2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS X551CA - Fehéregér az ablakban

ASUS X551CA notebook előtelepített Windows 8-cal fillérekért, de vajon helytáll-e a mindennapokban?

[ ÚJ TESZT ]

Bekapcsolás, használatbavétel

Bekapcsolás, használatbavétel

Az első bekapcsoláskor természetesen a Windows telepítésének befejezésbe botlunk, megadjuk a szokásos beállításokat, néhány személyes adatot és kb. félóra múlva elkezdhetünk beköltözni a gépre.

Előtte még zaklatni fog minket egy adag frissítéssel, utána pedig 8.1-re frissülhet a rendszer. Tehát azért pár órát érdemes rászánni.

Nincs túlcicomázva LED-ekkel a gép, ugyanis, mint írtam az elején van egy bekapcsolást és egy akkumulátor töltöttséget jelző pici LED, legalább este sem világítja be a szobát.

A gép bővebb leírását egy e-manualban kapjuk meg, mely a régi asztalon a Start gomb mellett foglal helyet.

Működés

A sebessége nekem a régi gép után bőven jó, persze ez kinek mit jelent. A Windows átlagban bő 1 giga RAM-ot eszik meg. A merevlemeznek alig van hangja, nagyon fülelni kell, ha a kis kattogását akarjuk hallani.

A hűtőventilátor, még ha be is kapcsol, akkor is borzalmasan halk. A legkisebb alapzaj is teljesen elnyomja, illetve nyomná, ha bekapcsolna, de főleg energiatakarékos üzemmódban van, netezéses, filmezéses terheléssel.

A burkolat sehol sem melegszik, még a langyos szintre sem nagyon.

A kijelző fényereje nekem több, mint sok, kb. 40% körül van és az bőven elég, persze nem azt jelenti, hogy nappal nem kell feljebb venni, de elég jól látható és valóban nem tükröződik annyira, mint a régebbi fényes panelek. A betekintési szögek szerintem az átlagtól picit jobbak, a színek lehetnének élénkebbek más géphez viszonyítva.

A beépített hangszórók tisztességes hangerővel bírnak, ugye ez a Sonic Master technológiának köszönhető.
Van beépített mikrofon, ami nagyon jó érzékenységgel bír, továbbá 720p-s kamera (amire kell, arra pont elég, de semmi többre).

A hatalmas tapipad el van látva egy rakás funkcióval, amiből én néhányat letiltottam, mert állandóan véletlenül más funkcióra gondolt. Ezt mindenki magának állíthatja, mint hogy, ha csatlakoztatunk egy külső egeret, akkor a belső tapit kapcsolja ki. A két egérgomb viszont elég hangos.

A szigetes billentyűzet nagyon tetszetős, viszont elég úgymond zörgős az egész gépelés közben, nyilván alsó kategóriás gép. Talán itt az összerakásnál, illetve masszivitásnál jön ki, hogy egy alsó árszegmensbe tartozó példány.

Kapunk egy rakás ASUS programot, aminek sokan a felét sem fogják használni (30 napos próbaverziós Office 365-öt, meg McAfee vírusirtót...).

A legfájóbb pont sok mindenkinek talán a kevés azaz 2 darab USB port lesz.

Van egy funkciója a gépnek, amit személy szerint imádok, mégpedig a 2 másodperces elindulás alvó állapotból. Ez működik is tisztességesen, na, nem az mondom, hogy rögtön ficánkol a gép, de nagyon hamar hadrendbe áll minden.

Az anyagminőség az előbbiekben írott masszivitástól eltekintve jónak mondható, mert kellemes tapintású és puha, nem rideg egyáltalán. A gép hátulja kicsit magasabban van, mint az eleje, ezért kényelmesebb is rajta a gépelés.

Pro és Kontra:
+ letisztult forma, könnyű tisztíthatóság
+ vékonyabb kialakítás és kisebb súly
+ nagyon halk működés
+ nagy kijelző fényerő
+ nem melegszik (a burkolat egyáltalán nem)
+ az akkumulátor kb. 2 óra alatt töltődik fel bekapcsolt állapotban és nekem netezéssel kb. 3,5 órákat megy el a gép, de többet sem lehetetlen kihozni belőle.

- kevés USB port
- nem lehet memóriát bővíteni
- csak szervizben lehet akkumulátort cserélni benne
- gyenge felépítés (kopogós billentyűzet)

Szerintem ezt az árat nagyon megérte a masina. Kezdő felhasználóknak, vagy csak egyszerűen kis pénzzel rendelkezőknek ajánlott. Két év garancia van rá, az időtállósága pedig majd kiderül.

Egy kis cikk frissítés.
Közben éppen ma települt a Windows 8.1 Update és ha lehet mondani és nem csak érzetre hanem alapból látványosan gyorsabb és simább működésű lett a gép. Le a kalappal így már :)

Gyártó weboldala: http://www.asus.com/Notebooks_Ultrabooks/X551CA/

Köszönöm, hogy elolvastad eme kis leírásomat a gépről. Bármily kritikát és tanácsot nagyon szívesen fogadok és előre is nagyon köszönök. Üdv.: Lalikirály

Azóta történt

  • ASUS X200MA - a diétás négymagos

    Ideje volt lecserélnem a 2 éves Samsung NF210 netbookom, és az ASUS üdvöskéjére esett a választásom.

  • Asus Transformer Book T200 bemutató

    A Computexen bemutatott új Transformer Book hamar elérhetővé vált a hazai piacon, ár-érték aránya miatt az őszi szezon egyik kedvence lehet.

  • ASUS X550DP Notebook

    Hűvös palmrest, USB 3 portok, lapos kivitel, kiváló multimédiás eszközök és bővíthető memória: nekem bevált!

  • ASUS support

    Tisztában voltam vele, hogy ha az ember valamilyen piacra be akar kerülni, referencia kell, amivel felhívom magamra a figyelmet.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.