2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Az online póker jövője

Vérvörös lapok, lángoló pakli, s az ördög osztja a lapokat: mit hoz a következő 10 év az online pókerben?

[ ÚJ TESZT ]

Az online póker jövője

Az online póker közösségépítő jövője, vagy közösségépítők pókere?

Jelen esszé témája talán rendhagyó lesz ezen az oldalon, de annyi összefüggés és kötődés van, hogy nem tudtam megállni a gépelést... Tehát a vizsgált terület az online póker vélelmezhető elkövetkező 10 éve, már csak annak okán is, hogy használatához kell számítógép, internet, minél nagyobb kijelző, a téma tehát maga az informatika!
Továbbá jelentős aktualitást is ad az írásomnak, hogy az online póker átalakulóban van, köszönhetően a legnagyobb közösségi oldalnak, ami nem más, mint a Facebook, és hát kedvenc kis játékomról van szó, így ezennel megosztanék veletek egy saját víziót, hogyan is festhet a póker jövője, mely játékot nyugodtan nevezhetünk a világháló kártya-királyának!

Azonban, mielőtt a jövőt, mint éppoly kifürkészhetetlen valamit vizslatnánk, akárcsak egy nő lelkét, vessünk egy pillantást a múltra is, honnan indult, milyen piaci, emberközpontú, politikai lépéseket kellett megtennie, elviselnie ennek a kétségtelenül vonzó, markáns, ugyanakkor szórakoztató, mára roppant erővel bíró iparágnak.

Őstörténet

Habár az online póker a fő témakörünk, essék szó magáról a játékról is. Pontos eredetén talán még ma is vitatkoznak, mert alapvetően kétféle származási monda létezik: az egyik verzió szerint a játék alapja a perzsa NAS, melynek őse francia tengerészek által került az Egyesült Államokba, míg a másik elmélet szerint a játék alapjait francia származású kanadaiak rakták le egy Poque nevű kártyajáték átdolgozásaként New Orleans-ban.

Magának a póker játéknak is egy fejlődésen kellett keresztül mennie, kezdetben az öt lapos Stud hódított, majd a Draw Poker, ahol lapokat lehetett cserélni, s végül a ma legnépszerűbb változat hosszú utat bejárva alakult ki, melynek neve, mint már azt mindenki tudja: Texas Hold’Em Poker.

1969-ben Las Vegasban a Holiday Hotel-ben rendezték meg az első élő, hivatalos versenyt, melyen 7 fő indult csupán. Fanatikus pókerkutatók szerint ez a verseny volt az első WSOP (World Series of Poker).
1973-ban már a TV is közvetíti a versenyt, és 1977-ben nők is nevezhetnek! 1981-ben jelenik meg az első elgondolkodtató póker stratégiai könyv, a „Sklansky on Poker”.

Hogy ne feledkezzünk meg magyar vonatkozásokról sem, 2005-ben elkezdi működését a Pokerstrategy portál, mely elsőként kínál ingyenes kezdőtőkét, megfelelő képzéssel, tudásanyaggal párosítva a kezdő játékosok számára, és hogy legyen hazai íz is: végre megjelenik a fentebb említett könyv magyar nyelven (Sklansky – A póker elmélete), továbbá ekkor kerül megrendezésre az első Budapest Poker Open!

A fejlődéstörténet, másképp nevezvén: a póker-evolúció közel 200 éves történelmében az online póker még igen fiatal, hiszen közel 20 éves múltra tekinthet csak vissza, azonban az informatika fejlődésével, a közösségi oldalak előretörésével, az üzleti világ és a globalizáció mind pozitív, mind negatív hatásainak köszönhetően fejlődése, és ezáltal sikere elképesztő méretű robbanást hozott ebben a pár évben.

Nem is szaporítanám tovább a szót, vegyük górcső alá az online póker világát. Kezdetben inkább csak internetes fogadóirodák létesültek a 90-es évek közepén, az áttörést a Microgaming hozta el 1994-ben egy online kaszinó beindításával. Ezt követően még négy évet kellett várni, és megszületett az első pókerterem is a világhálón, a Planet Poker személyében.
Itt érdemes megjegyeznünk, hogy innentől lehet számítani a rake-struktúrát is, amit azóta is alkalmaz az összes online pókerterem. Nem sokkal később megnyitotta kapuit a Paradise Poker, majd a hirtelen felbukkant, majd ugyanolyan hirtelen el is tűnt, megkérdőjelezhető pénzügyi gondokkal küszködve a Poker Spot.

2001-ben eljött a nagy rohanás időszaka: színre lépett a Pokerstars és a Party Poker. Az elkövetkező években az online póker, mint egy új iparág folyamatosan fejlődött, szélesedett, önálló termek alakultak, majd összeolvadtak, hálózatokat alakítottak ki.

Azt azonban nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy volt még egy igazán „ütős” oka annak, hogy ez a világ ennyire ismert és elismert lett, ez az ok pedig Chris Moneymaker. Ő volt az a srác, aki 40$-os befektetéssel kijutott a Pokerstars WSOP rendezvényére, ahol 839 játékost, köztük ismert profikat legyőzve megszerezte az első helyet, és nyert 2,5 millió dollárt.

A média is rácsapott a hírre, és innentől számos tévéállomás átvette az élő versenyek közvetítését.
Szép lassan az iparág bevétele közel négyszeresére nőtt, és sok országban, nagyon sok, főleg fiatal kezdett el arról álmodni, hogy egyszer ő is ott lesz, ő is megnyeri, ő is felmarkolja a sok-sok millió dollárt. A versenyzők száma az asztaloknál így egyre csak nőtt, a nagyobb termek pedig egyenesen a tőzsdét szemelték ki maguknak.
Mindezt még elősegítette, hogy az online póker világában számlát nyitni, beregisztrálni végtelenül egyszerű folyamat lett, ráadásul egyre jobb és kedvezőbb első befizetések is csábítják a szerencsét próbálókat.

A másik fő vonzerő pedig az, hogy nem kell kocsiba szállni, repülőre ülni, akár a legnagyobbakkal is versenyezhetünk a szobánkban ülve, s mivel a termek non-stop üzemelnek, könnyen lehet kedvünkre való versenyeket találni a nap bármelyik órájában, ahol nem egyszer a milliós fődíj is elérhető.

Nagyon fontos dátum következik: 2005-ben elkezdi működését a zseniális Pokerstrategy is, mely oldal a pókertermekkel való szoros együttműködésének köszönhetően elsőként, kezdőtőkét kínál a játszani vágyó emberek hadának

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Magic 2015 teszt – Egy játékos szemével

    A széria legújabb darabja ezúttal egy teljesen másfajta játékélményt kínál. Kérdés, hogy jó ez nekünk avagy sem?

  • Gwent

    A Gwent mini kártyajáték olyan mint a politika, csak őszintébb - Sigismund Dijkstra.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.