2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Acer Aspire Nitro

Gamer laptop kedvező áron, erős hardverrel, viszont a hűtés terén kompromisszumokat kell kötni.

[ ÚJ TESZT ]

A belső

Belső és szétszerelés

Youtube-on több szétszerelős videót is látni a Nitro modellekről, amik többnyire megegyeznek ezzel a géppel, azonban néhány eltérés van ezen 2017-es modell és a korábbiak között.

A legújabb modellben:
1) NEM kell kivenni az alaplapot ahhoz, hogy a hűtőhöz hozzá lehessen férni újrapasztázás miatt.
Ez nagy előrelépés, mivel a korábbi Nitro modellekben egy egyszerű újrapasztázás miatt teljesen darabjaira kellett szedni a gépet és az alaplapot ki kellett venni a helyéről.

2) a hátul levő ASPIRE V NITRO feliratú csíkot le kell pattintani a helyéről, DE már nincs alatta csavar, és összesen csak a 12 db csavart kell kiszedni, ami a legalján vannak.
Korábbi modelleknél ez a műanyag csík alatt voltak még további eltávolítandó csavarok, ám az új kiadásnál ezek el lettek távolítva, és elég csak a műanyag csíkot egyszerűen lepattintani a helyéről.

A csavarok kivételét követően vissza kell fordítani a gépet és a tetején a széle körül szépen körbehaladva le kell pattintani az alját. Kapható erre a célra (vagy inkább telefon szétszereléshez) műanyag szerszám, amivel könnyen le lehet pattintani a rögzítéseket, azonban ha úgy vagyok, mint én, akkor műanyag kártya is elég lesz. Fém nem javasolt, mivel könnyen megkarcolhatja a műanyagot.

Miután végig mindenhol ki lett pattintva a rögzítés, akkor vissza kell fordítani, hogy a hátulja nézzen felfelé, és úgy eltávolítani az alsó elemet, mivel a HDD nincs rögzítve és csak egy kipárnázott tartóba van betéve, ezért könnyen kieshet, illetve ha elég magasból esik, akkor a szalagkábel csatlakozóját is kiszakíthatja.

A belső:

A hűtésért 2 db 5 V-os fémlapátos ventilátor a felelős, amik, mint ahogy a későbbiekben láthatjátok, próbálnának jó munkát végezni, azonban az Acer húzza nekik a kéziféket. A CPU és GPU-tól a hőt 2-2 hőcső vezeti el.
Sajnos rögtön feltűnhet, hogy más gépekkel ellentétben az Acer úgy döntött, hogy nem tesz hűtést az alaplap PCH-ra.

Sajnos mindkét RAM slot foglalt, így 16 GB vagy még több RAM-ra történő bővítésnél sajnos mindkét modult ki kell cserélni. Ez jó azoknak, akik régebbi játékokkal akarnak játszani, mivel így a RAM modulok dual channelben futnak, viszont sajnos vannak már játékok (Frostbyte motoros játékok, Rise of the Tomb Raider, stb), amikhez már kevés a 8 GB, ajánlott a 16 GB RAM.

Hagyományos 2.5" HDD-ből egyet tud fogadni, azonban akik szeretnének beletenni SSD-t, azoknak jó hír, hogy van benne m2 PCI csatlakozó, amely NVMe-t is támogat, ráadásul SSD terén nincs 2280-as méretre korlátozva (mint sok gépnél), és kisebbeket is tud fogadni.

Továbbá figyelni kell arra is, hogy az alsó elem nyílásainál jól illeszkednek a i/o portok, és az elem eltávolításánál ügyelni kell arra, hogy ne sérüljön az alaplap. Illetve a CPU oldalon a portok egy külön nyákra lettek forrasztva, amely nincs saját külön csavarral rögzítve, így az alsó elem eltávolításánál hozzáfeszülhet az érintett nyák a korábban behelyezett m2 PCI SSD-hez.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.