2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Tesco gazdaságos erősítő "tuningja"

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mit lehet kihozni 2 elfekvő hangszóróból és egy régi hangszóró romjaiból occsón?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Még tavaly nyáron jött az ötlet, hogy a kinti munkák közben milyen jó is lenne ha szólna valami zene. Persze nem a sláger és társai, hanem valami szeretett netrádió. Noti+wifi megoldva, már csak valami hangszóró, és erősítő kellett.

Hangfalak

2db, folyamatosan max 40W-os elviselő Pioneer hangszóró volt elfekvőben, illetve már régebben készültek hozzá ládák. Nem a legszebbek, de a feladatukat ellátják.

A tesco-s hangfal

Erősítővel gondban voltam, mert eddig ha kellett max hifire voltak kötve, de azt meg tudtam kivinni, bent is kellettek. Akkor jutott eszembe ez az ősrégi tescos hangfal, mondom próbát megér, megnézzük mit bír.

Sajnos régebben már szétkaptam, így a trafó már elveszett. Ami utólag nem is baj, mivel nem bírta volna el a rendszert. Ugye ezek eléggé kis teljesítményű trafók, és már a gyári állapotban is, nagyobb hangerőnél már villogott a zöld led, jelezvén hogy fogy az erő.

erősítő rész

Első körben egy sima ATX táppal néztem meg mit tud, annak nem okoz gondot a megfelelő mennyiségű áram utánpótlás.
Lassan összeállt minden, kezdődhetett a próba.

5V-on sajnos elég harmatos teljesítményt nyújtott, kevés az.. nézzük 12V-on!
Na itt már megmutatta tud ő ha akar. Rákötve mindkét hangfalt, a zöld led már egyáltalán nem pislákolt, stabilan világított. Remek! Szépen lassan tekertem a hangerőt felfele, az eredmény meglepő lett.

Notebookról hajtva, azon közepes hangerőt beállítva, a potméteren 3/4-ig tudtam hangosítani, utána viszont erős torzításba ment már át. Addig viszont tökéletes volt, 1-1.5mm-es kilengésre tudta bírni a két hangszórót. Öröm, boldogság!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.