2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

A dupla óriás: HD 4870 X2

Egy kis időutazásra invitállak: képzeld magad 2008 októberébe, amikor a felsőkategoriában NVIDIA fronton...

[ ÚJ TESZT ]

ASUS EAH4870X2 - Hűtés, hőmérsékletek, zaj




A robusztus hűtőrendszert számtalan csavar rögzítette. Súlya meghaladja a GTX-en lévő hűtőkét. A HD 3870 X2-höz képest a HD 4870 X2 hűtője szinte semmit nem változott. A ventilátor a ház belsejéből szívja be a levegőt és átfújja a 2 slotos hűtő belsején, majd a meleg levegő a házból távozik. A belső üregben két réz hűtőborda foglal helyet, továbbá a váz belső része is bordázott. A HD 3870 X2-n a légkavaróhoz közelebb lévő borda alumínium volt, valószínűleg a nagyobb fogyasztás, és melegedés miatt cserélték rézre. A GPU-kon és a memóriákon túl a PLX PEX hídja, az induktorok, és a VRM-ek is hűtve vannak.

A kártya hátoldalán egy lemez felel a memóriachipek hűtéséért. A GTX-eken is volt hasonló, bár ott az egész hátoldal le volt fedve. Viszont a HD 4870 X2 esetében a lemez vastagabb de kisebb területet fed.

Bal oldalt a HD 4870 X2, jobb oldalt a GTX 280 automata ventilátor-szabályozás profil értékei láthatóak. A két GPU-s kártyán a maximális fordulatszám 26%-án üzemel a légkavaró üresjáratban, ami elég halknak mondható. A gép induláskor persze felzúg. Megfigyelhető hogy az összes hőmérsékleti határérték magasabb, mint a GTX 280 profiljában meghatározott. Például az NVIDIA csúcskártya esetében 85 Celsius-fok a megengedett hőmérséklet, míg ez az érték a HD 4870 X2-nél már 100 fok.

Ezek tudatában nem is csoda, hogy a gép bekapcsolását követő ötödik percben a terheletlen GPU-k 46, illetve 64 fokra melegedtek. A 20 fokos hőmérséklet különbség valószínűleg azért adódott, mert míg a ventilátorhoz közelebb lévő GPU-ra a házból érkezik levegő, addig a távolabbi GPU-ra már melegebb levegő jut a szomszéd chipről.

Míg az NVIDIA kártyáknál három állapotot különböztetnek meg (Standard 2D, Low-Power 3D, Performance 3D), addig az ATI-ék a PowerPlay technológia segítségével 6 különböző állapotot definiáltak. A videokártya terheléstől függően változtathatja a GPU, memória órajelét, és feszültségét, ezáltal kisebb hőt termel, és kevesebbet fogyaszt a kártya. A technológia a HD 3800-as szériától került bele az asztali GPU-kba.

A monitorozást RivaTuner segítségével végzetem, (katt a képre, mert ekkora méretben nem sok minden latszik) miközben 3D Mark Vantage game tesztjei futottak le. A GPU-k az üresjárati 65 fokról 88 fokra, a VMR-ek 60 fokról 90-re melegedtek DirectX 10 terhelés alatt. Jól látható hogy a GPU-k hőfokának emelkedését miként követi a ventilátor fordulatszám emelkedése: Az alap 26%-ról 40% köré emelkedett a légkavaró sebessége a maximális fordulatszámhoz viszonyítva. Volt mikor a ventilátor fordulatszáma a percenkénti 1300-rol 2500-as érték fölé is emelkedett. Ekkor már rendesen lehetett hallani, hogy a gépben nem egy passzív HD 2400 van, pedig még csak 40%-nál járunk!

A videokártya hőmérsékleti profilja révén a ventilátor nem hagyja, hogy a GPU hőmérséklete meghaladja a 90 fokot, fordulatszám szabályzással hatékonyan tudja alakítani a hőfokokat. A GPU RivaTuner szerint terheletlenül 1,06 voltot, míg terhelés alatt 1,26 voltot kapott. Tesztek lefutása után nem csökkent hirtelen a hőmérséklet, ahogy azt megszokhattuk más grafikus kártyáknál, mert a légkavaró fordulatszáma is esett, így a lehűlés lassú volt.

A légkavaró fordulatszámát manuálisan beállítottam 100%-ra. Nem kellett volna. Ehhez fogható zajt még videokártya gyárilag nem produkált az biztos. (Még az emlékezetes NVIDIA FX 5800 Ultra is elbújhatna mögötte) Az alaplap ház nélkül az asztalon volt, amint felsüvített a hajtómű, még az asztal is beleremegett. 82 fokról 64 másodperc alatt 47 fokra hűtötte le a GPU-kat 4730-as fordulatszám mellett. Visszaadni ezt képtelenség, hallani kell. A 28 másodperc hosszú hangfelvételen (.wma, 0,3MB) először 26%-os fordulatszámon hallható a HD 4870 X2, majd 11 másodpercnél emeltem 50%-ra, végül 20 másodpercnél 100%-ra állítottam a porszívót. A mikrofon a PCIe sín felett 25 cm-re volt. Szerencsére ekkora fordulatszámra közel sincs szükség, mint említettem 40% fölé terhelés alatt sem jutott a légkavaró. Tehát az AMD/ATI mérnökei nem bízták a véletlenre a HD 4870 X2 épségét, abban biztosak lehetünk hogy - hiába tűnik tűzforrónak a kártya és környéke -, ha kell a kártya le tudja magát hűteni pillanatok alatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.