2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Mobil AMD Turion X2 alulfeszelés

Kipróbálom milyen hatással van egy kis alulfeszelés notebookom fogyasztására és hőtermelésére.

[ ÚJ TESZT ]

Feszültségek, stabilitás

A feszültségállítást és tesztelést a következő módon csináltam. RMClock-ban aktiváltam a Performance on Demand nevű profilt amelyhez meg kellett határozni a szorzó-magfeszültség párokat. Ezután kiválasztottam egy bizonyos szorzót, amelynek a magfeszültségét elkezdtem fokozatosan lennebb vinni, míg elértem azt a szintet ahol lefagyott a gép. Innen kis lépésekben növelni kezdtem, tesztelve közben a stabilitást, míg találtam egy olyan értéket amin Orthos CPU tesztje hajlandó volt futni legalább két-három órán keresztül. Ennyi idő még nem biztosíték a teljesen stabil működésre (egyesek szerint minimum 24 órán át kell tesztelni) ezért az új értékeket utólag érdemes mélyrehatóbban is tesztelni (lehetőleg többféle programmal is).

Az alábbi képeken RMClock fontosabb beállításait láthatjátok (legalábbis azokat amelyekkel én babráltam), ezeket az beállítás-oldalakat a programon belül a baloldali listából érhetjük el.

Első lépésként (2.1) meghatároztam a teljesítményszinteket, megadva a szorzókat és feszültségeket. Itt lehetőség van arra, hogy csak a két szélső értéket adjuk meg, a program pedig kiszámolja a köztes feszültségeket ("Auto adjust intermediate states VIDs"). Szerintem ez nem túl megbízható, első lépésként jobb inkább a gyárilag ismert és garantáltan stabil értékeket beállítani, azután pedig kísérletezni. Itt nálam 0.5375 és 1.175 volt között lehet szabályozni a feszültségeket 0.025 voltos (0.8V fölött) vagy 0.0125 voltos lépésekben (0.8V alatt).



2.1 RMClock FID/VID szintek

Miután van néhány teljesítményszintünk, aktiválhatjuk a Performance on Demand energiaprofilt, átállítva a "Current" pozíciót, majd vessünk egy pillantást a konkrét profil-beállításokra is (2.2).
Itt kiválaszthatjuk, hogy a meghatározott teljesítményszintek közül konkrétan melyeket használjuk, a minimális időintervallumokat a p-state-ek közötti fel- illetve lefele váltásnál, valamint a kívánt terheltségi szintet. Itt akkus illetve hálózati üzemmódokra külön beállításokat alkalmazhatunk.
Ugyan ezen az oldalon, felül az "OS settings" gombra kattintva profilunkhoz hozzárendelhetünk egyébb energiagazdálkodási beállításokat is, amelyek a normál Windows-os profilokban is megtalálhatóak.



2.2 RMClock Performance on Demand profil

A felső két oldalon kívül fontos lehet még a "Management" oldalt is áttanulmányozni (2.3). Itt a terhelési szint meghatározásának módját választhatjuk ki többmagos és többprocesszoros rendszerekben ("Multi-CPU load calculation"), valamint azt, hogy a teljesítménylépcsők közötti váltás egy vagy több lépésben történjen ("P-states transitions method").



2.3 RMClock CPU menedzsment

Ha azt akarjuk, hogy a program automatikusan betöltődjön a gép indulásakor, akkor ezt beállíthatjuk a "Settings" oldalon.
Én többnyire csak a fentebb leírt beállításokkal matattam, de ha valaki kíváncsi mit tud még a program, akkor tanulmányozhatja a program könyvtárában található "RMClock.htm" nevű fájlt, ahol viszonylag részletesen le van írva minden opció.

Jöjjenek akkor a tuning eredményei!

Az elején akartam 2 GHz-en is kísérletezni (10-es szorzó), de mivel már 0.05V feszültségcsökkenést követően pillanatok alatt lefagyott a gép, felhagytam a további próbálkozással. Úgy tűnik AMD ennél a teljesítményállásnál pontosan eltalálta a magfeszültséget, de ebből még valószínűleg nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni az alacsonyabb órajelekkel kapcsolatban.
Végül 8-as szorzóval (1.6 GHz) fogtam neki a munkának, majd következtek a 6-os (1.2 GHz) és 4-es (0.8 GHz) szorzók is.

1.6 GHz-en rögtön jött a meglepetés. Amilyen rosszul teljesített a processzor 2 GHz-en, nem számítottam volna túl sok jóra, de 8-as szorzóval sikerült az eredetileg 1.075 voltos feszültséggel lemenni 0.9 voltig ami szerintem egy 65nm-es procitól egyáltalán nem rossz eredmény. Ez valószinűleg meg fog látszani a hőmérsékleten és a fogyasztáson is (ezekről majd a következő oldalon beszélek).



2.4 Stabilitás - 1.6 GHz, 0.9V

1.2 GHz-en (6-os szorzó) se vallott szégyent a proci, egészen 0.775 voltig stabil volt, ami már egy fokkal az eredetileg 0.8 GHz-hez tartozó 0.8 voltos magfeszültség alatt van.
Ez az új teljesítményszint nagyon hasznosnak bizonyult, 720p-s videók lejátszása közben a CPU legtöbbször ebben tartózkodik.



2.5 Stabilitás - 1.2 GHz, 0.775V

0.8 GHz-en (4-es szorzó) ugyancsak szép eredmény született, 0.8 volt helyett a kis AMD beérte 0.6875 volttal is.


2.4 Stabilitás - 0.8 GHz, 0.687V

A következő oldalon összehasonlítottam a régi és új teljesítményszintek fogyasztását, valamint hőtermelését.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.