2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Macintosh OS 1.0 bemutató

Milyen is volt a legelső Macintosh operációs rendszer? Cikkemből kiderül.

[ ÚJ TESZT ]

Történelem

A 80-as évek elején a személyi számítógépek legelterjedtebb operációs rendszerek parancssorosak voltak,melyek nem éppen a kényelmes kezelhetőségéről voltak híresek. A felhasználó parancsokat írt be az operáció rendszernek amely azt végrehajtotta.
Egy mappa létrehozása így nézett ki: "md mappa".

Ahhoz, hogy a számítógép az otthonokban is igazán elterjedt legyen szükség volt egyfajta áttörésre az operációs rendszerek között.



Az első grafikus operációs rendszer




Xerox Alto

Ezt az áttörést a Xerox hajtotta végre akik Palo Alto-i kutatóközpontjukban kifejlesztették az első grafikus operációs rendszert.
De ahogy tartja a legenda a Xerox vezetősége hülyeségnek minősítette a grafikus felületet és az azt futtató Xerox Alto számítógépet.
Steve Jobs (Apple) és Bill Gates (Microsoft) a Xeroxnál történő látogatás után viszont felismerték a GUI-ban rejlő lehetőségeket és mindenki hozzá látott a házi feladat elkészítéséhez.



Apple Lisa OS (1983)

A feladatot legelőször az Apple teljesítette 1983-as Lisa nevű számítógépével. A gép egy 5 MHz-es Motorola processzort tartalmazott és grafikus volt az operációs rendszere, tehát mindenki könnyen tudta kezelni. Az árcédulát viszont rendesen elszámolta az Apple mert 9.995 dollárba került a számítógép, amely ha az inflációt figyelembe vesszük 21.482 dollár mai árfolyamon. Ez 4 millió forintot jelent (mai árfolyamon), amit még akkor is kevesen adtak ki egy személyi számítógépre. A Lisa tehát csúnya bukás lett, szükség volt egy olyan termékre amely olcsó, de könnyen kezelhető.

Ez vezetett a Mac OS 1.0 megalkotásához, amit akkor System1-nek hívtak. Őt egy évvel később (1985-ben) követte a Windows 1.0.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.