2024. június 2., vasárnap

Gyorskeresés

Fogyásom története

Tavaly 44 kg-ot fogytam 9 hónap alatt. Mivel sokan kérdeztétek, ezért leírom, hogyan sikerült ezt elérnem.

[ ÚJ TESZT ]

Jöjjön a mozgás!

Egy kis mozgás mindenkinek kell! Mivel fogyni akarunk, ezért a mozgás is fontos, nemcsak a kalóriaégetés szempontjából, de az anyagcserénkre is jótékony hatással van, ráadásul tudunk vele izmot is építeni. Itt szintén csak a saját tapasztalataimat fogom leírni.

Eleinte saját testsúlyos tornát csináltam, 15 perc hetente ötször. Ennyi elég is volt. Pár hét után megjött a szobabicikli, és átálltam arra. Első héten 20 perceket tekertem. Ezt folyamatosan emeltem, amíg 35 percet el nem értem. Néha 40-ig is elmentem, de úgy tapasztaltam a 30 perc volt igazán jó, így azt tartottam.

Azt a taktikát követtem, hogy első perc leggyengébb fokozaton, utána 1 perc erősebb fokozaton, aztán vissza legkönnyebbre, majd vissza fel. Ez a minta ment végig. 30 perc alatt nagyjából 17-18 km-t szoktam letekerni.

Egy idő után, amikor már nem volt karantén, kijártam sétálni. A gyors tempós séta az egyik legjobb, amivel fogyni lehet. Futni csak akkor szabad, ha max. 15 kg felesleg van rajtunk, addig marad a séta, nagyobb felesleg mellett a térd nem biztos, hogy díjazná a futást, könnyen szétmennek az ízületek.
Végül elkezdtem a súlyzós edzést is nagyjából 4 hónap után. Ezt a mostani eszemmel az elejétől fogva csináltam volna. Vettem két 10 kg-os egykezes súlyzót és hajrá! Ez már inkább az izom visszaszerzésben segített nekem, jelenleg is ezt csinálom a séta mellett, közben vettem egy edzőpadot is. Edzésekről is rengeteg videó van a neten, mivel nincsenek nyitva a konditermek, ezért más opció nem nagyon marad, mint otthon csinálni.

Amit én mindenkinek javasolni tudok az elején az, hogy szokjatok át arra, hogy ahová lehet, oda gyalog mentek (vagy biciklivel). Én eleinte csak esténként sétáltam, aztán rászoktam arra, hogy ha mondjuk boltba mentem és nem kellett nagyobb dolog, akkor gyalog mentem. Itt van tőlem jobbra 500 méterre a Penny és a Spar, de ha balra indulok el és teszek egy 5 km-es kanyart előtte… na akkor megvan a séta és a bevásárlás is. Persze amikor hazafelé autóval megállok a Tescónál (kb. 3 km), megnézek valamit, hazajövök, majd kisétálok érte, az elég extrém ökörségnek hangzik elsőre, de ezek olyan dolgok, amik számomra már teljesen átlagosak.

Milyen táplálékkiegészítőket és vitaminokat szedjek?

Ezt a kérdést sem én fogom megválaszolni, rengeteg ezzel foglalkozó írás / videó van a neten. Amit én tapasztaltam, azt viszont szívesen megosztom veletek.

Elkezdtem a diétát és a mozgást, mindenféle szer nélkül. Eltelt 3 hónap, eljött a nyár… na ekkor jött az első sokk… fogytam kb. 20 kilót és eltűnt a karom. Konkrétan valami hurkapálcika volt a helyén, a lábamról ne is beszéljünk. Bizony, voltam olyan ökör, hogy nem szedtem semmit, ami meggátolja, hogy izomból is nagyot fogyjak. Tehát nem pótoltam az esszenciális aminosavakat, és a fehérjebevitelem sem volt optimális.

