2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

Az én Katám...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy egyszerű bemutató egy fotós táskáról.

[ ÚJ TESZT ]

Nem olyan rég jelent meg total90 fórumtárs írása az új fotós táskájával kapcsolatban, és mivel azt vettem észre, hogy mostanában elég sokan keresnek fotós táskát, köztük én is, így úgy döntöttem megosztom veletek az én választottam is.

Tehát én is hasonló cipőben jártam mint sokan mások. Lecseréltem az előző fényképezőgépem egy Canon 500D dslr gépre, és ez rögtön magával hozta a véget nem érő pénzköltés első mozzanatát. Kell egy új táska. Az előző gépem egy Olympus SP-560UZ volt ami szépen megfért egy Case Logic válltáskában. A pontos típusát már nem tudom, a táskán nincs rajta, a papírjai meg már nincsenek meg. Igazából nem is nagyon keresgéltem akkor táskát, bementem 2 boltba, megnéztem a választékot és leemeltem a polcról a számomra legmegfelelőbbet. Sok év használat után még mindig meg van teljesen sérülés mentesen. Apróságok tárolására még jó lesz.

Számomra most a legfontosabb dolog az volt, hogy eldöntsem mi kell nekem. Az első legfontosabb dolog az volt, hogy minőségi cucc legyen, amiben biztonságban tudhatom a felszerelésem. Utána vettem figyelembe a méretet és azt, hogy milyen körülmények között kell helyt állnia. Ez az utóbbi már eléggé le is szűkíti a választási lehetőségeket. Helyt kell állnia egyszerűbb körülmények közt is, úgy mint városi sétálgatás, parkban andalgás. És nehezebb terepen is, kirándulás, erdőben és hegyen való túrázás. Innen ki indulva fontos volt a testen való stabil rögzítés. A sima válltáskák egyből ki is estek számomra. Nem tudom biztosan rögzíteni a testemen, és ez egy hosszabb túra alkalmával már zavaró. Sokszor az előző táskám is zavart, pedig az mind méretben és mind súlyban igen csekély volt. Nincs más megoldás marad a hátizsák. Igen ám, de ezzel meg az a probléma, hogy túra alkalmával az embernek kell magával vinnie mást is, élelem, inni való, esőkabát, meleg felső, pót zokni és egyebek, kinek mi tetszik. Tehát a hátizsák csak útban lenne, mivel egyet már amúgy is cipelnem kell. A méret sem lehet túl nagy, mivel szintén túra alkalmával minden plusz súly számít, a táska helyfoglalásáról már nem is beszélve. A fentiekből ki indulva valószínűleg egy kisebb táskát kell keresnem. Így álltam neki böngészni a netet, hogy megtaláljam a gépem kuckóját. Kezdésnek leszűkítettem kört a Lowepro, Vanguard és a Kata termékeire. Ezeknek a gyártóknak a termékeit találtam számomra megfelelőnek, de hamar rá is jöttem, hogy a Lowepro és a Vanguard ki is esik, mivel ezeknél szinte csak a hátizsákokat találtam ami nekem megközelítette az elvárásaimat, ez meg csak másodlagosan jöhetett szóba. A Katanál viszont rögtön megtaláltam azt amit kerestem. A DT Family és a LighTri Family családot vettem számításba. A választásom végül a LighTri-315 DL típusra esett. Külön plusz pont volt számomra, hogy kétféle módon is rögzíthető a testen.

Gyorsan meg is rendeltem, szerencsére itthon is több helyről beszerezhető, csak az ára kicsit sok, de valamit valamiért. Pár hét elteltével meg is érkezett, és nem csalódtam. Ebben meg kaptam mindent amit szerettem volna. Fixen rögzíthetem a testemen akár elől, akár hátul, nincs akadálya másik táska cipelésének. Nem túl nagy, és nem is lesz útban sosem. Ha akarom egy csat átkapcsolásával bármikor hordhatom válltáskaként is.

