2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

A MikroTik RouterOS világa - "Mi ez és miért nem megy rajta a net?!"

Ezek az eszközök csak azt hajtják végre, ami be lett állítva: semmivel sem többet vagy kevesebbet.

[ ÚJ TESZT ]

Mi ez a vacak?!

Kevesen ismerik a Lett Köztársaság talán legnagyobb export termékét, a MikroTik routereket. Még kevesebben használják. Nem is csoda ezek után, hogy a Prohardver lapcsaládra nem került se cikk, se leírás ezekről az eszközökről, a rajtuk futó rendszerekről. Cikksorozatomban kísérletet teszek ennek a hiányosságnak a pótlására.

"Minek még egy gyártó? Mivel nyújt többet mint a meglévő <insert the name of your favorite SOHO router manufacturer here>?" - gondolhatná elsőre az ember.

Ez részben igaz is, mivel Dunát lehetne rekeszteni a különböző jobb, vagy éppen kevésbé jobb routerekkel, HGW eszközökkel. Ráadásul ezek az eszközök sokak szerint még csúnyák is, olyanok mint egy elrontott tégla, és különben is kevés az egy eszközre jutó kék LED-ek száma is.

A cég történelme egészen 1995-ig nyúlik vissza, amikor még nem sok szegmens működött ebben az IT üzletágban. Folyamatosan bővítették a profiljukat, aminek köszönhetően mára már sikerült kitörniük az eredetileg megcélzott vezeték nélküli hálózati szegmensből, bár ez továbbra is fő profiljuknak megmaradt a szoros konkurenciaharc ellenére.

2010-től kezdődően egyre több, SOHO kategóriába szánt eszközük jelent meg, ahol már magához a termékhez járt a ház és a táp is, nem csak az alaplap maga. Igyekeztek ezeknél az eszközöknél a háztartásokban gyakorta fellelhető hálózati igényekre jobban fókuszálni. Egy ilyen eszköz, a RB951-2n segítségét fogom felhasználni az írások elkészítéséhez.

Első ízben egy alap, beállításoktól mentes routert fogok kezelésbe venni, és több forgatókönyvet is felvázolok különböző internetkapcsolatokra. Későbbiekben több leírást is szeretnék elkészíteni, bemutatandó a rendszerben rejlő lehetősségeket, bővebb beállításokat, és megpróbálom megválaszolni hogy mégis, miért lehet egy ilyen eszköz jobb választás mint más, ismertebb gyártók eszköze.

Nem célom mindenre kitérő leírás létrehozása, azokkal tele van amúgy is az internet. Sokkal inkább a helyi kedvcsináló bemutató elkészítését tűztem ki célul magamnak, annak ellenére is ha túl hosszúra sikerült és nyögvenyelős.

De akkor csapjunk a lovak közé!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

  • TP-LINK WDS Bridge

    Gyenge a jel, nagy a távolság, szakadozik a kapcsolat? Oldjuk meg a Wifi hatótávnövelését harmadáron!

  • TP-Link TL-WR710N, a mini mindenes

    A már gyári szoftverrel is sok mindenre képes eszköz tovább okosítása (Samba, DLNA, Transmission, stb.).

  • Linux tűzfal otthon

    Debian Linux alapú tűzfal házilag, saját proxyval: dinamikus rendszer, amely könnyen alakítható.

  • OpenWRT egy WR842ND-re

    A rózsaszín felhő hamar elszállt, mert az alap firmware-rel max. 2 MB/s-mal másolt lemezre és akadozott.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.