2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

A maximális biztonság érdekében

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A számítógépünk védelmének fontossága, illetve mikéntje

[ ÚJ TESZT ]

Üdv mindenkinek, ez az első logoutos írásom, nézzétek el ha valamit nem "szakszerűen" csinálnék. Viszonylag sokat foglalkoztam ezzel a témakörrel, ebből kiindulva úgy gondolom reális és hasznos tanácsokkal tudok szolgálni nektek.

Miért is fontos a számítógépünk védelme?

Egyszerű a válasz: ha nem tesszük meg a megfelelő óvintézkedéseket, hamar használhatatlanná válhat számítógépünk, arról nem is beszélve, hogy privát adataink illetéktelen kezekbe kerülhetnek: kezdve jelszavaktól, házi pornóvideókon keresztül bankszámla adatokig.

Húzzunk fel megfelelő "cyber-óvszert"!

A mai fejlett kártevőkkel szemben, hangsúlyozom, NEM elég csupán egy víruskergetőt telepíteni. Ha a tökéletességre törekszünk, következőképpen tudom lebontani a védelmi rendszerünket: józan ész, megelőzés, aktív védelem, passzív keresés. Mindezt a továbbiakban ki is fejtem nektek.

"Nekem az ingyenes AVG 9 van telepítve, ezek szerint mégse vagyok biztonságban?"

Így igaz. Jobb mint a semmi, de magában nem megfelelő. Ahogy mondtam ennél több kell!

1. A legfontosabb a józan ész.

Nézzük meg hogy mit töltünk le, mit futtatunk, milyen oldalakat látogatunk, és könyörgöm ne kattingassunk mindenféle sz@rságra (gondolok pl a reklámokra). Ez az alap, ha valaki nem gondolkozik én hiába jártatom a számat, ajánlok programokat, mert valamikor légy kerül a levesbe. Nem kell minden érkezett levelet reflexből megnyitni, főleg ha olyan címről jött ami nem ismerős. Az meg egyenesen elszomorító hogy van aki bedől annak hogy nyert több millió dollárt valami "Microsoft-os" sorsoláson. Gyanús csatolt fájlok futtatását is mellőzzétek.

2. Megelőzés a második alap.

Fontos hogy Windowsunk tartalmazza a legfrissebb biztonsági frissítéseket! Egy operációs rendszer sok rést tartalmaz, és ha ezeket nem "tömjük be", szabad utat engedünk a hackereknek. Azokat a szoftvereket is érdemes napra készen tartani, amik a neten keresztül kommunikálnak, teljesség igénye nélkül: böngésző, Flash player, Java. Ezek a programok gyakori támadófelületet jelentenek.
Ebbe a kategóriába sorolnám a SpywareBlaster nevű csodát, aminek telepítését mindenki számára ajánlom. Védelmének aktiválása annyit tesz, hogy sok, már ismert rosszindulatú weboldalt és az ezekhez tartozó cookie-kat a böngészőnk tiltólistájához hozzáadja, ezzel megakadályozva azt, hogy egyáltalán kapcsolatba tudjunk lépni ezzekel a veszélyforrásokkal.

3. Jöhet az aktív védelem

Ez több modulból áll: vírus- és spywareírtó, ami folyamatosan figyeli a rendszert, tűzfal, illetve ide lehet sorolni a viselkedés-alapú malware felismerőket is. A legoptimálisabb az, ha minden egyes modul megtalálható a gépünkön. Több cég árul úgynevezett Internet Security csomagot, ami általában ezeknek összességét magában foglalja. Ha valaki úgy dönt hogy pénzt költ a védelmére, a következő programok valamelyikének megvételét ajánlom: Kaspersky Internet Security 2010, Panda Internet Security 2010, PC Tools Internet Security 2010, McAfee Internet Security, Norton Internet Security 2010 vagy Eset Smart Security. Ezekhez nagy ritkán ingyen hozzá lehet férni, promóciók keretein belül. Ha valaki vásárlás mellett dönt, előtte mindenképpen próbálja ki a programot! Ez fontos, mert attól, hogy pl nekem valami jól működik, nem biztos hogy másnak is.

Sokaknak szempont az ingyenesség

Erre is van megoldás! Nézzük csak: Több cég kínál ingyenes antivírus programot, többet között: Microsoft, Avast, AVG, Avira, PC Tools, Comodo (ez kicsit kilóg a sorból, ugyanis Internet Security-ről van szó). Nincs ez máshogy spyware írtóknál se, ajánlom az iObit 360 nevű szoftvert, aminek 2 verziója létezik: az ingyenes és a PRO, ám jelen pillanatban a kettő lényegtelen dolgokban különbözik. Tűzfalból sincs kevés, több teszten bizonyított a PC Tools Firewall és a Comodo Firewall, mindkettőt ajánlható. Viselkedés alapú elemzők közül az én véleményem szerint magasan a Threatfire a nyerő: nem kérdez sokat és könnyedén elbánik a vírusirtók által még nem ismert kártevőkkel.

Nem félreérteni, egy dologból csak egy kell. Tehát íme pár példa:

azoknak akik nem szeretik különböző cégek termékeit egyszerre használni:
Comodo Internet Security + iObit 360

Microsoft fanatikusoknak:
Microsoft Security Essentials antivírus + iObit 360 spyware irtó + Windows tűzfal + Threatfire viselkedés elemző

vagy
Avast Antivirus Free + iObit 360 + PC Tools tűzfal + Threatfire

esetleg
AVG Antivirus Free+ iObit 360 + Comodo tűzfal + Threatfire

stb.

4. Ez már tényleg opcionális: Az úgynevezett on-demand scannerek

Csak akkor futnak amikor te azt elindítod, így a gépedet nem terhelik, mégis ezeknek havi egyszeri-kétszeri lefuttatása bebiztosítja azt hogy nem csúszott át semmi a védelmi rendszereden. A kedvencem az a-squared Free, ami több mint 3 millió kártevő szignatúráját tartalmazza. Ötvözték az a-squared antimalwaret az Ikarus vírusirtó motorjával, megalkotva ezzel egy nagyon effektív cyber-kártevő-írtót. Ha valaki még mindíg úgy gondolná, hogy nincs biztonságban, a SuperAntiSpyware Free is hasznos társ lehet.

Ennyi voltam. Tökéletes védelem nincs, de ha a kis írásom szerint "cselekedtek", 99% hogy malware-ek miatt nem kell a jövőben idegeskednetek.

Xelo

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.