2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Back To The Acer...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Avagy utazzunk vissza az időben, és nézzük meg az Acer egykori remekművét...

[ ÚJ TESZT ]

Üdvözlök minden kedves olvasót. Engedjétek meg, hogy kicsit visszakalauzoljalak titeket a múltba, és bemutassak nektek egy régi, ám annál szebb példányt az Acer TravelMate sorozatából.

Az ezredforduló elején még nem éppen voltak elterjedve a laptopok mint háztartási kellék, inkább csak üzleti célokat szolgáltak ki, és ehhez mérten próbálták a gyártók a laptopjaikat igazítani, több kevesebb sikerrel. 2001 derekán viszont az Acer előállt egy meglepő termékkel, mely az Acer TravelMate 510 sorozat volt. Érdekessége ennek a laptopnak az, hogy míg az irodai előnyökkel rendelkezett, addig a multimédiát és könnyű kezelhetőséget is belecsempészték a készülékbe. A gyártó ezt a készülékcsaládot több kivitelben gyártotta, mind képernyőméretekben különbözőek, mind teljesítményben. Ezek a készülékek kaphatóak voltak a 12"-14" képernyőméretben, illetve 250-466Mhz CPU órajeleken. Ez a skála egy átlagos irodai munkához akkor teljesen elegendő volt, illetve némileg multimédiához is alkalmazhatóvá tette a készüléket. Természetesen mindez 2001 derekán, tehát össze se mérhetjük a mai, és az akkori követelményeket.

Nem is húzom tovább az időt, hisz ezt a cikket azért írom, hogy egy, a tulajdonomban lévő, Acer TravelMate 512TE típusú készüléket bemutassam, képekkel, leírásokkal illusztrálva. Kezdjünk is neki...

A Műszaki Adatok

Mielőtt magával a külsővel foglalkoznánk, leírnám, hogy pontosan mit is tud a kicsike. Most csak a saját birtokomban lévő típus jellemzőit próbálom leírni. A gép egy 366Mhz Intel Celeron miniPGA processzort kapott, 512kb cache memóriával. Ez bőven elegendő egy Windows 2000, és egy Office futtatására. Sajnos ennél a típusnál ez nem cserélhető. Az alaplap 33-66Mhz FSB támogatására képes, és meg kell említeni, hogy a teljesítmény csökkenésével a rendszer szabályozza, ha kell emeli, ha kell csökkenti a CPU órajelét, ezzel hőt és energiát megtakarítva. Hihetetlen, de akkoriban rengeteg akkumulátoridőt, és hőt lehetett megtakarítani csupán 100Mhz-es frekvencia visszavételével. 2 memóriafoglalattal rendelkezik, melyekbe soDIMM SD memóriákat lehet helyezni. A gép kézikönyve szerint 256Mb rendszermemóriát támogat maximum, és csak 66Mhz-es memóriamodulokat támogat. Nos, fittyet hányva a kézikönyvre, én beüzemeltem 2x256MB 133Mhz 32Mx64-es modulokat, és problémamentesen felismerte a gép, igaz, a frekvenciájukat visszavette, és maximum csak 66Mhz az üzemi frekvenciájuk. Található egy mini PCI is a gépben, melybe gyárilag egy 56k modemet helyeztek el, még jól jöhet valamire :) A számítógépre integráltak egy darab USB 1.1 csatolófelületet is. Ez épp elég egy kamerának, egy Pen-Drive-nak, vagy valami nem túl bonyolult USB eszköznek. Sajnos csak 1.1 szabványt támogat, így felejtőssé válik az USB által támogatott "álom" sávszélesség. Található még integrált infra is. Az alaplapon elhelyeztek egy ESS Solo SoundBlaster kompatibilis hangkártyát is, mely már 32bit-es. A Stereo hangszórókat immár nem a billentyűzet alá vagy fölé helyezték, kifinomult megoldásként a laptop elejére szerelték, így a hangszórók méretét meglehetett növelni, így a hangerő és a minőség is sokat javult, ráadásul a zene nem halkul el ha a laptop tetejét lecsukom. Természetesen a megfelelő audió be és kimenetekkel is rendelkezik. A laptopban 2 PCMCIA bővítőhely is található, mely befogad 16 és 32-bites kártyákat is. Integrált videóvezérlő immár nem csak 2MB-os, hanem 2,5MB!!! Így az 1024x768 képernyőfelbontásban is gyönyörködhetünk a 24bit-es színvarázsban :) Továbbá megtalálhatóak a szokásos portok, a PS2 port, a COM és nyomtatóport, VGA kimenet, és a dokkoló. Ezen felül a számítógép ATX szabványú. Az akkumulátor egy 14,8V és 3600MaH teljesítményű ketyere. A hálózati adapter pedig 19V és 3,6A. A készülék összsúlya akkumulátorral együtt 3KG. Nos, nagyjából ennyit írnék a tudásáról, a továbbiakban úgy is kirészletezem a főbb tulajdonságait.

