2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Arctic ventilátorok minitesztje

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hogyan képezzünk csendet és kellemes klímát bruttó 7000 forintból?

[ ÚJ TESZT ]

Az alanyok bemutatása

Kezdjük ott, hogy bár rendszeresen cserélem az alkatrészeimet, immáron öt éve ugyanabba a házba pakolom.

Tudom, most majd kapok hideget-meleget, és egy régóta visszaköszönő kérdést, hogy akkor miért nem veszek egy minőségi házat?
Igazuk lesz a kritikusoknak teljes mértékben! Csak hát a pénz az nagy úr nálam. A jó és szellős házak (beépített minőségi ventilátorokkal), főleg azok, melyekben a tápegység a trendnek megfelelően alul van, és legfőképp elég tágas, hát azok ára bizony 20 ezer forint felett leledzik. Ami nem is sok, csak hát a kompromisszumok...

A lényeg, hogy egy átlagos, nem modding házban is lehet kellemes hőmérsékletet és zajszintet teremteni. Ez jelen írás legfőbb mondandója.

Elsőként is a házikóm: Comador névre hallgató, hagyományos ATX, álló ház, méretei: 500x205x450.
A tetején egy szellőzőnyílás gondoskodik a szerény levegőztetésről, ami nem nagy szám, de több, mint semmi a legtöbb "csukott" házhoz képest.
Gyárilag egyetlen ventilátort sem tartalmazott, ezeket én szereltem be. És mivel "hőmérséklet-mániás" vagyok, a gyári processzorhűtő helyett is beszereztem egy minőségi terméket.

A számítógép így néz ki és ezeket tartalmazza a házikó:


A ház


És a tartalma

Korábban két EverCool típusú ventilátor zakatolt a gépben, kiemelkedő hangerővel és 2500 fordulattal megszédülve, melyeket most ősszel akár lombfúvásra is használhattam volna a ház előtti réten. Ezt elkerülvén határoztam el magamat, és tévedtem szokásos számítógépes vásárlásaim helyszínére.
Előzőleg az Internet adta lehetőségeket kihasználva, felmértem a kínálatot. Úgy döntöttem, hogy mindent egy gyártótól szerzek be - már akkor elterveztem, hogy később a tapasztalataimról beszámolok itt -, és a cikk írásakor nem lesz kavarodás a bemutatandó termékek körül.

A "tervezés" nagyon egyszerűen zajlott. Kitéptem a házból a régi, hangos légkavarókat, és elkezdtem méricskélni, hogy mit és hová tegyek, mekkora méretben.
Öt perc műszaki szaktevékenység után, mérőszalaggal a kezemben, leültem gépem elé, és megrendeltem az új egységeket.

A győztes gyártó az Arctic lett.

A házban rejlő merevlemezeknek köszönhetően úgy gondoltam, hogy egy 9 cm-es Arctic F9 TC ventilátort szerelek be a ház elején, alulra, imigyen is hűsítve a három jószágot, és egy Arctic F8 TC jelű 8 cm-es ventilátort a tápegység alá, hogy kivezesse a számítógépes tevékenységeim által alaposan felmelegített levegőt.
Itt kényszerűségből döntöttem a 8 cm mellett, ugyanis nem szerettem volna szétfúrni a ház hátulját, mivel oda csak 8 cm-es ventilátort lehet felszerelni, igaz, abból viszont kettőt is.

Az F8 és F9 ventilátorok főbb műszaki adatai:

A processzornak egy tervezésben és külalakban is remekbe szabott hűtőt választottam, mégpedig az Arctic Freezer 7 Pro Rev. 2-t. Már korábban olvastam erről a szépségről pozitív kritikákat, majd a gyártó honlapján megpróbáltam megszámolni, hány díjat is kapott. Tizenhét után feladtam, de akit érdekel, utánanézhet...

Készséggel elismerem, hogy ez a processzorhűtő nem a lelkes tuningolók álma, de az ára sem a nekik szükséges hűtőkével vetekszik, így badarság lenne összehasonlítanom komolyabb hűtőkkel. Nem is ez a cikk célja. Pusztán annyi, hogy bruttó 7000 forintért cserébe mit kapunk, milyen zaj vesz körül minket és szeretett kincsünket, a számításokért felelős apró lapocskát, a processzort. Éppen ezért nem hasonlítok semmihez, csupán a régi légkeverőkhöz.

Hangokkal kapcsolatban nem fogok decibel teszteket levezetni, mert erre eszközöm nincs, de a legvégén egyetlen mondatban majd összefoglalom a hangok terén beállott állapotot.

A gyári hűtő adatai (Intel E97378-001):

Az Arctic Freezer 7 Pro Rev 2. főbb műszaki adatai:

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.