2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

Alaszka, “Land of the Midnight Sun”

Alaszkáról a sarki-fény, a jégmezők, a lazac, medvék, sasok és bálnák jutnak az eszünkbe.

[ ÚJ TESZT ]

1. ALASZKA ÉRDEKESSÉGEI

Ezennel Alaszkába, ebbe a távoli és mesebeli világba teszünk virtuális utazást. (A képekre, linkekre most is érdemes lesz rákattintani.) Bevezetőként egy-két lélegzetelállítóan szép alaszkai képsort láthatunk.

Ez az előbbi kis film azt is jól érzékelteti, hogy Alaszka vadregényes tájai madártávlatból, repülőből nézve mennyire varázslatosak. A következő képre kattintva az egyik leghíresebb helyi dalt hallgathatjuk meg. Címe: North To Alaska, Johnny Horton előadásában.

Nagyobb méretben.

Alaszka olyan csodálatos, egzotikus vidék, hogy az amerikai és kanadai családok a házassági évfordulójukat, vagy egyéb nagy eseményeket gyakran alaszkai hajókirándulással ünneplik. Luxushajók ezrei szelik át a tengert nap mint nap, újra és újra szállítva a kirándulók tömegeit.

Nagyobb méretben.

Alaszka kétszer akkora, mint Texas és 16x akkora, mint Magyarország. Területe 1 518 769 négyzetkilométer Legnagyobb tenger fölötti magassága 6194 m.

Nagyobb méretben.

Legmagasabb hegye, a Mount McKinley, ami egyben az Egyesült Államok legmagasabb pontja is.

Akárcsak Texas, Alaszka is a legek állama, az egyetlen olyan USA állam, amelyet három különböző tenger is határol (a Jeges-tenger, a Csendes-óceán és a Berring-tenger). Több, mint 3 millió (!) sziget, kb 100 000 gleccser és 29 vulkán található rajta.

Oroszországtól mindössze 80 km-re fekszik. (1867-ben William Henry Seward, aki Abraham Lincoln elnöksége alatt volt külügyminiszter, 7,2 millió dollárért vásárolta meg Alaszkát az oroszoktól.)

Picit nagyobb méretben.

Ez az összeg akkoriban (Alaszka földerítése előtt!) is nevetség tárgya volt, csak épp akkor azért, mert kidobott pénznek gondolták egy vulkánokkal tarkított jégmező megvételét,

Picit nagyobb mérteben.

..mit sem sejtve arról, hogy micsoda kincseket rejtegethetnek azok a jégmezők. Ma viszont (ismerve az igazi értékeit) viccesen kevésnek tűnik az összeg, elég, ha csak Alaszka gazdaságát nézzük, melyben meghatározó a fa, az olaj, a földgáz, az arany és egyéb ásványi kincsek bányászata, virágzó turizmusáról nem is beszélve, mezőgazdaságában pedig a tengeri ételek, zöldségtermesztés, állattenyésztés, szárnyasok és tejtermékek járnak élen. :) Alaszka gazdaságával kapcsolatban még Darth_Revan értékes információt tartalmazó hozzászólását érdemes elolvasni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.