2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

Blackberry Bold - Nagyokos

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy teljes QWERTY billentyűzetes üzleti okostelefon.

[ ÚJ TESZT ]

Lassan már három hete nyúzok egy Blackberry Boldot. Úgy vettem meg a készüléket ,hogy soha életemben nem fogtam még ilyet de még dummyt sem. Bejártam Debrecenben több Vodás ,T mobilos üzletet de sehol nem tudtak egy képnél többet mutatni.
Mégis belevágtam és lerendeltem egy gyerektől itt az aprók közül. Meg is jött gyorsan, amikor kibontottam a csomagot meglepődtem, méretben nem ekkorára számítottam, kisebbre számítottam isten igazából. Több videót és összehasonlító képet néztem a neten,E71-Iphone-Bold. Ott valahogy kisebbnek láttam, de két nap alatt megszoktam a méretét, zsebben lazán elfér de amióta megvettem a tokot hozzá inkább kézben hordom, tokkal együtt már túl vastag zsebben.
Aki nem szereti a túl nagy telefonokat de szeretne egy teljes QWERTY billentyűzetes készüléket magának az inkább ne ezt válassza, sokkal kompaktabb méretben ott van a Nokia E71.

Blackberry Bold

Fizikai jellemzők
Méretek (szél._x+magas._x:mély.): 66 x 114 x 15 milliméter
Befoglaló;térfogat: 112.9 köbcentiméter
Tömeg: 136 gramm

Nokia E71

Fizikai_jellemzők
Méretek (szél.+x-magas.+x;mély.): 57 x 114 x 10 milliméter
Befoglaló_térfogat: 65 köbcentiméter
Tömeg: 127 gramm

Ami nagyon bejön nekem, az a stabil oprációs rendszer ami nem más mint RIM BlackBerry OS. A blekimen jelenleg 4.6.0.210 - es Rom van fent. Ez egy elég régi , de szerintem ez is stabil. Három hét alatt egyszer sem fagyott , nem kapcsolt szét híváskor , mindig volt térerő , nem lassult be szóval tökéletesen működik ezzel a rommal is. Viszont a memória el szokott "szivárogni”. Gyári adat szerint 128MB a Ram mérete , ez betöltés után beáll kb 55MB-ra(az újabb romokkal olvastam ,hogy 58-60Mb is elérhető). De van amikor csak úgy eltűnik és most ,hogy megnéztem 35Mb Alkalmazásmemória áll rendelkezésre. Ettől függetlenül nem lassabb semmivel a gép , nem gondolkozik sehol mindent ugyanúgy csinál amikor több Ramunk van. Egyébként ahhoz ,hogy megnézzük ezeket az adatokat nem kell semmilyen alkalmazást telepítenünk , egyszerűen belépünk a Beállítások - Memória menüpontba és megnézhetjük az éppen aktuális adatokat.
A Boldnak a készülékmemóriája 1Gb ebből 859Mb-ot használhatunk , plusz micro sd-vel bővíthető. Gyári adat szerint maximum 32GB kapacitású (SD 2.0/HC) memória kártyát támogat. Egy 8Gb-os noname kártyát használok , tökéletesen kezeli ezt is.
A Bold valódi lelke a 624Mhz-es processzor ,ennek köszönheti gyorsaságát is.
Ami még nagyon tetszik benne ,hogy pl a betűméretet is be lehet állítani. Választhatunk 20 betűcsaládból , betűméretet , még a stílusát is.

[link]

