2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Automata ventilátorszabályzást olcsón, egyszerűen, otthon megépítve...

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Alábbi írásomban azoknak szeretnék segíteni, akik szeretik a csöndet, és szeretnek kicsit...

[ ÚJ TESZT ]

Alábbi írásomban azoknak szeretnék segíteni, akik szeretik a csöndet, és szeretnek kicsit bütykölni...

Egy egyszerű kapcsolást fogok bemutatni, ami alkalmas hőmérséklet alapján ventilátor(ok) szabályzására. A kapcsolást nem én találtam ki, egy bizonyos T. Steinbrecher -t illet az érdem, magát a kapcsolást a www.heatshink-guide.com -on találtam még régebben.

hiányzó képek probléma javítva... ismét... 07.05.03 update - új képek...

Előljáróban annyit mondok, hogy az áramkör költsége 1000 forint körül alakul, a megépítési ideje körülbelül fél óra, és a megértése tartalmaz tőlem némi magyarázatot, de még így is jó ha az ember tanult elektrotechnikát.

Itt látható az áramkör vázlata, mindjárt rá is térek a mi-micsodára.
[kép]

jelölések:
To fan's red (+) wire: A ventilátor pozitív szála
To fan's black (-) wire: A ventilátor negatív szála
To ground from power supply: a táp földpotenciálú ága (molex fekete ágai)
+ 12V from power suply: +12V a tápegységből (molex sárga ága)

Balra a kék alaktrész, egy ntk v. ntc néven illetett termisztor, aminek melegedés hatására csökken az ellenállása, kOhm nagyságrendü ellenállásokról van szó.
Melette picit lejjebb a világosbarna alkatrész egy trimmerpótméter, ez szolgál majd későbbiekben a tartandó hőmérséklet beállítására. Létezik rúd, és omega forma kivitelben is, bármelyiket használhatjuk.
Visszamaradt 1 fekete alkatrész, ez a dolog lelke, egy IRFZ44N tranzisztor (nem egyezik a képen lévővel, mert olyat nem tudtak adni), ez egy N-csatornás növekményes térvezérlésű tranzisztor, rövidebben n-csatornás mosfet. minden adata elérhető pdf-ben itt: [link]
A lábkiosztása pedig ezen a képen látható, természetessen szemből nézve értendő.
[kép]
Gate - Kapu
Source - Forrás
Drain - Nyelő

Ennyi bonyolítás éppen elég is volt, nézzük a működését. Az említett mosfet-et úgy kell elképzelni, mint egy szelepet, amin víz megy át, és szabályozza az átmenő víz mennyíségét. Jelen esetben azért hívják n-csatornásnak, mert a source és a drain elektróda között alap állapotban nincs sok szabad elektron
rögtönöztem egy ábrát gyorsan
[kép]
(egy kockát kell elképzelni, aminek az anyaga úgynevezett P típusú szennyezettségű félvezető, vagyis úgynevezett elektronhiány van benne, azaz többségben vannak a pozitív töltéshordozók, amik elektronhiány (lyukak) formályában jelentkeznek. Ebben a kockában van két kisebb kocka, ezek ellentétes, erős szennyezettségű, azaz több a negatív töltéshordozó a pozitívnál. a két sziget elektródája ki van vezetve, és az egész kocka levan szigetelve, majd a két kocka közti terület fölé fölviszik a gate elektródát, és ha ez az elektróda Source- hoz képest pozitív feszültséget kap, akkor a P típusú alapkockából elektronokat vonz magafelé, ennek következtében a két sziget között kialakúl egy elektron híd, ami lehetővé teszi az áram folyását a Source és Drain elektródák között. A híd vastagsága a gate-en lévő feszültségtől függ.)
Elnézést, ez már kissé elment a tömény elektró irányába, dehát ha egyszer már nekiálltam...

Szóval innentől már tényleg a működés jön: A fent említett Ugs feszültség változása szabályozza a msofet ellenállás jellegű viselkedését, ami pedig a motorra jutó feszültségét. A feszültség mindig ellenállások esik, és 12V jutna Ugs-re, ha nem lenne ott a termisztor, és a trimmer. Ezek ellenállások, így értéküknek megfelelő értékű feszültség esik rajtuk, ami kivonódik Ugs-ből. Azonban itt jön a csavar, mivel a termisztornak hőmérsékletfüggő az ellenállása, a termisztor és a trimmer közös pontján lévő feszültség, ami az Ugs, nem állandó. Ha nő a hőmérséklet, a termisztoron kevesebb feszültség esik, emiatt a közös pontjukon megnő a feszültség (Ugs), ezzel nagyobb áteresztésre készteti a mosfetet, aminek következtében nő a motor fordulatszáma. A termisztor lehűlésekor a fordított jelenség játszódik le, ott rajta fog több feszültség esni, és kevesebb jut a mosfet-re, így a motor lassulni fog.
Nah ez megint kicsit technikai lett, sorry...

