2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

QNAP TS-439 PRO tesztje

Az elmúlt három hónap tapasztalatait összegzem, remélhetőleg a tetszésetekre!

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Bevezetés

Digitális korban élünk. Jórészt mindaz, ami körbevesz minket digitalizált formában is jelen van. Na, jó ez még nem a Mátrix, de ahhoz nagyon közeli állapot!
Csak indulj ki magadból, még ha nem is egy megszállott ’kütyü’ mániás ember vagy, akkor is van egy digitális kamerád, MP3 lejátszód és DVD lejátszód otthon. Az átlagos mai fényképező legalább 10-12 megapixeles képeket készít, és ha még videót is rögzíthetünk, bizony nagyon hamar megtelik a 2-4 GB-os memória kártya. Mit tehetünk, ha még a PC vagy laptop merevlemeze is betelni látszik a családi képekkel, videókkal. Ha van kisgyerek a családban, akkor pontosan tudod, hogy hány alkalommal kellett ugyanazt a DVD-t lejátszanod a (aktuális)kedvenc rajzfilmmel és hány alkalommal nem sikerült, mert a DVD túlságosan sérült volt a karcoktól és a gyerkőc ujjlenyomatától. Ilyenkor biztosan gondoltál arra, hogy milyen jó volna a kedvenc DVD-t digitális formában rögzíteni és egy gombnyomásra előhívni, amikor csak szükség van rá.

Az őskorszakban (5-10 éve..) ez egy rémálom volt. A média lejátszásra képes gépeknek erősnek kellett lenniük, ezért hangosak, hatalmasak, drágák voltak és mindemellett sokat is fogyasztottak. Napjainkban, az elektronikai boltok polcain sorakoznak a csinos és olcsó médialejátszók 25-35 ezer Ft-os áron. Csupán egy megfelelő hálózati ’tárhelyre’ van szükség a képek, videók és zenék tárolásához. Ezen a ponton kerülnek e képbe a NAS (network-attached storage vagy hálózati tároló) eszközök. Természetesen, ahogy a számítástechnika többi területén is, a kínálat óriási. Mindenkinek megvannak a saját maga preferenciái. Vannak olyan terültek, ahol azonban nem szabad az olcsó/ideiglenes megoldást választani. A véleményem szerint a NAS vásárlása ilyen terület.
Napjaink NAS eszközei, nagyon jól felszereltek és rendkívül felhasználóbarátok. Nem kell informatikusnak lenni ahhoz, hogy problémamentesen ki tudjuk használni az eszköz legtöbb szolgáltatását.

Qnap egyike azoknak a cégeknek, amelyek a legmagasabb minőséget kínálják versenyképes áron. Igaz az ár, amit fizetni kell ilyen eszközért nem csekély, de szerintem megéri.
QNAP Systems Inc. mottója ’Quality Network Appliance Provider’, amit ’Minőségi Hálózati Eszköz Szolgáltató’-ként lehet talán lefordítani. A cég rövid időn belül a világvezető NAS és Network Video Recorder (hálózati videó felvevő, NVR) gyártója szeretne lenni. A Qnap egy magáncég, amelyet 2004-ben alapítottak világszínvonalú NAS, professzionális NVR videó megfigyelő és hálózati videó lejátszók gyártására. A célközönség a hétköznapi vásárlóktól a kis és középvállalkozásokon keresztül az kisvállalatokig terjed. (Forrás: www.qnap.com)

Nézzük meg, hogy milyen eszközöket kínál a Qnap a tároló/lejátszó szegmensben:

A listából világos, hogy Qnap gyakorlatilag minden féle-fajta vásárlónak kínál megfelelő eszközt.
A következő link-en nagyon jól látható és összehasonlítható az összes eszköz:
http://www.qnap.com/images/products/comparison/Comparison_NAS.html
Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egy kis kutatómunka mindenképpen ajánlatos, hogy az ember ne jöjjön zavarba sok szakkifejezés és rövidítés miatt.
Az én választásom a TS-439 Professional modellre esett a nagy tudás és a kis méret miatt.
Qnap TS-439 pro
A TS-439 Pro a TS-x39 Pro család tagja. Az ‘x’ az elnevezésben a merevlemezek számára utal. Tehát a vele egy családba tartozó modellek TS-809 Pro, TS-639 Pro, TS-509 Pro és a TS-239 Pro. Az igazán közvetlen családtagok pedig a TS-639 Pro, TS-509 Pro és a TS-439 Pro a nagyon hasonló kinézet, LCD kijelző és megegyező processzor/memória méret miatt.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.