A külső...

A gyártó megpróbált formatervezett laptopot kiadni a kezéből, nos, ez hogy sikerült-e vagy sem, döntse el mindenki maga, hisz ízlések és pofonok :) Legelőször, mikor a kezembe vettem, alaposan körülnéztem. Körbeforgattam, megnéztem mi hol van. Íme néhány kép ezekről.



Íme a számtógép elölről. Amint látható, egy OffLine CD hallgatáshoz használható panel is helyet kapott.

Bizony, két oldalt a hangszórók, középen a CD lejátszáshoz szolgáló panel melyet a számítógép bekapcsolása nélkül is használhatunk, időt és energiát megspórolva. Bár kissé nagy DiscMan lenne, de ha van rajta, akkor van :) Ami furcsa, hogy digitális CD lejátszó panel található, mégis analóg hangerőszabályzót kapott. Szerintem elfért volna rajta egy digitális hangerőszabályzó is. Továbbá ami szemem szúrta első megpillantáskor, az a hogyismondjam milyen színű felnyitó kallantyú. Ennyi erővel lehetett volna akár rózsaszínre is festeni.



Ha fordítunk egyet a laptopon az óramutató járásával ellentétesen...

Ne tessék nézni, bal oldalon az tényleg USB, de eredetileg nem ott a helye. Sajnos egy baleset következtében az eredeti aljzat meghibásodott, és egy szakbarbár kézmíves forrasztott bele egy USB kábelt, majd később rájött, hogy túl hosszú kábelt hagyott meg, így hova is tehetné a kábelt, jó pillanatragasztósan a laptop végére ragasztotta. Egyébként jó hogy ott van, mert az eredeti helyén a lábat törte, de ezt később részletezem. Szóval balról jobbra haladva az USB-t kihagyva megtalálhatóak a bekapcsológomb, melyet nem nyomni, vagy húzni kell, egyszerűen meg kell tolni. Nem tudom miért jobb mint egy nyomógomb, szerintem rosszabb, mert nehézkes tolni, nincs fogása. Egyébként megakadályoz a véletlenszerű kikapcsolástól. Mellette az IRDA található, kissé magasan, ha egy telefont mellé rakok, és nem teszek alá valamit, akkor sajnos valamikor megszakad a jel. Egyébként gyors, a Windows is felismeri. Ezután jön egy nagyon nagy plusz pont a gyártónak, méghozzá a hűtőventillátor elhelyezéséért. Ez a megoldás végre nem a lábra vagy a kézre löki a forró levegőt, hanem egyenesen oldalra. Így kényelmesen ölünkbe tehetjük a laptopot, nem ég le a lábszőrzetünk, vagy a kezünk. Továbbá automatikusan indul, és leáll a hőmérséklet függvényében. Szóval ez egy korrekt megoldás, és senkit nem zavar, feltéve, ha balról mellettünk ül Juliska, akire fújja a forró levegőt :) A legutolsó az akkumulátor helye, egy helyes kis fedlappal. Az akkumulátor tolható módszerrel van beépítve, így nem kötelező része a burkolatnak, szabadon eltávolítható, fél kilót meg spórolhatunk!



Íme a gép hátúról...

Ismét balról jobbra haladva: tápellátásért felelős csatlakozó, mellette pedig a hajdani USB helye. Állított kivitelt kapott az aljzat, és a javíttatásnál ezért nem lett az eredeti helyére visszaépítve egy új aljzat, mert nem tudott a javító álló USB aljzatot beszerezni. Dehát, végülis működik, jólesz ez így is :) Ezután a PS2 port, melyre billentyűzet és egér egyaránt csatlakoztatható, csak nem egy időben :P Továbbá egy COM port, egy nyomtatóport, a dokkoló csatlakozója, és egy VGA kimenet várja a kedves felhasználókat.



Az utolsó oldal...

Bizony, itt kivesézzük a tudományt :) Ha szemből nézzük a gépet, nekünk jobbról eső oldalán található a Flopy, a CD vagy DVD helye, illetve a 2 picimaci (PCMCIA) bővítőhely, és az 56k modem csatlakozó. Míg a Flopy meghajtó rögzítve van a házon belül, a CD vagy DVD könnyen cserélhető egy csavar kicsavarásával a laptop alján. Így nem kell szétszedni az egész gépet, csupán egy csavar kicsavarásával a meghajtó kihúzható, cserélhető. Én már DVD meghajtót helyeztem a készülékbe, munkám során szükségem van rá.