Miután megértettük a szabályzás mikéntjét (jó esetben... , most néhány konkrét alkalmazást, tanácsot említek.

-A kábelezéshez ne használjátok a legvékonyabb fajta kábeleket, mert hamar eltörnek. -Ajánlom zsugorcső megvételét, nagyban könnyíti az életet. Az összeszereléshez nem szükséges nyákot készíteni, lehet ''levegőben szerelt'', de én a ''próbanyákon'' való megépítést javaslom.
-A termisztort egyszerű elhelyezni, nem kell semmiféle ragasztó, egyszerűen csak bele kell nyomni a hűtőborda lamellái közé.
[kép]
-Az áramkörnek nincs reakcióideje! Vagyis abban a pillanatban hogy valamit elkezd számolni mondjuk a proc, hallod a fordulatszám emelkedését, és ahogy abbahagyja, visszaáll a fordulatszám a tartani kívánt hőmérséklet tartásához elégre.
-A kívánt hőfok a trimmer potméter tekergetésével (érzékeny) oldható meg, érdemes először szobahőmérsékletre beállítani, aztán tapintással való melegítés során vizsgálni a fordulatszám változást.
-Az áramkör jellemzője, hogy a ventilátorok tehetetlensége miatt nem indulnak el a géppel együtt, hanem mikor már elérte a hőmérséklet azt a szintet, ahol már elég tápot kap a venti, na akkor elindul. Ebből kifolyólag bekapcsoláskor kb. a boot ideje alatt általában nem pörögnek fel a ventik, de előfordulhat, hogy nem pörögnek a ventik, mikor áll a gép magában, hanem csak mikor számol valamit, utóbbi esetben érdemes egy picivel lejjebb vinni a kívánt hőmérsékletet.
Akinek valami problémát jelez a bios, próbálja meg kikapcsolni a fordultszámfigyelést, de hőmérsékletfigyelés maradjon.
THX Rive!
-A megépített áramkört javaslom leszigetelni, mondjuk körbetekerni ragasztószalaggal. Ha a mosfet fém hátsó fele a gépházhoz ér, baj nem lesz, csak a venti kapcsol teljes sebességre.
-Egy venti esetén még nem szükséges hűtőborda a mosfetre, de több ventinél már javaslom, itt figyelni kell a szigetelésre, mert a mosfet fém hátsó fala össze van kötve a drain lábával, erre a célra tökéletes a tönkrement tápokból kiberhelt alu hűtőborda, mivel ott a szigetelő anyagokat is megtaláljátok.
-Legjobb tudomásom szerint ez az áramkör P típusú szabályzást valósít meg, de ebben erősítsetek meg...

Ilyen lett az, amit az áramkör kitalálója készített: [kép]

Ilyen lett 2 példány, amit nemrég csináltam: [kép]

Update: Elegem lett a Galaxy 7300GT premium hajszárító jellegű ventijéből, úgyhogy azis kapott egy ilyen szép kis áramkört, plusz az egész gép beköltözött az íróasztalszekrénybe, ahol minden ventijén rajta az áramkör, így 2D-ben böngészés alatt gyakorlatilag nem hallatszik ki a gép hangja, nah de jöjjenek a képek!

[kép]
[link]
Ez a felszerelésre váró áramkör, a tüskék azért vannak ott, mert nem kaptam sehol 2 tűs csatlakozókat, ezek viszont pont jók, méretre lehet őket darabolni...

[kép]
[link]
Ráépítve a kártyára, hőérzékelő benyomva a borda lamellái közé...


[kép]
[link]
És a gép kompletten...

Egykis kitérő a vidkari eredményeiről: (gépházban gyári venti sebességen 2D-ben 52 fok volt)
Bekapcsolás után nem pörög fel a venti, csak mikor már elért 45-50 fokot a kártya, utánna kb. 47-49 fokot tart 2D alatt, a ventit itt nem hallani. Rá engedve 3D-t, azaz a HDR-es golyós tesztet (nemtudom a nevét, valami rhtdribl), alapfrekin 500/1400 60 fokot tart a kártya, kicsit hallható a venti nyitott szekrényajtónál. Megtuningolva (alapfeszen) 600/1760 -on 60-63 fok körül van, venti még mindig nem jár csúcson. Jelenleg, mivel a gép többi ventijén is ilyen áramkör figyel, 2D melett a gépnek gyakorlatilag nincs zaja, a szekrény fala vastag, és nyitott ablaknál nagyobb a kintről bejövő zaj, mint a gép hangja, kvázi végre normálisan tudok zenét halgtani, vagy filmet nézni a gépen, egyszóval ENNYIT RÓLAD GALAXY FÉLE VENTI!!! A kártya a Premium szériás 7300GT 128MB GDDR3 rammal...


Remélem a hosszú írásommal nem riasztottam el senkit eme hasznos kis áramkör megépítésétől!

És ne felejtsétek, számítógépébe mindenki csak saját felelősségére buheráljon, és legalább kapcsolja ki a tápot, miközben forrasztja a kábeleket...

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.