2024. május 13., hétfő

Gyorskeresés

Szintlépés vagy technológiai ugrás?

Gépfejlesztésem pár oldalban, avagy Intel 1151 a jelenben, és hardver mustra elérhető áron.

[ ÚJ TESZT ]

Szintetikus Tesztek

Továbbra sem szakítok a hagyományokkal. Először a szintetikus tesztprogramok táblázatait láthatjuk, majd a főszereplők, a játékok következnek. Ismételten nem az a célom, hogy a profi laborok tesztjeit ostromoljam, hiszen ehhez sem eszközökben, sem választékban nem elegendőek szegényes készleteim. Hangsúlyozom, mint mindig, hogy elsősorban az otthoni átlagpolgár, egyéni felhasználók a célközönség, bár természetesen szívesen várom a szakértők, profik hozzászólásait, tanácsait.

A platformváltásban résztvevő számítógépek főbb paraméterei

Ha külön nem említem, akkor a játékok beállításainál az Ultra, vagy ha nem volt, akkor az annak megfelelő Very High módot alkalmaztam. Azt hiszem, ez az R9 390 esetében elvárható. Nincs tuning, húzás a tesztek alatt, egyedül a korábban említett CPU Turbo van beállítva 3,6 GHz-re.
A játékok alatt a FRAPS programot használtam, a szöveges állományok elmentve. Kivétel a Shadow of Mordor, és a METRO LLR, ezeknél a beépített benchmark dolgozott. Képernyőképek elmentve. A szintetikus tesztprogramok meg egyértelműek, minden mérés után szintén készült képernyőmentés.

Meghajtóprogram: AMD Radeon Crimson 16.9.1.

Unigine

Az egyik legismertebb 3D tesztprogram. Nagyon szép, zene szól alatta, egy gyors ebéd is letudható a mérés közben, mialatt susognak a levelek, és fodrozódnak a felhők a monitoron. Itt szinte pontosan ugyanaz az eredmény született, mint az i5-3470 CPU-val, tehát semmilyen előrelépés nem történt. A Valley esetében látható kis többlet csupán. Gondolom, azért van, mert a program csak a GPU-ra támaszkodik, és nem veszi számításba a CPU+memória sebességét, típusát.

Cinebench

Következzen a Cinebench program. A CineBench a MAXON díjnyertes, CINEMA 4D névre keresztelt animációs szoftverére alapoz, amelynek közreműködésével több népszerű mozifilm is készült. Ezek közül az Iron Man 3-at, az Oblivion-t, és a Prometheus-t lehetne kiemelni. Kicsit meglepő lehet, de igaz! A program kétféle módban tesztel: OpenGL és CPU fronton, valamint nagyon kényes a CPU típusára, sebességére, melynek köszönhetően nagy szerepe van a végső eredményekre.
Ez teljesen igaz, itt aztán van látványos előrelépés. Az alábbi táblázatok magukért beszélnek.

A CPU teszt is teljesen rendben van, de mellékelek egy „külső” teszt képet is, hogy el lehessen helyezni az i5-6600 CPU-t is a saját mérésemmel. Az alábbi táblázatban a 6600K processzor eredménye látható, hozzá képest kell a CPU-univerzumban elképzelni a sima 6600-ost.

Luxmark

A Luxmark az egyik legelterjedtebb benchmark a ray-tracing tesztelésére. Alapvetően egy OpenCL cross-platform benchmark program. A ray tracing lényege röviden a következő: "egy háromdimenziós koordináta-rendszerben matematikai függvényekkel leírt környezetből fotószerű képet számolunk ki a fénytan törvényeinek segítségével. Ehhez a fény útját kell nyomon követni, közben számolni, hogy milyen tárgyaknak ütköznek, azok pedig a fény mely részét nyelik el, eresztik át vagy tükrözik vissza." (idézet a korábbi cikkemből)

Magyarul: itt is a fotórealisztikus ábrázolás, a valósághoz közel álló rajzolat a fő cél. Tehát mikor berobbantunk egy ajtót a R6 Siege-ben, akkor a szomszéd szobában lévők arcáról úgy perzselődik le a bőr, hogy árnyékuk belevésődik a vakolatba.

Itt minimális a javulás, sőt, a Room tesztben valami okból kifolyólag pár ponttal kevesebbet ért el az 1151-ös rendszer. Erre nem találtam magyarázatot. De nem ez volt az egyetlen meglepetés a programnál, ugyanis a kombinált teszt sem hozott látványos mutatót.
A Luxmark 3.0 esetében a komplex CPU+GPU tesztben is csak 520 pontos előnyre tett szert az i5-6600. Ennek okáról a program szakértő ismerői biztos szolgálnak egy közérthető indoklással, melyet szívesen várunk!

3DMark

Végezetül a leginkább használt, közkedvelt tesztprogram képei láthatóak. Itt sem bonyolódnék mélyebb elemzésekbe, külföldi teszteléssel foglalkozó oldalak angol nyelvű magyarázatait olvasva a különbség teljesen reális, és várható. Sőt, egyes esetben még jobb eredményeket produkált az új masinám, aminek nagyon örülök. Mély elemzés itt sem lesz, hiszen a táblázatok egyértelműek, világosak. Először a régebbi verziók eredményeit láthatjuk, utána a 2016-os kiadású programverzió pontszámait.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.