2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Athlon II X2 240

  • (f)
  • (p)
Írta: |

HTPC-be vettem a legkissebb Athlont és nem hagyott nyugodni, hogy mit tudhat tuningal.

[ ÚJ TESZT ]

bevezető, tuning, fogyasztás

Az új Athlon 2 széria, 45nm-es technológiával készül és a L3 cache hiányát magonként 1MB L2 cache-vel kompenzálja. Ez a kettő együtt kis méretű, olcsón gyártható processzort eredményez. Az a kérdés, hogy az olcsóság mennyire ment a teljesítmény rovására.

240

Athlon II X2 240

A gépben az előző teszteknél használt alkatrészek voltak, csak a CPU változott.

RAM: 2x2GB CL5 800MHz CSX
CPU: Athlon II X2 240
Alaplap: Asrock K10N78M
GPU: IGP, Nvidia 8100
HDD: Samsung Spinpoint F1 1TB
OS: Ubuntu linux 9.04 server edition
Hűtő: Scythe Ninja, Scythe venillátor 800rpm
Táp: Delta 200VA, IBM gépből kitermelve

A jövevényt elődjét a Sempron LE-1200-at és egy 920-as Phenomot már mértem ebben a gépben, így azok eredményét is felhasználtam. A nemrég beszerzett Somogyi EM01-es teljesítménymérőt is bevettem a buliba. Ugyan a pontosságáról nem vagyok meggyőződve, de viszonyítási alapnak tökéletes.

Tuning

Természetesen mindenki először arra kíváncsi, hogy mit tud az új szerzemény. Én is rögtön elkezdtem csökkenteni a CPU feszültségét és végül 1.1V-nál állapodtam meg. A túlhajtás már kicsit bonyolultabb volt. A finoman fogalmazva nem tökéletesen szellőző, kis teljesítményű rendszerre méretezett ház áthidalhatatlan akadályt jelentett. Végül 3.8GHz-et sikerült kisajtolni zárt háznál és 4-et nyitott ház-1200rpm ventillátor-nyitott ablak mellett. Sajnos ez utóbbi már az alaplap határát jelentette, szerintem többet is tudna a 240-es. A tesztekben használt beállításokat a következő táblázatban láthatjátok.

CPU beállítások

Fogyasztás

65W-os maximális fogyasztást ad meg az AMD, de ez csak egy elméleti érték. A fenti CPU táblázathoz képest a listát kibővítettem két sorral. Az elsőnél a sempron alulfeszelve (sempron uv: 2.1GHz/1V) jár, a második esetben (240 ov) az Athlont 1.475V-on, de alap frekvencián.

Alapjáraton a kis egymagos Sempron fogyasztása elenyésző, a Phenom 27W-al fogyaszt többet, mint a 240-es a gyári értéken. Ez 4 magot tekintve kb. megegyezik az Athlon teljesítményigényével, azaz cca. 10-12W-al magonként. A feszültség növelésével ez az érték 5W-al nő, (Kipróbáltam a CnQ kikapcsolása is hasonló eredménnyel jár) ilyenkor 65-67W a teljes rendszer fogyasztása.

Terhelve ez az egységes kép nagyon megváltozik. Az alulhajtott Athlon magonként 20W körül fogyaszt, lekörözve az egy magos tuningolt Sempront is, de a tejesítménye minimum a kétszerese. Érdekes, hogy a CPU feszültségének 75mV-os emelése csak 4 Wattal emeli a fogyasztást. Az órajel növelésével viszont szépen megjön az X2 étvágya. Az alaphoz képest 1GHz (2.8GHz -> 3.8GHz) plusz 13 Wattot, további 200MHz (4GHz) viszont már +32 Wattot igényel. Ez azt jelenti, hogy az első esetben magonként kb. 30W, míg a másodikban már 40W disszipálódik. Ez még nem okoz gondot jó szellőztetéssel és szerintem még pár száz MHz tartalék maradt is a processzorban, ha megfelelő hűtéssel párosítjuk.

fogyasztás

Fogyasztás [W]

A régi Phenomos és Sempronos értékek itt nem relevánsak, mivel amikor azokat mértem még kánikula volt. Jó lenne, most is 30 fok...
A tuningnak és a feszültség csökkentésének is jól látható az eredménye. A 4GHz-es értékek azért nem szerepelnek, mert nem szeretem a sült processzort. A mérő script 2-3 perc melegítés után a védelemnek hála kilépett. Eddig azt tapasztaltam, hogy kb. az 5. percre áll be nagyjából a hőegyensúly, tehát simán 65 Celsius fölé ment volna a teszt végére a CPU.

temperature

Hőmérséklet [°C]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.