2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ADSL kálvária

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Boldog vagyok, hogy megírhatom ezt a cikket. Boldogságom oka később kiderül. Az egész...

[ ÚJ TESZT ]

Boldog vagyok, hogy megírhatom ezt a cikket. Boldogságom oka később kiderül.

Az egész ott kezdődött, hogy tavaly felvételt nyertem a Debreceni Egyetem Programtervezői Matematikusi szakára. Természetesen ez túl sok volt a jóból és nem nyertem kollégiumot. Nincs mese, irány az albérlet. Szerencsére találtam egyet a városközpontban, a Püspöki Palotában tűrhető áron, ahol - mint később kiderült - 8 mbites net van. Azonnal éreztem, hogy elkárhozásom ideje elérkezett. Netfüggő vagyok. Nem kicsit, nagyon. Napi 14 óra a gép előtt pont elég.
Ezen önvallomás után jöjjön a lényeg, a story.

Májusban elhatároztam, kell net otthonra is. De nem akármilyen! Olyan szolgáltató is kell, amely Hungarotel területen is szolgáltat. Nézem az oldalakat. Három jöhet szóba: Hungarotel 5900 HUF, Datanet 5490 HUF, T-Online 4900 HUF + egy csomó semmiség (nyár végéig ingyen, nyaralás egy wellness szállóban, stb.). Természetesen ezek csak 1280/160-as csomagok! Ezek után talán könnyű dönteni másoknak, de nekem nem. Megkerestem egy pár ismerőst, akiknek a Nagy Rózsaszín szolgáltat, és a következőket tapasztaltam: Dlink DSL-360R-es modem, állandó vonalszakadás, eszményi (~500 kbit/sec) gyorsaság. Mivel ez a szomszédban volt, és egyszerre építették ki a vonalat úgy 8 éve, megondoltam magam, és elmentem a Datanethez május 11-én péntek délután 5-kor. Megkötöttük a szerződést, a nőci kicsit akadékoskodott, mikor szolgáltatónak a HTCC-t írtam a szerződésre, de megkaptam a modemet (ami egy Dlink 360R volt), és mentem haza beszerelni.

Beszerelés legnehezebb része felmenni a padlásra bekötni a splittert, mivel elég rövid a létra, a padlás meg magas, de beszereltem, és nem estem le.

Természetesen tudtam, hogy nem fog azonnal mennni, legalább 2 hét ezen a területen a beszerelés. Két hét után mondom megsűrgetem, felhívtam őket. Mint kiderült, valami hibádzik, hiszen visszaküldte az igényt a szolgáltató helytelen adatok miatt. Jó, megkérdezem a Hungarotelt. Mint kiderült, a Hungarotelnél mi a x9 alatt lakunk. De ott nagyapám él, akinek ugyanaz a neve, mint az édesapámnak, akinek a nevén van a telefon, és mi a x9/1 alatt lakunk. OK, megvan a hiba, javítsuk ki. Ki is javították, telefonon (!) semmi névbemondás vagy valami. Csak úgy (gondoltam, remek lehetőség lenne kitolni pár emberrel, hogy ne kapjon számlát, és kikapcsolják nála a telefont...).

Ok, eltelt egy pár nap, felhívom a Datanetet, de ismét csak ez a hiba. Édesapán elment a Hungarotelhet, ahol ismét csak hozzáértők (50 éves nőcik, akik azt tudják az internetről, meg az ADSL-ről, hogy ez a doboz kell hozzá) rá akarták beszélni a saját netjükre (meg a Dlink 360R-es modemre, amit a helyszínen meg kell venni 5700 HUF-ért), illetve arra, hogy Datanet itt nincs, csak Invitel. Természetesen erről csak az Invitelnél nem tudnak, hogy itt is szolgáltatnak...

Jó, le lett adva ismét a kérvény a Datanet részéről, várunk.

Egyszer csak (június elején) hívnak a T-comtól, hogy nekik lett leadva a kérvény, nem a Hungarotelnek, most(!) továbbították nekik. Ekkor az idegbaj kerülgetett. A nőci a boltban lehet, hogy sötét? Nem tud olvasni? Na mindegy, ez van. Hívom a Hungarotelt, hogy megkapták? Megkapták, jó, 30 napon belül kiépül. Ekkor én: ÷ííí$ ł$ |đ&đ& #&&đ ł&äđ!!!!

Eltelt úgy 25 nap, hívom a Hungarotelt. A telefonos közölte, hogy elvileg már aktív egy pár napja. Rohanás a géphez, a megszokott mozdulatok: Kapcsolódás a WAN miniporton keresztül... majd fél perc, és a 678-as hiba: a távoli számítógép nem válaszol. Hívom a Datanetet, mi van ilyenkor? Ja, még nem aktív a felhasználónév és a jelszó? Akkor legyen aktív, OK, mostmár jön a számla is. Még mindig ugyanaz a hiba. Várjunk egy napot, míg végigfut a rendszeren a beálítás. Másnap még mindig nem jó. Hívom őket, az az emberke veszi fel, aki már három napja, mondom a hibát. Jó, akkor küldje el a hibát a Hungarotelnek. Péntek lévén szó, a 72 óra (ami alatt legalább vissza kell jelezniük, és természetesen munkanap) náluk 13-át, pénteket jelent. Jó, hívnak, hogy mostmár jó. Üdvrivalgás, felveszi a szinkront a központtal. PC berúg, program indít, hiba ugyanaz. Datanet felhív, hibajelentés küld, eltelni 72 óra. Kedden délelőtt hívnak, hogy rossz a modem, egy változó értéke a modemben nem kompatibilis a Hungarotel hálózatával. OK, gyorstárcsázás Datanet, nem jó a modem. De még nem kaptak hivatalos visszajelzést a Hungaroteltől... Nem érdekel, most hívtak, nem jó. OK, küldik a modemet postán(!). Rendben, ez így jó (elvileg nekem kellett volna visszavinni az üzletbe). Tegnap, 20-án megérkezett, bedugtam és jó. Melegszik, zúg, de megy a net. Hogy ez így is menjen, le is vettem a fedelét ennek a Trendchippes csodának, ami olyan meleg, hogy nem tudom megfogni.

A dobozban volt az eredeti szerződés is, egy kísérőlevéllel, hogy, ha valmi ne stimmel, javítsam át. Csak végigfutottam, de valami feltűnt: A telefonvonal szolgáltatója: T-Com. Jó, postafordultával (majd hétfőn) visszaküldöm, és lesz, ami lesz.
Kíváncsian várom a számlát, mit találnak majd még ki.

Természetesen nem csak a cikkben írt időpontokban hívtam őket, de az esetek 95%-ában nem volt semmi, ezeket nem írtam le.

Ez az élmény az oka ennek az írásnak, és boldog vagyok, hogy az internetezők táborát gazdagíthatom, ismét.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.