A táskához még tartozék 3 másik pánt amivel szettbe rögzíthetjük másik Kata táskával, és az elmaradhatatlan esőkabát.

A táska nagyon jól össze van rakva, és igényes minőségi anyagból van. Külön tetszik a belső sárga kialakítás, sötétben is könnyen meg lehet mindent találni benne. Itt jegyezném meg, hogy belül csak 2 változtatható válaszfal van, de ebbe a táskába több nem is kell. Van az oldalán egy kisebb zseb amibe apróságokat lehet tenni, és még egy a hátulján, én ide a tárcámat szoktam tenni. Továbbá van egy telefon tartó a keresztpánton ami nekem különösen tetszik. Sok táskára rábiggyesztenek hasonló telefontartót, de eddig még egybe se raktam volna bele az igénytelensége miatt. Viszont itt ez is ugyan olyan minőséget képvisel mint a táska többi része.

Ebbe a táskába nem lehet sok cuccot pakolni, nem is erre tervezték. Nekem jelenleg ami benne van az egy Canon 500D, Canon EF-S 18-55 IS, Tamron 55-200, továbbá az apróságok: körtepumpa, törlőkendő, pótakkumulátor, memóriakártya. Későbbiekben még tervbe van véve egy vaku és egy Tamron 28-75/2.8, ezek még bőven beleférnek majd. Szerintem egy alsó vagy középkategóriás gép portrémarkolattal simán elfér benne 2 obival, amiből az egyik lehet teleobjektív is, és egy vakuval. Igen, ha valakinek sok és nagy cuccai vannak, akkor ez nem az ő választása. Vagy mindig csak azt pakolja bele amiből biztosra tudja, hogy kelleni fog.

És most akkor az általam észre vett hibák, amik valószínűleg csak nekem problémák. A keresztpánton ami a testen való rögzítésre kell mind a 2 végén különböző csat van. Ez sajnos azt eredményezi, hogy csak egy irányba lehet átvetni a testen kényelmesen, mivel a pánt íves, hogy igazodjon a test vonalához. Ha mindkét végén ugyan az a csat lenne, 180 fokkal elforgatva és becsatolva a pántot, akkor mindkét irányból átlehetne vetni a testen ízlés szerint. A vékony hevederek amik a csattokba kapcsolódnak elég hosszúak - ezekkel lehet a táskát megszorítani a hátunkon vagy a mellünkön - és csak lógnak a levegőben, könnyen bele akadhatnak valamibe ha nem figyelünk. Ide tehettek volna valami gumiszalagot amibe összehajtva befűzhetnénk. De ez még könnyebben orvosolható. Ami nekem még szokatlan, bár ez inkább előny mint hátrány, hogy 1-2 perc viselés után annyira megszokja az ember, hogy nem érzi a viselését, nem érzi a súlyt. Sokszor nyúlok hátra vagy oldalra és keresem a cuccom, hogy meg van-e még. Egyszerűen jó a táska súlyelosztása és a testhez való igazodása.
Szántszándékkal nem írtam semmit a Kata cégről. Például, hogy honnan indultak, kik alapították a céget, mi jellemző a termékeikre. Ilyet itt ne is keresetek. Nem egy céget akartam bemutatni hanem egy adott terméküket. Akit érdekelnek a fentiek, azok számos információt találnak a neten. Szintén nem írtam a Kata EPH System rendszeréről amihez ez a táska is igazodik. Ennek is utána lehet nézni akit érdekel. Számomra egyértelmű a Kata ezen termékcsaládjának a létjogosultsága. Először én is furán néztem erre a termékre, de aztán tudtam, hogy ez kell nekem. Pont azt a funkciót nyújtja amit szerettem volna. Valószínű hosszútávon kiszolgál engem. Így már feledni tudom azt a tényt, hogy többet költöttem egy táskára mint azt először szerettem volna.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.