Szerintem ez ennek a modellnek a stabil operációs rendszer mellett a legerősebb pontja. Szép letisztult formával találkozunk , a sarkoknál finom gömbölyítések amit a fém keret még jobban kiemel. Szerencsére nem lett túl szappan forma. A hátlap valódi bőrből van , tényleg minőségi és nem izzad rajta a kezem. Az E71-nél többször kellett törölgetnem mert a fém hátlap sokszor maszatos volt. A hátlapon található a kamera. Nem kapott egy nagy tudású kamerát a bleki de a célnak ez is megfelel. 2 megapixeles fix fókuszos , legnagyobb felbontás 1600 x 1200 pixel. A kamera fölött található a kamera segédfénye egy darab led villanó. Ami érdekes , hogy a kamerát semmilyen kis üveg vagy műanyag borítás nem védi csak ott ül elég mélyen (kb 3mm) a hátlap tetején. Nagyon jól néz kis a fém rész amiben a kamera és a segédfény van , ez hamar kopik és karcolódik , vigyázzatok milyen helyre rakjátok.
A készülék tetején középen található egy hangszóró , kijelző fölött úgyszint valamint felül jobb és bal oldalt is van egy kis hangszóró kimenet a króm keret és a bőr hátlap között. Nem recseg , szép tisztán szól mind zenehallgatásra és kihangosított beszélgetésre is alkalmas. Talán még ilyet nem is hallottam de nagyon szép mélyeket tud ez a pár apró hangszóró. Felveszi a versenyt akármelyik Walkman SE-vel vagy egy Iphone-nal is.
Bal oldalt található a 3.5 jack kimenet ,egy mini usb port , egy gyorsgomb amihez akármelyik alkalmazást vagy hozzá tudunk csatolni. A jobb oldalon szintén van egy ilyen gyorsgomb , valamint a hangerőszabályzó kapott itt még helyet. A micro sd takarója szintén fémből van , felfele nyílik elég nehézkes kivenni a memóriakártyát. A Bold alsó kereténél kapott helyet a mikrofon és középen a hátlap levételéhez szükséges gomb. Könnyen le lehet venni a hátlapot mégis amikor visszarakom nem nyöszög , meg sem mozdul , stabil!!
A qwerty gombsor jelen esetben qwertz ami a bevitelnél meg is mutatkozik , mivel magyarul használom fel van cserélve a két karakter(y-z). A gombok nyomáspontja tökéletes a gépelés két hüvelykujjal komfortos,de egy kézzel is könnyen használható. A gombok szorosan egymás mellett sorakoznak, formájuk jól kitapintható. A sorok közt fém „huzal” található kicsit be lehet látni a gombok alá. Az ékezetes karakterek bevitele kicsit körülményes. (lenyomva kell tartani a karaktert és közben a trackballal kiválasztani az ékezetest) Nem is írok ékezetesen.:)

[link]

[link]

Kattints a képre a nagyításhoz...

Trackball

Soha életemben nem láttam még ilyet ezelőtt és nem is használtam. Nagyon könnyű kezelni (érzékenysége 10-100-is állítható , ne állítsátok 100asra:D) Ezzel lépkedhetünk a menüben össze-vissza. Egy kis műanyag golyó , nyomogatása nem kelt annyira minőségi érzést. (ebay-en láttam ,hogy több színben is van).
Az Opera miniben kicsit lassabb mint a gyári böngészőben.

A gombsor fölött található a gép másik lelke a kijelző. HVGA (fél vga), azaz 480x320 pixeles felbontású, 2.6” TFT . Képátló : 66 mm
A kijelző csak 65 ezer szín megjelenítésére képes de bár ilyen színeket látnék minden telefonban. A kijelző a legnagyobb napfényben is tökéletesen látható , mivel fényérzékelős.

[link]

Kattints a képre a nagyításhoz...

Blackberry Bold

Képátló : 2.6 " (66 mm)
Kijelző méretei : 2.16 " x 1.44 " (54.92 x 36.61 mm)
Kijelző felbontása : 480 x 320 (153600 pixel)

Nokia E71

Képátló: 2.4 " (60 mm)
Kijelző méretei : 1.89 " x 1.42 " (48 x 36 mm)
Kijelző felbontása : 320 x 240 (76800 pixel)

Iphone 3G

Képátló: 3.5 " (89 mm)
Kijelző méretei : 1.94 " x 2.92 " (49.37 x 74.05 mm)
Kijelző felbontása : 320 x 480 (153600 pixel)

