2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Délelőtti főzőcske

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Alapjáraton vendéglátást tanultam a középiskolában, így nem áll messze tőlem a sütés-főzés. A család apraja nagyja dolgozik, vagy épp más elfoglaltsága van ezért a szombati főzőcske rám maradt.

Kitaláltam, hogy mi lenne ha főznék egy egyszerű "rakott" húsos tésztát.

Az alapanyagok:

50 dkg darált sertéshús
1 nagy fej vöröshagyma
2-3 ek olaj
1 tk só
1 nagy csipet bors
1 ek őrölt pirospaprika
1-2 dl paradicsomlé
1 tubus (100g) tömlős sajt (én sonkásat használtam)
1 nagy pohár tejföl
15 dkg trappista sajt
50 dkg szarvacska tészta

A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk és az olajon üvegesre pároljuk. A darált húst fehéredésig pirítjuk rajta. Ízesítjük sóval, borssal, őrölt pirospaprikával, felöntjük a paradicsomlével és egy pici vizet is tehetünk hozzá. (Ha már elfőtt a víz, de még nem puha, akkor kevés vízzel pótolhatjuk, ez függ a hústól.)

A tésztát sós vízben puhára főzzük, átöblítjük, lecsöpögtetjük. A sütőt előmelegítjük. Ha puha a hús, akkor a kifőtt zsír nagy részét leöntjük (így nem lesz nagyon zsíros a tészta), majd belenyomjuk a tömlős sajtot, hozzáadunk két nagy kanál tejfölt. Jól elkeverjük. Itt érdemes megkóstolni, mert elképzelhető, hogy szükséges még bele egy kevés só. A húsos masszát a tésztával alaposan összeforgatjuk.

Egy közepes tepsibe (20*32 cm) simítjuk a tészta felét, majd ráreszeljük a sajt felét, erre halmozzuk a maradék tésztát.

A tetejét lekenjük vékonyan 2 evőkanálnyi tejföllel és megszórjuk a maradék sajttal.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40 perc alatt világos barnára sütjük. Ekkor éppen ropogós a tetején a sajt, de nem is szárad ki nagyon.

A receptet az interneten találtam, az alapján némi módosítással készítettem el. Még sül, a végeredmény érkezik kommentben. :B :K

Jó étvágyat mindenkinek az ebédhez!

UPDATE:

Sütőből kiszedve, az illata mennyei:

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.