2024. június 17., hétfő

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

nVidia GTX 550ti 1GB – megéri?

G92 vs. GF116 - érdemes-e váltani?

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Néhány éve jellemző rám, hogy az otthoni számítógépem alkatrészeit rendszeres időközönként cserélgetem, próbálom valamelyest naprakészen vagy legalább újszerű állapotban tartani.

Általában nem a csúcskategóriás termékek között válogatok, mert arra nincs keret, de próbálom a jó ár/érték arányú termékeket beszerezni.
Ennek a folyamatnak lett végül eredménye egy Gigabyte GTX 550ti OC videokártya is.

Egy referenciának megfelelő XFX GTS 250-et váltott (szintén 1GB vram volt rajta), amin a GPU a sokat hányattatott G80-származék G92, mely végül a GTS 250 néven eladott kártyákon ért révbe. E felett pedig mára már több szempontból is eljárt némileg az idő. Egyáltalán nem egy használhatatlan kártya, sőt teljesen jól lehet játszogatni vele még ma is. De azért idővel a teljesítménye nem lesz elég, jobb azelőtt lépni, mielőtt ez bekövetkezik. Arról nem is beszélve, hogy nem nagyon ismer energiatakarékosság címszó alatt semmit, így aztán a mai világban fájó pont az üresjárati magas fogyasztása. A gyári hűtés szintén nem erőssége, a hangja ugyan csak terhelés alatt jön elő, de akkor azért nem is kicsit. Szerencsére az én környezetemben nincs akit zavarjon, eleve kihangosítva játszok, de azért ha nem túl nagy a hangerő, akkor bele tud üvölteni a játékzajokba, az pedig pont nem annyira kellemes.

Szóval több szempontból is váltani kellett volna már, így esett a választásom egy bolti ár alatt megszerzett GTX 550ti-re.
Nagy teljesítménynövekedésre nem számítottam a tesztek alapján, de azért reméltem, hogy a régi vga eladásával együtt lesz benne annyi, hogy az ár/érték mutató számomra még mindig kedvező irányba fog lendülni, illetve fogyasztás/hang tekintetében mindenképpen előrelépést vártam.

Ezen a Gigabyte kártyán némi gyári tuningot fedezhetünk fel, ugyanis a referencia 900/1800/1025 (4100) Mhz (gpu, shader, memória) órajelekkel ellentétben 970/1940/1050 (4200) MHz-en teszi a dolgát. A memória órajelből jól látható, hogy nem raktársöprés eredménye a termék, így természetesen GDDR5-ös típus került rá.

A képen is látható, hogy a kártyán egy jókora ventilátor kapott helyet. Tesztjeim alapján nagyjából 1000 és 2500 rpm fordulat között változik a sebessége.
Még 2500-on sem hallatszott ki a gépházban uralkodó zajból – ami egyébként nem olyan hatalmas, de így nyáron mindenképp zajos egy kicsit. A GTS 250 gyári hűtése ehhez képest katasztrofális, legalábbis hang szempontjából.

A két kártya egyébként nagyon hasonló hőmérsékleteket mutat, üresjáratban mindkettő 50, terhelve pedig 80 fok körüli hőmérsékletet érnek el.

A teszttel szeretném kideríteni, hogy végülis megérte-e váltani, illetve választ adni azoknak, akik esetleg szintén nem túl nagy keret ráfordításával szeretnének hasonló teljesítményű VGA-ról váltani felfelé.
Nos, bevezetőnek ennyit, lássuk milyen tesztrendszerbe érkezett az újdonság! A teszt szempontjából lényegesebb alkatrészek:

- Gigabyte EP41-UD3L alaplap
- Intel Pentium E6500 processzor, 2 mag, 1066 Mhz FSB, alap 2.93 Ghz órajelen
- 2x1 GB 800Mhz Geil Value memória, dual channelben
- Benq G2200WT monitor, maximális felbontás 1680x1050
- FSP 350PNF táp

Nem egy erőgép, főleg a processzoron kellene javítani most már erősen, de a memória sem túl sok. Tuning terén sajnos nem jeleskedik, így minden tesztet alap órajellel fogok lefuttatni.
A játéktesztek során a monitorom natív felbontását fogom használni, az egyes specifikus beállításokat külön részletezem.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.