A tokról is essen pár szó. Mindkét oldalán megtalálható a bleki jelzés, így nem lehet fordítva belerakni a készüléket.:) Sokszor kivettem már belőle de még mindig ugyanolyan szoros mint amikor megvettem. Minőségi bőrnek látszik, finom puha külső a belseje kicsit keményebb gumis anyagból lehet.
Mint már írtam a beállítások elég részletesek , nagyon sok mindent be lehet állítani a telefonon. Így a profiloknál azt is be lehet , hogy amikor berakjuk a telefont a tartóba más csengőhangon esetleg erősebben jelezze a hívásokat. Amikor belerakjuk a telefont a tokba leveszi a világítást lezárja a billentyűzetet , amikor kivesszük a tokból automatikusan visszaveszi a világítást. Ebben a bleki fényérzékelője segít valamint a tokban található mágneses rész. (ezt utóbb tudtam meg a topicban hívták fel a figyelmem rá) A hívásokhoz lehet még a led pislogását is rendelni. A Bold sajnos gyárilag nem tud egyszerre rezegni és csörögni. Vagy rezeg egyet és utána csörög vagy fordítva. De ezt egy külsős program meg tudja oldani nekünk.

[link]

Kattints a képre a nagyításhoz...

Egy érdekes opciót ami talán legjobban tetszik kifelejtettem a tesztből. Minden este beszoktam állítani a következő napi ébresztést meg a teendőimet beírom a naptárba. Ezután a telefont "mélyalvásba" szoktam rakni. A piros hívás befejezésére használt gombot hosszan nyomom,kb két másodperc múlva kiírja ,hogy a telefon kikapcsol és a következő ébresztéskor kapcsol vissza. Ebből a standby állapotból a piros gombbal hozható vissza a készülék, 4-5 másodperc alatt csatlakozik a hálózathoz és használható tovább. A standby állapotban semmilyen energiát nem fogyaszt így elég sok energiát spórolhatunk meg. Ha hívnának ebben az időszakban a bekapcsolást követően pár perccel a blackberry levél ikonhoz jönnek az üzenetek ,hogy ki hívott mikor.
Mivel sok időbe telik egyesével törölni és sok idő:) volt míg rájöttem leírom.
Ha több ilyen kis levelet kapnánk és egyszerre akarjuk eltüntetni be kell lépni az Üzenetek-be - Megjelölés korábban megnyitottként - Megjelölés olvasottként

Akármilyen Usb-Miniusb kábellel lehet tölteni a készüléket. Ilyenkor elég lassan veszi fel a töltést kell neki 4-5 óra is. A gyári töltővel a töltés ideje kb 2 óra. Szóval akármilyen usb-miniusb kábellel tölt a telefon és adatkábelként is szolgál! Ez nagyon megtetszett és nem bánnám ha más gyártók is használnák ezt a megoldást.

Ha nem elégedünk meg a telefon adta beállításokkal akkor belenyúlhatunk mélyebb szintekre is. Ide kell beírni a telefon adatait. Az adatokat az Alt + Shift + H billentyűkkel egyszeri lenyomásával tudunk előhívni.. Ha kitöltöttük a táblázatot a pontos adatokkal akkor választhatjuk ,hogy hány napig szeretnék ezt a "szervizmenüt” használni, mivel ez is a 3 billentyű lenyomásával lesz elérhető. A kapott kódot csak egyszerűen be kell gépelnünk a menübe. Ezután a három gomb lenyomása után duration pontban megadott napig használhatjuk. Mindenki csak saját felelőségére állítgasson.

Multimedia

A kameránk nem a legjobb de egy üzleti telefontól szerintem tökéletes a célnak megfelel. 2 megapixeles fixfókuszos kameránk van egy led villanóval fölötte. 3x-os digitális zoom. A képek legnagyobb mérete 1600 x 1200.

Tesztképek :

[link]


[link]


[link]


[link]


[link]


[link]

Kattints a képre a nagyításhoz...

A videó felvétel na az tényleg pocsék. Legnagyobb felbontás itt 480 x 320 , pixeles túl fényes nagyon nem jó.
A telefon alapból támogatja a DivX/XviD formátumokat. Az audioformátumokból pedig a szokásos MP3/WMA páros mellett a .3gp-t, az AAC/AAC+/eAAC+ formátumokat, illetve a MIDI zenéket is ismeri.

