2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Számítógép papírdobozban

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Egy újabb, kicsit az átlagostól eltérő tesztel, azaz inkább bemutatóval szeretnék nektek kedveskedni!

[ ÚJ TESZT ]

Egy újabb, kicsit az átlagostól eltérő tesztel, azaz inkább bemutatóval szeretnék nektek kedveskedni!
Sikerült szereznem, egy ipari számítógép alaplapot, ami inkább hasonlít valami régi hangkártyához, mint alaplaphoz. Azon gondolkodtam, hogy ezt vajon milyen házba lehetne beépíteni?! Mivel dysgrafia-s vagyok, azaz nem fejlődött ki rendesen a kézügyességem, sem az írásképem (Ezért vannak sokszor kemény hibák az írásaimban, annak ellenére, hogy Word-be szerkesztem az írásaim) ezért az egyedi kialakítású fából készült házat hanyagoltam, én túl béna vagyok megmunkálni, ha mással készíttetem, az meg plusz pénzbe kerül.
Valami könnyen megmunkálható dolgot kerestem, a papírt még én is ki tudom alakítani! Hozzá teszem ezt is egy barátom segítségével készítettem. Jött a nagy ötlet, hogy egy papírdoboz megfelelő lenne. Ez az egész akkor lesz a legfelingesebb, ha az egészet egy számítógépes alaplap dobozába építem be! Előkaptam egy kicsit kopott Abitos dobozt, hogy az lesz az új „számítógépházam”
Tudom-tudom, sok a bevezető rizsa! Ugorjunk, jöjjenek először a hardver elemek, hogy mit is fogok forras2 barátommal, és egyben fórumtársunkkal összetákolni:

pár sor a gépről

Bal szélen az a „kártyaizé” az alaplap! Egész pontosan
Portwell ROBO-678N all-in-one single board, integrált VGA, LAN, USB portok
Pentium3 1Ghz processzor
2X128MB SD-RAM
10GB HDD
40X-es CD-ROM

nagyban: [link]

És akkor jöhet a „számítógépház”:

nagyban: [link]

Ebbe a dobozba kellene elhelyezni valahogy ezt a sok jó öreg hardverelemet!
Igaz kicsit leharcolt a doboz, de a célnak egy kis szórakozásnak megteszi!

Elsőnek az alaplapot próbáltuk beletuszkolni a dobozba, ami pont kitölti a dobozt hosszába!
Az alaplapon szerencsére vannak itt-ott lyukak, így a távtartók helyét is könnyen ki lehetett alakítani, alulról a papírhoz pedig az alaplapot hozzá rögzíteni!

Alaplap behelyezés után

nagyban: [link]

Aztán jött a tápegység! Milliméter pontossággal fér be az alaplap elé, viszont magasságra sajnos egy picit magasabb a doboznál, de semmi gond! Leleményesek vagyunk! A doboz tetejét levágtuk, és hogy ne éktelenkedjen a táp szürke teteje, ahol le lett vágva a papír, az eltávolított részt egy laza mozdulattal rá ragasztottuk, így nem olyan feltűnő ez a pici szépséghiba! A fölösleges molex csatlakozókat eltávolítottuk, ne éktelenkedjen az sem!
Eddig itt járunk! (Az alaplap egy szem molex csatlakozó rádugásával helyezhető üzembe)

Alaplap és a táp

nagyban: [link]

Lecsukva sem olyan vészes a dolog!

nagyban: [link]

Hátulról egy picit jobban látszik hogy a táp magasabb, de így talán még egy picit viccesebb is a dolog!

pici szépséghiba

nagyban: [link]

Következő a HDD volt, amit a táp mellé raktunk be, szerencsére azt is tudtuk alulról rögzíteni, szépen kilyukasztottuk a doboz alját, ahol a csavarok lesznek! Rá került az IDE kábel is ami szerencsére még pont elfért a táptól! A bekapcsoló gombnak is kivágtuk a helyét, elöl ahol a PS2, USB, LAN csatlakozó lesz.

Már a HDD is bent figyel

nagyban: [link]

A HDD fölé pont befért az optikai meghajtó is, ami szintén egy picit hosszabb lett, de ami kilóg, arra a részre is ragasztottunk egy papír csíkot, ami így kinyitva elég ronda, de ha lecsukjuk a doboz tetejét, nem lesz olyan vészes!

Már majdnem kész

nagyban: [link]

Elől szépen ki vágtuk az előbb említett csatlakozóknak a helyét, az optikai meghajtó és a bekapcsoló gomb helyét is!

nagyban: [link]

A már megszokott POST képernyő fogad minket, a Del gomb lenyomásával a biosba találjuk magunk!

Az első indítás

Ami nagy pozitívum, hogy a BIOS-a olyan, mint egy Award BIOS-os gépé egy az egyben!
Ha kedvünk van, akár némi tuningra is ad lehetőséget a bios, növelhetjük a CPU FSB-jét vagy akár a memória késleltetéseit

Gyors Windows XP telepítés után, szerencsére egyből munkára fogható a gép, fel ismer az oprendszer minden hardver eszközt, s nem kell a neten keresgélnünk driverek után, különben is, amúgy sem találnánk sok mindent!

És most jön a nagy kérdés! Mire is lehet használni ezt az… ezt?
Pl. letöltő gépnek, vagy hardveres tűzfalnak bőven ideális, ráadásul kis helyen is elfér, illetve nagyon könnyű!
De akár játékra is lehet használni! A VGA kártya teljesítményében kellemesen csalódtam, hisz az integrált megoldások, főleg az Intelnek nem valami erőbajnokok!
Amikor megnéztem a VGA kártya tulajdonságait, azt írta, hogy 32mb, amit nem a kiterjesztett memóriából rekeszt le! Bár az Intel752 nevezetű GPU ad némi aggodalomra okot!
NA de lássuk elsőnek, hogy mit is mutat a 3Dmark?
Azaz hamarosan elkészítem mit tud a gép pár régebbi játékkal kezdeni, sajnos nagyon úgy néz ki, hogy rossz HDD-t szereltünk a gépbe, és ki kell cserélnem! Érdemes visszanézni picit késöbb :-)
Addig esetleg időtöltésként ajánlom korábbi írásaim:
Bacsis írásai

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.