2024. május 21., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Alpenföhn Peter háziteszt

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Kipróbáltam, hogy mire is képes ez a hatalmas hűtő és nem csalódtam benne.

[ ÚJ TESZT ]

Eredmények, értékelés

A tesztet az 1.8.2-es FurMark-al végeztem, mert abban tetszik legjobban a fánk. Minden esetben addig hagytam fűteni a kártyát, amíg be nem ált egy fix hőmérsékletre a GPU. Sokat töprengtem azon, hogy grafikonokat csináljak-e, de úgy gondoltam, hogy a FurMark screenshotja sokkal hitelesebb.

Első körben, egy körülbelül középre felszerelt ventilátort raktam a hűtőre, ami 1200RPM-es fordulaton dolgozott.

Katt a képre és megjelenik nagyobban.

Látható, hogy nem okozott csalódást az Alpenföhn új üdvöskéje, ugyanis maximum 52C°-ra melegedett fel a GPU, ami már így is bőven elég lenne, de a ventilátort túl hangosnak találtam, ezért folytattam a próbálgatást.
Azt még megjegyezném, hogy nagyon figyelemre méltó a hőátadás, ugyanis a teszt indításakor/leállításakor maximum 2C°-ot ugrik a hőmérséklet, ami arra utal, hogy a hűtő rendesen elvezeti a GPU-ról a meleget, ellenben a gyári megoldással, amikor a teszt indításakor vagy 20C°-ot ugrik a hőmérséklet és a legjobb tuninghűtő mellett is minimum 6C°-ot emelkedett a hőmérséklet hirtelen terheléskor..

Második körben 2db ventilátort szereltem a kártyára, és mindegyik 700RPM-es fordulaton dolgozott.

Ez egy picit meglepett, ugyanis ezek a ventilátorok ilyen alacsony fordulaton, szinte némák, és ilyen körülmények mellett 50C°-on tartani egy megpörkölt kártyát, szerintem tiszteletet érdemel.

Ekkor jött a legdurvább, ugyanis 1200-as fordulaton járt mind a kettő ventilátor.

Ekkor jött a meglepetés is, ugyanis egy laza 46C°-ot produkált a Peter, ami egy ilyen kazán módjára fűtő kártyán már nevetségesen alacsony főleg, ha figyelembe vesszük, hogy ez a hűtő még közel sem a végleges verzió, mert a boltban megvásárolható Peter már egy picit át van dolgozva ehhez képest és ami a legdurvább, hogy 2db 140mm-es WingBoost ventilátorral, valóságos szélvihar kavarható.

Tulajdonképpen elmondhatom, hogy ez egy nagyon jól sikerült hűtő, főleg ha figyelembe vesszük azt, hogy egy picit már leharcolt darabot próbáltam és még a ventilátoraim is alacsony légszállításuak. Persze minden jóban van valami rossz, mégpedig az, hogy kb. 15000Ft-ot kell letennünk a pultra ahhoz, hogy miénk legyen ez a hűtőcsoda és ez az ár a ventilátort nem tartalmazza. Másik ami gondot okozhat, hogy ventilátorral együtt 4slot-ot foglal el a kártya ráadásul picit nehéz is (1.2Kg), ami nem is lenne olyan nagy baj de, nagyon hosszú is, ezért muszáj volt felkötnöm a kártyát, különben kitépte volna a pci-express slotot a helyéről az biztos. Ezekre fel kell készülni, de cserébe azt kapjuk, hogy minimális zaj mellett szénné húzhatjuk a kártyánkat és még csak a normál hőmérséklet közelébe sem fog felmelegedni, túlmelegedni meg aztán főleg nem.

Én 2db ventilátorral használom 700RPM-es fordulaton és van egy olyan érzésem, hogy ha esetleg le is cserélem a videókártyát, túlmelegedés és zaj miatt nem kell egy darabig aggódnom, de sajnos látható a képen, hogy még az eSata kivezetést is ki kellett szednem, mert az sem fért el mellette.

agressiv

A tesztben szereplő hűtőt a merlinhardver.hu biztosította számomra, köszönet érte.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.