A gép alulról...

A számítógép alja is rejteget meglepetéseket! Két fedlap található, melyekből az egyik a mini PCI-t és a benne található modemet, a másik fedlap a memóriákat takarja. Ez nagy előny, mert eddig sok perifériát és hardvert tudtunk úgy cserélni, hogy ne kelljen a gépet darabokra szedni!



A modem...



...és a memória helye. Látható, hogy szembefordították a modulokat, így magasabb modul is elfér!

No de ideje lenne felnyitni, és megpillantani azt amit meglehet, csodálkozzunk tehát hogy idáig is eljutottam, és végre felnyitottam a laptopot.



Íme a laptop kezelőfelülete. Igen barátságos, jól kialakított. A billentyűzet német, ezért készítettem rá matricákat...

Jól látható, hogy frankó kialakítása van, a kezet nem töri, csuklókímélő. A touch padot kissé balra helyezték el, nem középre, így bal kézzel gépelés közben is lehet irányítani, nem gabalyodik össze a két kéz. A kijelző is szép, jól visszaadja a színeket, de ezt természetesen lehet állítgatni. A kijelző alatt találhatóak a visszajelzések, hogy éppen dolgozik-e a HDD, vagy éppen be van kapcsolva egy speciális billentyű, vagy hogy töltés zajlik-e vagy kész. Könnyen nyílik, nem lötyög, a zsanérok stabilak, ezért van hogy ez a 8 éves gép még mindig repedés mentesen üzemel!

Na de valami nincs meg!!! Méghozzá a HDD. Sajnos, ehhez már a számítógépbe kell nyúlnunk, de szerencsére nem túlságosan. Csupán a billentyűzetet kell felszedni, hogy bontani tudjunk. Ehhez csak hátrahajtjuk a kijelzőt, felpattintjuk a takarólemezt, majd a billentyűzetet magunk felé kifordítjuk.



Íme, egy merevítést és hűtést szolgáló lemez védi az alkatrészeket a billentyűzet alatt...

És nem is akármilyen hűtés! Az okosok bizony nem sajnálták a pénzt, fogtak egy csövet, megtöltötték gyorsan párolgó gázzal, és a lemez alá fogatták, majd átvezették a processzor hűtőbordáján!



Íme, így van kialakítva, ez nagyon jó, mert végigvezeti a laptop hosszán, és a beáramló levegő segíti a hűtését!

Na de ezt már kiveséztük, így folytatom tovább a HDD megkeresésével. Mivel eltávolítottuk a merevítő és hűtő lemezt, feltárul elénk nem egy, nem kettő, meg nem is tudom mennyi ketyere, köztük a CPU, a HDD, a PCMCIA, különböző szalagkábelek és a monitorvezérlő. A CPU kapott egy rézlemezkét, mely segít a hűtőborda megfelelő elhelyezkedésében, illetve lesarkazásvédelme is van. A Winchestert fogták, és fejjel lefelé zsupsz, beletették :) Nos, ez egy elég rossz döntés volt a gyártó részéről, egyrészt azért, mert a meleg levegő felfelé száll, de a HDD-k szelepe 90% hogy a meghajtó tetején helyezkedik el, így a meleg levegő nem tud kijutni a meghajtóból, az elektronikát feleslegesen melegíti, csökkentve az élettartamot. Arról ne is beszéljünk, hogy a lemezek súlya a csapágyakra nehezedik függőleges irányba, így a kenőanyag nagyobb eséllyel elszáll, így kapunk egy nagyon frankó, hangos, és kerregő HDD-t, mely ki tudja meddig bírja, míg be nem szorul, és akkor bizony az adataink az örök Winchesterek mezejére tér...



Bizony bizony... a CPU nem cserélhető, a HDD-t fejjel lefelé tették be. Hát van ennél szörnyűbb?? Mindjárt elsírom magam...

Az Acer ezeket a típusokat 4GB és 6GB méretű meghajtókkal látta el gyárilag, én ezt kicseréltem egy 20GB-os meghajtóra. De teszteltem, a BIOS felismeri a 120GB-os meghajtót is! Ahhoz képest, hogy 2001-es BIOS csücsörít a lapkán, viszonylag jól teljesít a felismerésben! Ez plusz pontot jelent. Na de ennyit a hardveres részéről, folytatásunk a szoftveres résszel indul...

A BIOS és a felhasználó...

Nos, minden számítógép egyik lelke a BIOS, más néven Basic Input/Output System, mely felelős a hardverek felismeréséért, hibakereséséért, diagnosztikázásért, boot tábla betöltéséért, stb stb..

