2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Chenbro SR30169 szerverház bemutató

Az első saját építésű otthoni szerverem, melynek elkészültét azért sok tapasztalat előzte meg.

[ ÚJ TESZT ]

Csapó 2

Ott kezdeném, mire kell nekem. Elsősorban szeretném a fényképeket nagy biztonságban tudni. Nem olyan rég apa lettem, a gyermekem emberré válásának momentumait igyekszem megörökíteni, és ezeket biztos helyen tudni. Ezeket persze szeretné látni a család is, így az internetről is elérhetőnek kell lennie. A felhőben nem hiszek egyelőre, talán sosem fogok. Ezen felül, általános fájlszerverfunkciót is betölt, mint például iskolai anyagok, könyvek, elektronikus jegyzetek tárolása stb., de jobb, ha a hobbi vagy egyéb projekteket is biztonságos helyen tárolja az ember.

Azért Csapó 2, mert már volt korábban egy szerverem. A (joggal) komoly kultusznak örvendő HP Microserver sorozatból birtokoltam egyet, konkrétan az N40L-t.

Kép forrása: www.hp.com

Az NxxL (36, 40, 54 attól függően, melyik Turion II adja a lelkét) komoly kis masina.
Az informatikát nem csak hobbiként űző felhasználóknál nem is igazán lehet összevetni egy NAS-sal. Bár nem elsősorban erre született, a legtöbben mégis arra használták. Minimális fogyasztás, szinte korlátlan lehetőségek, minőségi kivitelezés, magas megbízhatóság. Nem is tudok elromlott szerverről, egyedül a tápegység ventilátora szokta bemondani az unalmast, megfelelő mennyiségű házi por elfogyasztása után. Mindezt a "csúcsidőszakban" 40 ezer forint alatt vihette haza a vevő. Akit jobban érdekel a szerver, találhat róla több cikket a Logouton is, ez például egy meglehetősen jól sikerült írás.

Ha már ennyi jót összeírtam róla, felmerülhet a kérdés, miért is cseréltem le. Ha teljesen őszinte szeretnék lenni, akkor azt írnám, hogy van egy egészségtelen maximalizmusom, mely keveredik egy kis számítógépmániával, illetve szeretem megakadályozni, hogy valami kiöregedjen, inkább folyamatosan frissítem. Ha szeretnék egy kicsit magyarázkodni, akkor azért össze tudnék szedni pár dolgot, ami nem volt meg a Microserverben: HW RAID5, USB3, DVI. Később majd kifejtem, miért van rájuk szükségem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.