2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Mediterrán növények a hazai kertekben

Szeretünk tengerparton nyaralni, pálmafák alatt sétálni, déligyümölcsöt fogyasztani. Egy részük nálunk is tartható.

[ ÚJ TESZT ]

Téli védelem

Gyönyörű növények egy részének sajnos segítségre van szüksége, hogy a teleinket átvészelje. Japán banán passzív takarásáról már mutattam képet. Különlegesebb mexikói jukkák (rostrata, faxoniana, terculeana) többsége nagyon jól bírj a mínuszokat -15-18, ami az éghajlat változásával egyre ritkább hazánkban, azonban a nedves tél miatt csapadékvédelemre van szüksége, tetőt kell ácsolnunk föléjük. Legjobb ha nem teljesen zárt és jól szellőzik. Én wpc párnafát használtam, mert maradt, de tetőléc is megteszi. Tető polikarbonát.




Gyorsan felállítható csapadékvédelem jukkáknak

Európai törpe és kínai kenderpálmák többsége számára fűthető, hőszigetelt takarást készítettem.
Egyik módszer:
5 cm-es XPS hőszigetelést - kemény, és nem veszi fel a vizet - körbevettem 5 cm-es gipszkarton profillal. Popszegeccsel fogtam össze a profilokat.
Összeállításkor a négy oldalt 8 db sarokvassal fogtam össze, teteje 65x65 cm-es polikarbonát tetőléc vázon. Tető nyitható


Hasonló módon építettem meg az elsőnek kiültetett pálma házát, csak 4x5 db XPS-t fogtam össze. Mivel magas, ki is kell rögzíteni. Nyitható ajtaja van, lehessen szellőztetni.

Második módszer:

Vettem 4 cm vastag hőszigetelt, festékhibás, így olcsóbb szendvicspanelt. Minden panel jobb oldalához 5x5 cm-es stáflit csavaroztam. Önmetsző csavar segítségével könnyen egybeépíthető.
Elég masszív, csak 2 m magas, így kikötni sem kell.



Teteje nyitható szellőztetés céljából

Legnagyobb kenderpálmám csak csapadékvédelmet és vészfűtést kap, hőszigetelése nincs.
Faoszlopok, polikarbonát tető, geotextil borítás és vészfűtés.




vészfűtés bekapcsolva (nem LED-es karácsonyi fénykábel)

Fűtés

Fűtéshez több dolgot is használhatunk. Legegyszerűbb a régi, nem LED-es kültéri karácsonyi fénykábel. Kb. 60-70 fokra melegszik, méretre vágható, méterenként 15-20 W hőt termel.
Használhatunk devi intelligens fűtőkábelt is, minél hidegebb van, annál több hőt ad le. Hasonló készre szerelt kábeleket lehet venni Kínából is, melyeket eredetileg csatornák vagy csövek fűtésére terveztek (de már növényekkel is fotózzák). Hőszigetelt házak fűtésére fűtőfilm is használható, méterenként 110-220 W teljesítményt tudnak. Könnyű házilag készre szerelni (Kínából olcsón lehet venni fogót).

Fűtés vezérlés

Fűtőkábel/fűtőfilm vezérlésére használhatunk egyszerű mechanikus termosztátot, vagy okos kapcsolót. Én Sonoff Th10-et vetettem be. Szükség van hozzá egy hőmérséklet- (DS18B20) vagy hőmérséklet- és páratartalom szenzorra (AM2301) is. Emellett a bekötéshez kell egy vízszigetelt dugó és aljzat is. Én akciós TESCO-s 5 m-es lengő hosszabbítót szoktam szétvágni és felhasználni. 10 A-ig jó, mint a Th10, és 2000 W-os kábelt nem kötök hozzá...

eWelink appal tudjuk irányítani a fűtést. Látjuk, hány fok van a pálmaházban (mekkora a páratartalom, ha AM2301-et használunk), beállíthatjuk, hány foknál kapcsoljon be és ki a fűtés. Üzen is nekünk. Home assistant/ Domoticz ill. custom fw segítségével függetlenedhetünk a kínai felhőtől, ha úgy szimpatikusabb. Custom fw-vel eWelink app nem működik.


Nagyon szépek a mediterrán növények, szuper hangulatot teremtenek a kertünkben, de ősz végén, tavasz elején nem kis munka a növények védelmének előkészítése ill. lebontása. Takarások felállítása általában 2, bizonyos mozzanatoknál 3 emberes feladat.

A növények felsorolása nem teljes, messze meghaladná a cikk kereteit, leginkább azokat mutattam be, ami saját kertemben is megtalálhatók. Köszönetet szeretnék mondani a palmatartok.hu fórumnak a felhasznált képekért.

Jó kertészkedést!

Előzmények

  • Kert ÉPÍTÉS házimunkában

    Lejtős telken nem egyszerű kertet építeni, mivel támfalakat, lépcsőket és teraszokat kell létrehozni. De a végeredmény kárpótol.

  • Egy ház új téglaruhája

    Szeletelt téglával szépen fel lehet csinosítani egy épület külső megjelenését, akár házi kivitelezésben is.

  • Húszezer perc Hangzhouban

    Közel két hetes móka Kína egyik kevésbé visszataszító városában és annak környékén, öregurasan.

  • Séta a Sárkányok kertjében

    Szilágy megye egyik leghíresebb és legvarázslatosabb látnivalója a 32 hektáron elterülő Sárkányok kertje.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.