2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Intel Core 2 Q6600 hardveres tuningja

Egy egyszerű út a Q6600-as hardveres tuningolására. //FIX 3000Mhz, 1333Fsb//

[ ÚJ TESZT ]

Bevezetés

Nézzük akkor hogy miről is van szó, szépen sorjában.
Néhány szó a processzorról.: Mint azt már oly sokan előttem is firtatták, a Q6600 egy igen jól tuningolható erős, mára már talán középkategóriában elhelyezkedő CPU. Főbb tulajdonságai a méretes L2 cache (2x4 aza 8mb) és a 2.4Ghz-től átlagban 3.4Ghz-ig feltornázható sebesség. Ebben az írásban nem erről a fajta tuningolásról lesz szó, hanem egy másik megoldást fogok bemutatni.

Előtérbe helyeznék egy fontos dolgot, amit nemrégiben egy kedves fórumtársunktól megtudtam! Sajnálatos módom ez a fajta tuning Gigabyte lapokon NEM MŰKÖDIK!!! mivel azok nem támogatják ezt a fajta moddolási technikát.

Miért is lehet erre szükség?

Hogy a saját esetemből induljak ki felvázolok egy lehetőséget.
Hosszú hónapokig szívtam egy probléma miatt, miszerint az Msi P45 lapom a következő hibával állt elő.: Használtan vásároltam a gépet, hozzáteszem azóta is hiba nélkül ugyan az a konfiguráció szolgál, egy új Q6600-as processzorral, 4x1GB 1150Mhz-es OCZ Reaper memóriával. Gondolom sok embernek ismerős a probléma, életem első ocz-je, kb 4-6 óra kezdő szintü tuningolási képességgel de a végén elindult stabilan. A processzort akkor még 333x9 beállítással 3Ghz-ig húztam szoftveresen, 1.45v-al (ami mint később kiderült feleslegesen sok volt, de erre még visszatérek később). 2-napra rá beköszöntött egy kellemes áramszünet, amit egy új bios beállítás követett. Ami ugyan nem volt indokolt, mert a bios-nak nem kellett volna elveszteni a beállításokat. Az OCZ nagy hibája, hogy általában 2.1v-alatt nem indul, és hiába indítottam a gépet a bios beállításaiig sem jutottam el. Át kellett hát vágtatni cimborámhoz, elkérni a gépében használt 1.8v-os Geil memóriáját hogy újra konfigurálhassam a szétesett biosomat.
Eztán még jó néhányszor előfordult hogy amint kihúztam a gépet a tápból, vagy lekapcsoltam a tápot, ismét újra kellett mindent állítani... Megint átrohanni, kölcsönkérni, konfigurálni, visszatenni, visszavinni, lapítani... Miután megelégeltem a rohangálást, lecseréltem a memóriáimat, hogy lássam tényleg a feszültség miatt van e hogy nem indul a gép kikapcsolás után. A beszerzett 2x2Gb G-skill 1100-as memók már alapfeszen indultak, és ilyenkor már csak egy gyors beállítás és máris indul a gép. Természetesen beállítás alatt a következőket értem: memória sebesség, időzítés, feszültség beállítás, processzor sebesség, feszültség és fsb beállítás. Később mint kiderült az áramszünet okozta problémára az elem kicserélése volt a gyógyír, és azóta tartja a bios a beállításokat viszont ha valaki olyan problémákkal küzd, hogy bármi oknál fogva nem tud biosból vagy csak nem szeret onnan húzni, esetleg nem stabil úgy a Q6600-as CPU-ja annak ez a megoldás segíthet.

Tesztkonfiguráció részletesen:

Alaplap: MSI P45 Platinum
Cpu: Q6600
Memória: G-Skill 1100Mhz

Hardveres tuning előnyei:

Hogy a régi időket idézzem, emlékszem még amikor az AMD Barton processzorjait húzgáltuk, ott a hardver tuningot nyugodt szívvel nevezhettük Moddingnak is, mert ott forrasztgatni, meg összekötni/elvágni kellett de nyugodjatok meg, ebben az esetben lényegesen könnyebb megoldásról van szó! Tehát az előnyök szerény elgondolásom szerint a következők:
1 -nem kell állandóan állítgatni a biost (bizonyos esetekben nagyon pici kivétellel, erről még beszélek később).
2 -Q6600 esetében fix és stabil beállítást eredményez (nincs fagyás, és hibázás tuning miatt, sőt még a melegedés is elenyésző).
3 -megint csak Q6600 esetében bármikor eltávolítható, megszüntethető, ezért ha mondjuk új a processzor, garanciavesztésről sem lehet szó mivel a processzoron semmilyen fizikai vagy szoftveres változtatást nem kell elvégezni.
4 -ezek után ha nem vagyunk megelégedve a sebességgel, nem kell szétszedni mindent azért hogy tovább emeljük a kívánt teljesítményt.

Buktatók:

Talán ez egy picit száraznak és elcsépeltnek fog tűnni, de kötelességemnek érzem kiemelni hogy aki nem biztos magában, és még soha nem szedte szét a gépét egyedül, az ennek se álljon neki, mert a gyakorlatlanságból sok sok még akár végzetes hiba is kialakulhat! Ezt mindig a saját bőrömön tapasztaltam, mert 3-gépet égettem le, mire rájöttem hogy mit-hogy érdemes szétszedni/összerakni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.