2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Avira AntiVir Premium v9

Valóban olyan jó a detektálása, mint állítják?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

Az utóbbi években az Avira Antivirus fejlesztőinek elég nagy részesedést sikerült kiharapniuk a piaci tortából, ami köszönhető lelkes fejlesztésüknek.
Olyan rohamos fejlődés indult be, amivel felhívták magukra a figyelmet: Sikerült programjuk detektálási arányát olyan szinten megugrasztani, ami nagy mozgolódást indított el.
A megjelenő teszteken sorra 99% fölötti eredményeket produkált és minden konkurenciát maga mögé utasított. Egyedül az Emisoft által fejlesztett a-squared Anti-Malware programmal versengenek fej-fej mellett, hol az utóbbi szerzi meg magának az első helyet, hol az Avira.

Lényeges pont az is, hogy az Avira az otthoni használatra ingyenes termékek piacára is beférkőzte magát még régebben, így elérhető termékük ingyenes változata az Avira Antivir Personal. Megemlítendő, hogy az ingyenesség árát is meg kell úgymond fizetni, ugyanis bizonyos mértékig egy megcsonkított szoftverről van szó, némely funkciók nem érhetőek el benne. Sokáig a legnagyobb érv a fizetős verzió mellett a kém –és reklámprogramok detektálása volt, így az ingyenes nem volt képes ezekkel a fenyegetésekkel megbirkózni. Azonban ez év közepe felé, amikor megjelentek a 9-es verziók, ezt a modult is elérhetővé tették a szabadon felhasználható verzióban.
Ennek köszönhetően újra figyelem középpontjába kerültek, mert az ingyenes verzió is rendelkezik a remekül teljesítő adatbázissal, ami még az ingyenesek között is egyedinek mondható. A felhasználóknak pont emiatt kellemes tapasztalatai vannak és ez által nagyobb helyet foglalnak el a köztudatban.
Nézzük, mivel tud lényegében kevesebbet a fizetős Premium változatnál:
• Nem elérhető a Webguard, azaz a böngésző védelem (nem ellenőrzi közvetlen a http portokat)
• Nincs beépítve az Antidrive-by technológia („A kifejezés egyfelől minden olyan letöltést takar, mely a felhasználó tudta nélkül történik, de a gyakorlatban a kémprogramokra, vírusokra és minden olyan kártevőre használatos, mely a felhasználó tudta nélkül telepedik a gépére egy weboldal meglátogatása, e-mail elolvasása, vagy megtévesztő felugró ablakra kattintás után.”).
• Nem szűri a POP3 és SMTP levelező portokat.
• Nem készíthető helyreállító CD (Bár csak közvetlenül a programból, ugyanis úgyszintén ingyenesen külön letölthető az ezt megalkotó szoftver).
• Napi egyszer frissül az adatbázis, nem 1-2 óránként. Tehát nem apránként kapjuk meg, hanem egyszerre az aznapi egészet.
• Lassabb kiszolgáló szerverekről frissíthetünk.

Azt azonban kevesen tudják, hogy ezen fontos modulok hiánya nélkül is be lehet úgy állítani az ingyenes változatot, hogy az tudja bizonyos mértékig ezeket helyettesíteni. Ehhez azonban fel kell áldoznunk némi erőforrást, de jobb és nagyobb teljesítményű számítógépeken ez nem okoz fennakadást.
Pár pontban leírnám, hogy hogyan:
• Nyissuk meg a programot, majd menjünk az „Extras” menüpontra, ott is a „configuration”-re.
• A feljövő ablakban, baloldalon találunk egy bepipálható mezőt a következő felirattal: „Expert mode”. Pipáljuk be, hogy a rejtett beállításokhoz is hozzáférjünk.
• Első lépésként menjünk bal oldalt a Guard, azaz a valós idejű védelem beállításaira.
• Jobb oldalt a következő beállításokat alkalmazzuk: Scan mode: Scan when reading and writing”; Files: All files (akinek kisebb teljesítményű a számítógépe biztonsággal használhatja a Smart extensions-t).; Archives: Scan archive (pipáljuk be).
• Ezután újra bal oldalt menjünk a „Generals”-ra és a mellette lévő + jelre kattintva bontsuk ki. A listában válasszuk ki az „Extended threat category”-t. (Ezt a fizetős verziónál is tegyük meg, ha azt használjuk!)
• Jobb oldalt pipáljuk be a „Select all” lehetőséget, így kibővítettük az észlelendő fenyegetések listáját, majd nyugtázzuk le egy „Apply” gombra kattintással lent.
• A Scanner (azaz a merevlemez ellenőrzése) beállításánál illik megadni az „All files”-t, és az Archives alatt bepipálni az „All archive types”-t hogy mindent átvizsgáljon.

Ezzel a beállítással bizonyos mértékig sikerült helyettesítenünk a web védelmet, ugyanis ha böngészőn keresztül letöltünk egy fájlt, azaz a merevlemezre íródik az Avira ellenőrizni fogja és riaszt (beleértve a honlapok szerves tartalmát is). Nem csak akkor, ha a káros programot le akarjuk futtatni. S ez ugyanúgy érvényes az e-mailek mellékleteire is.

Akit érdekel ez az ingyenes megoldás, az alábbi oldalon letöltheti:
http://www.free-av.com/en/index.html

Vagy itt igényelhettek legális, 3 hónapra szóló promóciós kulcsot az Avira Premium Security Suite-hoz, ami a fejlesztő cég komplett biztonsági csomagja:
https://license.avira.com/en/promotion-hylm9fbv7chaxs8zbl83?id=JVgkM1BNUn
Mindenképp valós e-mail címet adjatok meg, mert oda fog érkezni a kulcs!

S még itt egy harmadik lehetőség, ingyenes, 1 hónapos próbakulcs igénylése az Antivir Premiumhoz:
https://license.avira.com/en/promotion-t0q1aatr05zwftftgnqr

A cégről röviden

Az Avira német vállalkozásnak több mint 70 millió ügyfele van szerte a világon és közel 300 embert foglalkoztat. Több mint húsz éve vannak a biztonságtechnika piacán, így úttörőnek számítanak ebben a világban, hiszen az elsők között voltak. Irodákkal rendelkeznek Németországban, számtalan európai országban és Amerikában valamint Ázsiában.
Főbb profiljuk a munkaállomások és kiszolgálók védelme, de ugyanúgy fejlesztenek biztonsági megoldásokat otthoni PC-re, PDA-ra és okos telefonokra. Az UNIX piacán vezető technológia fejlesztőnek számít. Szerződéses partnerük többek közt az IBM, a SUN és a Novell.

Minden egyes eladott szoftver árának bizonyos százalékát az Auerbach Alapítványnak ajánlanak fel, ami szociális, tudományos, kultúrális és művészeti ágakban segédkezik. Úgy hiszem, hogy ez követendő és példás gesztus.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.