Sajnos azt kell mondjam, a gyártó nem áldotta meg jó BIOS rendszerrel a gépet, leginkább egy információtárhoz hasonlít. Igazán nem lehet beállítani sok dolgot, csupán párat, ilyen például az idő és dátum, ezközök erőforrásainak kiosztása, tápellátási beállítások, bootolási sorrend, és végezetül ennyi :D Se a HDD méretét, se az optikai meghajtót, se a CPU sebességét, vagy FSB-t nem lehet beállítani. Mindent automatikusan végez, és ha például az optikai meghajtó nem felel meg neki, fel sem ismeri, és nem lehet róla bootolást végrehajtani. A Windows viszont felismeri, de az édeskevés ha operációs rendszert szeretnénk rá telepíteni, és a bootolást netán CD-ről végeznénk. Egyszóval nem kell félni, egy mezei felhasználó nem ronthatja el a BIOS beállításait, mert egyszerűen semmi olyan dolgot nem lehet átállítani, ami a működést lehetetlenné tenné. Tán ez az oka, hogy a CMOS akkumulátorelemét úgy el rejtették, hogy azt sem tudom hol van! Egyébként is ott van az eredeti beállítás visszatöltése, és az mindenhez jó, még a Jó Isten is elélne vele!



Asszonnya' hogy' nyomjál eff 2-őt hogy bejussá' a BIOS'ba! Magyarul, egy dizájnos képernyő fogad minket, hogy ne lássuk a rendszer-információkat!

Ha szeretnénk bejutni a BIOS kezelőfelületébe, akkor meg kell nyomni az F2 billentyűt, mikor erre utasít a rendszer. Ha bent vagyunk, egy még dizájnosabb képernyő fogad minket, az összes beállítási lehetőséggel.



Íme, terülj terülj asztalkám! Ha nem elég, keress BIOS frissítést, úgysem fogsz találni! :D

És ha többre vágyunk...



A rendszer-információs menü. Még a nagymamámról is kapunk információkat, de arról, hogy jelenleg mennyi memória van a gépben, arról megfeledkeztek!

Hát a BIOS körülbelül annyit ér mint amennyit leírtam. Sajnos frissítést nem találtam, szerintem a gyártónak nem is az volt a célja hogy tuningoljuk. Bár azért a rendszer-információk közé megjeleníthette volna hogy épp mennyi memória van a gépben. Vagy talán azt gondolja a gyártó hogy tudjuk mi azt? :)

Egyéb információk...

Nos, elérkeztem oda, ahol most vagyok. Magyarul pár információt elárulok, hogy a mai világban mégis mire jó ez a laptop. Jelenleg Windows 2000 operációs rendszert futtatok rajta, ami nem erőforráséhes, és környezetkímélő. Továbbá egy Office is a segítségemre van, az összes Windows és Office frissítéssel együtt. Tehát naprakész operációs rendszer van feltelepítve. Mai napig kíválóan használható internet böngészésre, illetve néhány retro játék futtatására. Az automatikus frissítés is be van kapcsolva, ráadásul egy avast! is fel van telepítve a vírusok ellen. Emellett stabil, gyors, a CPU-t nem terhelik le a programok. Helytáll még a mai napig is. Zenehallgatás és internetezés, MSN, retrojátékok futtatására alkalmas. A régebbi AVI szabványokat is viszi, az újakat sajnos már nem képes a 366Mhz akadás mentesen futtatni. És íme egy képernyőkép a rendszer életéből.



Íme a rendszer, csak nehogy kék halált kapjatok a félelemtől...

Összegzés, értékelés...

Nos, eljött az utolsó szó. Engedjétek meg, hogy saját magam értékeljem ezt a laptopot néhány jellemző szerint:

Külső: 6,5/10

Teljesítmény: 5/10

Használhatóság: 5/10

Ez természetesen az én véleményem, de mertem így osztályozni, hisz használom nap mint nap, és azért tudok róla valamit :)

Egyszóval egy alapgép, mely ma már lassan kezd kiöregedni, de jelenleg még pont alkalmas munkára, netezésre, zenehallgatásra, kikapcsolódásra.

Hát, ennyi lett volna a bemutatóm, remélem, élménydúsra sikeredett, és sikerült kicsit közelebbről is megismertetnem ezt a laptop szériát. És remélem, hogy valakinek akár meg is tetszett ez a típus :)

Köszönöm, hogy végigolvastad!


James Wagner

Azóta történt

  • T-COM és ami mögötte van...

    Jó napot kívánunk! Ez itt az ügyfélszolgálat, és a munkatársunk jelentkezéséig szíves türelmét kérjük...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.