gondoltam, hogy lesz legalább egy használható közöttük... tévedtem.

Az akkori technika kicsit érdekes volt joy téren... A joy felépítése nagyon egyszerű volt, 4 irány és jobb esetben két tűzgomb segítette a játékosokat. A gond ezzel az volt, hogy a fő vezetőlemeznek a nyúlványai nem bírták az aktív használatot, igen hamar letörtek. Ekkor jöttek az alternatív megoldások. Szigetelő szalag, sebtapasz, szegecselés. egyik sem mondható jó, tartós megoldásnak. Még most is emlékszem mennyit szenvedtünk régen az érintkezőkkel. Volt, hogy levettük a joy karját és a puszta érintkezőket nyomogattuk egymáshoz, hogy továbbítsák a jelet. Kiókumláltam, hogy melyik érintkező mit csinál, hogyan is működik a joy (nem volt nehéz rájönni egyébként...).

Arra gondoltam, hogy moddolni kellene valamit, hogy legyen legalább egy normálisan működő kontrollerem. Ha valami nyomógombos cuccal tudnám irányítani az alkalmazásokat, sokkal jobb lenne, mint ez a lemezérintkezős, törékeny joy. Először egy számológépet akartam átépíteni, de véletlenül rátaláltam egy szintén hibás PC-s joystickra, nevezetesen a PC Phantom Logic 3-ra.

Mindenképpen olyan kontrollert akartam, amit nem úgy kell mozgatni, mint egy joystickot, ezért gyorsan szétkaptam és megkönnyebbülésemre rátaláltam arra, amit kerestem: Egy gombok által vezérelt panel.

Faterom adott egy talán még a Commodore-tól is régebbi forrasztópisztolyt, amivel leműtöttem az eredeti joy vezetékeit. Aztán a forrasztópisztoly bedöglött, illetve mégsem, csupán nem melegedett fel annyira, hogy a forrasztóónt megolvassza. Így hát faterom előkotort egy forrasztópákát, ami viszont annyira forró volt, hogy Darth Vader fénykardja hitvány replikának mondható hozzá képest. Ha nem vigyázok, még a panelt is átégeti, ezért megkértem édesapámat, hogy segítsen a forrasztásban.

A vezetékeket a megfelelő helyre forrasztottuk, bár ennek a PC-s joynak kicsit bonyolultabb volt a működése, mint a Commodore-hoz használtaké. Az egészben az a legjobb, hogy a PC-s joystick tetején volt egy négy irányú gombsorozat, melyet egy kis, oszlopszerű gombbal lehetett működtetni. Így meg is oldódott a joystick kar kérdése: nem szükséges magát a kart mozgatni a kurzor mozgatásához, hanem elég tartani és a megfelelő irányba tolni a gombszerű kart.

A forrasztások elkészültek, s nem maradt más, mint összeszerelni a PC Phantom karját. Node itt megint volt egy kis probléma. Ezt a joy-t faterom hozta valami turkálóból, ahol kilóra adják a cuccokat, hát olcsó húsnak híg a fele: a joystick karjának tapintása több, mint különös volt: ragadt, mint ami meg van olvadva. Ezen a részen mutterom tanácsát kértem, aki adott valami hihetetlenül erős zsíroldót. Lepermeteztem a kar műanyag borítását, ami miután megszáradt, szépen el is színeződött, látszott rajta a maró hatás.

Izgatottan helyeztem üzembe a vadi új kontrollert és örömmel konstatálhattam, hogy tökéletesen működik és pont olyan, mint amire már a szigetelőszalaggal tuningolt joystickok óta vágytam!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Home computerek - első rész

    40 évvel ezelőtt jelentek meg az első nagy szériában gyártott homecomputerek, amelyek egy lavinát indítottak el.

  • Astro C40 TR Controller

    Nagyon igényes eszköz, átgondolt, tele van hasznos kis finomságokkal, de piszkosul drága.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.