2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A 8. BRSZK beszámolója

Ismét túl vagyunk rajta és ismét elmondható, hogy ez volt a legszebb, a legnagyobb, és talán a legjobb is.

[ ÚJ TESZT ]

Előkészületek

Szerencsére elmondhatjuk, hogy kiállításról kiállításra egyre több tapasztalatot szerzünk. Ennek köszönhetően igyekszünk a BRSZK-t (Bacsis Retro Számítógép Kiállítása) is egyre jobbá tenni. Persze ez egyre több munkával is társul. Szerencsére a BRSZK csapata is egyre csak bővül, így a munka elég jól megoszlik, de persze így is elég alaposan rá kell készülni.
Minden BRSZK beszámolót úgy szoktam kezdeni, hogy bemutatom az előkészületeket is, és ezt a hagyományt ezúttal sem szakítanám meg, már csak azért sem, mert legalább olyan izgalmas, mint maga a rendezvény. Legalábbis nekem/nekünk, kiállítóknak.

Azt már korábban elmondtam, hogy néhányunknak (és most már egyre többünknek) a kiállításra való felkészülés egész éves projekt. Amint hazapakoljuk a kis gyűjteményünket, már úgy pakoljuk el, hogy készülünk is a következőre, hiszen tele vagyunk új tapasztalatokkal, új ötletekkel. Szóval mikor eme sorokat írom, már bizony, minden túlzás nélkül elkezdtem a következő szervezését. (Például, hogy megvan a konkrét időpontja a következőnek.)
Szóval kisebb-nagyobb megszakításokkal, de egész évben megy a szervezkedés, és a csapaton belüli diszkurzus, ki mivel készül, vagy épp mivel küzd.
De a tényleges hajrá a mostani rendezvény előtt cirka két hónappal kezdődött meg.
Én például szereztem új asztalokat, mert mindig asztal- / helyhiánnyal küzdünk. Ezeket az asztalokat már május elején a helyszínre vittük, lapraszerelt formában.

Persze fizikailag a csarnokban ekkor még olyan túl sok dolog nem történt. Mindenki a gépeit / gyűjteményét készítgette fel.

A Kiállítás június 24-25-én volt megtartva, és a tényleges felpakolás, a rendezvény “megépítése” 18-án kezdődött. Azaz 6 nappal a nyitás előtt. Ezen a napon már bizony nyélgázon, 8 fővel kezdtük meg a kialakítást.
Tehát -6. nap, vasárnap:
Kezdődött azzal, hogy a helyszínre vittük a gépeimet.

Miután erre is szép számmal voltunk, így a meló ezen része, ami korábban nekem közel egy teljes napot vett igénybe, most 8 fővel és két utánfutóval kb. 45 percre redukálódott. Még mindig úgy él a fejemben a számítógépeim felpakolása, mint a munka egyik legnehezebb része, magamban picit meg is könnyebbültem, hogy milyen jól állunk, de persze ez közel sem volt így.
Hiszen a gépeim felhordása után jött az 50, már korábban felvitt asztal összeszerelése, és az iskola épületéből az asztalok és székek áthordása is.

Mivel az asztalok tetemes többsége, fogalmazzunk úgy, hogy (még) nem a spórolás jegyében készült, így kora délutánra már mindenki “kellemesen” elfáradt. (Értsd: rohadt nehezek voltak.) Az asztalokat a terem szélére helyeztük, mert másnap még pingpongverseny volt, és azt meg kellett várni, hogy ténylegesen elkezdjünk sakkozni az asztalokkal.

-5. nap, hétfő: A pingpongverseny miatt a csarnokban napközben még nem tudtunk csinálni semmit, így még én is az utolsó simításokkal foglaltam el magam otthon.
De biztosítottak, hogy este 8-kor / -tól szabad a pálya. Segítőim nagy örömére mondtam, hogy ha csak két órát, akkor annyit, de muszáj haladnunk, nem vesztegethetünk el semennyi időt sem, mert ki tudja, milyen váratlan fordulatok lesznek. Szóval még szinte el sem hagyták a pályát a pingpongosok, mi már mentünk is be, és kezdtük is megtervezni, hogy legyenek az asztalok elhelyezve.

Este 10 óra után már meg is volt az alap koncepció. Persze tisztában voltam vele, hogy még egy csomószor, csomó helyen biztosan lesz variálás, de mégis lássuk, hogy is néz majd ki, amit elterveztem fejben. Bónuszként pár gépem is felkerült az asztalokra.

-4. nap, kedd:
A legfontosabb az volt, hogy az én gépeim legyenek beüzemelve, mert csütörtökön-pénteken nekem még dolgoznom kellett, s igaz, délutánonként felmentem, de tisztában voltam vele, hogy a saját kiállítandó gépeimre már nem lesz időm, így azokat szerdáig üzembe kellett helyezni. Tehát az én gépeim beüzemelése volt a prioritás, illetve már Frescho, és Cocoon-Z is hozott egy adag számítógépet. Továbbá elkezdtük az asztalok elhelyezésének optimalizálását. Így estére már így néztünk ki:

-3. nap, szerda:
Igazándiból egész nap a számítógépeim beüzemelésével foglalkoztam, további optimalizálások történtek az asztaloknál, a zászlókat/molinókat helyeztük ki, egyéb apróbb dolgokkal haladtunk még. De ezekről, valahogy pont úgy alakult, hogy sem én, sem a többiek nem készítettek fotót.

-2. nap, csütörtök:

Cocoon-Z és csapata már “véglegesen” megérkeztek. Kellett is neki(k), mert tudtuk, hogy a retro multiplayeres sarok megépítésére kevés lesz egy nap, továbbá próbáltuk a hosszabbítókat minden standhoz kihúzni, és megoldani, hogy ne nagyon essenek benne el az emberek, illetve már megkezdődtek az első hálózati áramterheléses próbák:

-1. nap, péntek:

Ugye én már az előtte lévő napon is dolgoztam napközben, s pénteken is így tettem. Azaz a további készülődés úgy nézett ki, hogy én bent voltam a munkahelyemen, s közben telefonon próbáltam irányítani az embereket. Igazándiból ez a nap volt még legalább annyira elborult, mint a vasárnap, hiszen a kiállítók tetemes része ezen a napon jött. Igaz, tényleg próbáltam előre megtervezni, hogy ki hol lesz, és kb. mennyi hely kell nekik, de nem voltam fent személyesen, így azért volt bennem aggodalom. Ám ennek ellenére a srácok tök jól megoldottak mindent.

Délután, mire felértem a csarnokba, igaz, még a délutáni órákban volt egy-két óra hajtás, de estére szépen kezdett összeállni a dolog, sőt kivételesen még arra is volt idő, hogy mi, kiállítók egymás standját megnézegethessük.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.