2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

unRAID bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Ha szeretnél kis fogyasztású NAS-t építeni a maradék, bármilyen merevlemezeidből, akkor jó helyen jársz!

[ ÚJ TESZT ]

Bemutatás

Az unRAIDdel egy jó fél évvel ezelőtt találkoztam először miután sokáig kutattam megfelelő NAS rendszer után. Sorra vettem az összes hardveres és szoftveres megoldást, de egyik sem tetszett igazán, a következők miatt:

A hardveres NASok elég drágák, egy négy diskes ára 70-80 ezer forintnál kezdődik, ha esetleg elromlik akkor talán lesz hozzá alkatrész, garancia, stb. Nem tudom, mennyire energiatakarékosak ezek a rendszerek, de az unRAID biztosan jobb náluk (később leírom miért). Nem mindegyik támogatja a különböző disk típus, méret, és sebesség keverését.

A szoftveres megoldások - itt elsősorban a ZFS alapúakra gondolok, de próbáltam az OpenMediaVault-ot is, ez Debian alapú - bár olcsóbbak mint a hardveres társaik, a ZFS-t sajnos nem lehet bővíteni, ha 3 diskből csinálsz egy raidZ-t akkor az 3 diskes marad. Az OMV-nél ugyan hozzá tudsz adni a raidhez diskeket, de a méret a hagyományos RAID felfogás szerint kötött.

Ezzel szemben mit nyújt az unRAID:
- Biztonságos adattárolás, egy RAID4 szerű megoldással, egy disket kinevez PARITY disknek, ez oldja meg a biztonságot, egyetlen megkötés, hogy ennek kell a legnagyobb disknek lennie.
- Bármilyen disket használhatsz. Mint említettem a legnagyobb lesz a paritás disk, a többi egy JBOD jellegű tömbben, de biztonságosan áll össze.
- Alacsony energiafogyasztás. A rendszer képes lekapcsolni a diskeket, de mivel nem csíkozott a paritás, csak azt a disket pörgeti amelyikről olvasol, a többi lekapcsolva maradhat.
- Bővíthetőség. A rendszer alapja egy Slackware Linux, ebből adódóan sokrétűen bővíthető programokkal. Előnye, hogy hatalmas community áll mögötte, így biztosan találsz segítséget ha elakadsz.
- Cache disk alkalmazásával nagyban nő az egyébként elég csekély írási sebesség. Ezt a drive-ot használhatjuk letöltő disknek, vagy akár tárolhatunk rajta www és mySQL tartalmat is.

Hasznos linkek:
Letöltés: http://lime-technology.com/download/cat_view/49-unraid-server
Fórim: http://lime-technology.com/forum/index.php
WIKI: http://lime-technology.com/wiki/index.php?title=UnRAID_Wiki

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.