2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Bonus - komplett gép 60-ért

Többen kérdezték, hogy mit lehet összeszedni hatvanezerből. A midimax verziót tupíroztam fel kicsit.

[ ÚJ TESZT ]

Alkalmazások

A teszteket 3 GHz-en (alapórajelen) és 3.75 GHz-en (X2 és X3 OC) futtattam. Az eredmények a cinebench kivételével időben vannak megadva, ezért a kisebb érték a gyorsabb. Az előző cikkhez képest a szoftver környezetben a legfontosabb változást a 64 bites Windows 7 jelenti. Elhagytam az Word tesztet, mivel az nagyon hasonlított az Excel eredményekre. Bekerült helyette az ufraw, amivel raw képeket konvertáltam jpeg-be. A GPU-hoz a 275.33 Forceware meghajtót telepítettem.

A SuperPI egy szálon fut, ezért nem meglepő, hogy a magasabb órajelű OC verziók nyertek. Az X2-ők minimális előnye valószínűleg a nagyobb (magonként 1MB, azaz 2x1MB) L2 cache-nek köszönhető, az X3 csak 3x 512kB-al rendelkezik.

A Cinebench az egyetlen alkalmazás teszt, ahol a nagyobb érték jelenti a gyorsabb gépet. Az egy szálas teszt megismételte az előző eredményt. Az nagyobb cache ismét minimális előnyt biztosít az X2-nek, bár mondhatnám akár mérési hibának is. A multithread tesztnél az X3 nyer. Még alap órajelen is gyorsabb a tuningolt X2-nél.

Az Excel is egy szálat használ. Úgy tűnik, hogy elég érzékeny a második szintű gyorsítótár méretére. Az X2 250 szépen elveri nagyobb testvérét. Alap órajelen 10% a különbség, ami tuningolva már 20%-ra nő.

A Winrar ki tudja használni a több magot. Ugyan messze nem lineáris a gyorsulás, de még így is kényelmesen nyer az X3. Gyorsabb memóriával vagy L3 cache-el rendelkező processzornál nagyobb különbséget is lehetne mérni.

WinFF-el egy HD felbontású mpeg2-es Samsung demót kódoltam át h264-es formátumúvá. A több szálú kódolás skálázódása szinte teljesen ideális az alap órajeles beállításnál. Tuningolva már nem teljesen igaz ez, de még mindig sokat profitál a plusz egy magból az X3. Az X2 OC ismét lemaradt a 3GHz-en futó 440-es Athlon mögött.

Az ufraw új résztvevő, eddig nem vettem be a tesztjeimbe. Az ufraw, mint önálló program is használható, de a gimp alatt mint plugint használom RAW képek importálásához. A korrekciókat kézzel kell beállítani, majd elmenteni, de egy kis scriptet írtam hozzá, hogy felgyorsítsam a batch konverziót. A kis program a magok számának megfelelő konvertert indít. A gyorsulás ismét nem teljesen arányos a magok számával, de a tuningolt X2 ismét nem tudta utolérni az alap órajeles X3-mat.

Hat tesztből az X3 440 alap órajelen négyszer tudta lenyomni a tuningolt, két magos társát. Ha azt vesszük, hogy egyre több a multithread program, akkor azt mondhatom, hogy az X3 megéri azt a plusz pénzt, amibe kerül. Persze csak akkor, ha van rá keret. Egy gyors két magos utolérheti az alap órajeles X2-t. Ilyen lehet egy Phenom II X2 4 GHz fölött járatva, vagy hasonlóan egy tuningolt Intel E7200. Ha az X3-mat is tuningoljuk, akkor nem találunk hasonló pénzért megvásárolható kétmagost, ami megfoghatná.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.