A gyári zenelejátszó sem rossz nekem kiváltképp tetszik , könnyen átlátható a trackball segítségével könnyű a keresés a számok között valamint a számba a beletekerés is villámgyors. (eme golyó áldás)
Videó lejátszásakor az okos bleki automatikusan leveszi a billentyűzet világítását így több nafta marad másra és nem zavarja a szemünket a gombok világítása. Egy másfél órás film megnézése után is marad 70%-os a töltöttségünk, szerintem ez korrekt.

Opera Mini

[link]

[link]

Kattints a képre a nagyításhoz...

Üzenetkezelés / Hívás

Üzenetkezelésre , levelezésre ott van a gyors és stabil Blackberry rendszer. Igaz meg kell fizetni nagyjából mindegyik szolgáltatónál 5-6 ezer forintot kell hvaonta fizetnünk ,hogy tudjuk használni a blekinket igazi Blackberryként. Aki nem ismerné annak itt van egy kis rövid lényegre törő olvasmány. A Blackberry rendszer - követ a levelem

Smseknél még ilyet nem láttam gondolom leírom ezt is. Az msn-hez hasonlítanám kicsit,amikor rábökök az üzeneteknél az egyik partnerre kihozza a régebben váltott üzeneteket is,azt is ,hogy mit küldtünk és a választ is,olyan mintha egy párbeszéd lenne. Szerintem jól néz ki és jó is mert legalább tudjuk ,hogy mire kaptuk a választ.

A hívások hangminősége tökéletes , de ha beszélgető partnerünk túl mély vagy magas hangja lenne:) akkor hívás közben javíthatjuk a hangminőséget. Magas vagy mély hangok javítására van lehetőségünk. Hívás megkezdésekor azonnal kihangosíthatjuk , itt is jól teljesít a Bold. Többször beszélgettem így ,az asztalra le volt rakva a telefon én meg járkáltam a szobában és így se panaszkodott a partner.

Akkumlátor

1500 mAh-s akkumlátor van a Boldban.
Gyári adatok
Beszélgetési idő : 4.5 óra
Készenléti idő : 13.5 nap

Nálam normál használat mellett , napi 20 perc beszélgetés másfél óra wifi , böngészés közben zenehallgatással 3 napot simán kibír. Szerintem ez is rendben van.

Wlan

Ezt használom leginkább a Boldban. Ugyanazt a wlant kapja mint manapság az összes telefon. 802.11 a/b/g Jó erős,eddig semmi panaszom nincs rá. Pofon egyszerű és könnyű kezelni is. Nézzük meg ,hogy mentünk el és csatlakozunk egy ingyenes wlan hálózathoz. A menüben megkeressük a Kapcsolatok kezelése ikont , belépünk itt található a mobilhálózat,wlan beállítása és a bluetooth is. Kiválasztjuk a Wlan hálózat beállítását - Hálózatkeresés ezután keres, elég hamar talál jelet (öt csíkban jelzi a hálózat erősségét). Kiválasztjuk a hálózatunkat, ha le van kódolva akkor kitöltjük a szükséges adatokat és elmentjük. Amikor legközelebb netezni szeretnénk már csak be kell kapcsolnunk a wifi (én a kapcsolatok kezelését gyorsgombra tettem) és 4-5 másodperc alatt csatlakozik is a hálózathoz és már netezhetünk. Amikor több ilyen ingyenes pont van egy helyen mint például nekem az iskolában (7-8) el van mentve több is,csak egyszerűen bekapcsolom a wifit és a legerősebb elérhető ponthoz csatlakozik. Szerintem wlan is rendben van a Boldban.

Gps

Navigációs programra a legjobb a Blackberrykre a Garmin. Ennyi pénzért én inkább egy igazi navigációt vennék.
Garmin Blackberrykre

A Boldnak egyedül az ára aggasztó. Kártyafüggetlenül 120-140 ezer környékén lehet venni , a szolgáltatóknál 100 ezer forint környékén kaparintható meg. … a minőséget meg kell fizetni.

Azt nem mondom ,hogy eddigi legjobb telefonom mert nem tudnék választani az E71 és a Bold között , mindkét telefon nagyon jó minden szempontból.

Köszönöm ,hogy elolvastad a tesztem.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.