Erre a BCAA a legjobban bevált dolog, ha tényleg csak a fogyás a cél, akkor mehet, viszont a legtöbb fehérje tartalmazza ezeket az aminosavakat, így nincs szükség külön bevinni őket.
Fogyáshoz elengedhetetlen a kollagén, ebből én az italporos verziót javaslom, lehetőleg marhakollagénből, ez segít, hogy szép maradjon a bőröd a fogyás után. Ebből én a Puregoldtól veszem a zöldalma ízűt, nekem ez vált be.

Kollagén mellé a C-vitamin szintén fontos, én 1000 mg-ot szedek minden nap, lehetőleg retard és komplex legyen szétosztva az egész napra. Hozzáteszem ebben megoszlanak a vélemények, van akik szerint nem kell, sőt akár vesekövet is okozhat, döntse el mindenki mennyit szed belőle.
Kalcium és magnézium szintén jó, ebből pl. az Aldiban kapható 150 db-os 800 Ft-os tablettát most a napokban találtam meg, be is vásároltam belőle.
D-vitamin szintén zenész, bárhol kapható jó áron, pláne most a Covid alatt erősen ajánlott a napi 2000-4000NE.
Omega-3 zsírsav mehet vitamin formájában annak, aki nem szereti a halat, én szeretem és hetente eszek tonhalat, így én ezt azzal viszem be a szervezetembe.
Valamint egy ásványianyag-forrás sem jön rosszul, eddig a Scitec Daily Megát vettem, de most a Puregold-os verziót is ki fogom próbálni, amint elfogy a Scitec.

A hibák, amiket én elkövettem, vagy elkövethettem volna, te ne tedd!

Első hiba, hogy azonnal várod a csodát. Mire igazán beindul a fogyás, az legalább 2-3 hét. A súlyodat minden reggel felkelés és mosdó után mérd, és a heti változást kövesd. Azért mérd minden nap ugyanakkor, mert egy napon belül akár másfél-két kilót is változik a súlyod. Sőt, az is előfordulhat, hogy két nap emelkedés van, harmadik napra pedig zuhansz másfél kilót, és ezt viszed tovább. Ez sok dologtól lehet, én pl. tegnaphoz képest 1,2 kilót estem mára. Szóval tessék minden nap súlyt mérni!
Ne vidd túlzásba se a koplalást, se az edzést!

Aludj eleget, az edzések között legyenek pihenőnapok! Nálam ez az egész életmódváltás azt eredményezte, hogy a korábbi kb. 45 perces kosárlabdázás utáni hullafáradtság helyett a jelenlegi 45 perces súlyzós edzés, majd séta után sem érzek fáradtságot, simán felfutok a lépcsőn, nyomok még pár fekvőt vagy páros lábfelhúzást. Nagyjából úgy érzem, hogy végtelen energiám van, nem tudom megmondani, mikor fáradtam el igazán utoljára. Percek alatt regenerálódok. Jól érzem magam a bőrömben, pedig a képek alapján láthatjátok, hogy még nagyon messze vagyok…

Összefoglalás

Foglaljuk össze, hogy mi is kell a sikerhez!
- Elhatározás.
- Folyamatos motiváció.
- Egy jó étrend.
- Némi mozgás.
- Megfelelő kiegészítők.
- Kitartás.

Ezek közül semmi sem megfizethetetlen, nincs szükséged milliókra, sem elérhetetlen dolgokra! Csak rajtad múlik, hogy milyen testben éled le az életed! Ne feledd, minden fejben dől el!

Ajánlott csatornák

Jöjjenek hát a beígért linkek.

Kalóriaszükséglet kalkulátor

Receptek videó formában:

Anabolikus Gyros

Gyorskaják otthon gyorsan egészségesen

További egészséges receptek egyszerűen

Kalóriaszegény almás rétes

Anabolikus túrós ételek

Gyors egészséges mikrós kaják

Fitness burrito

Fitness tonhalas pizza

Torna, amit én csináltam:

15 perces HIIT torna

Ajánlott csatornák:
A legjobb csatorna szerintem Johnny V csatornája, itt vannak az említett receptek, de gyakorlatok, szórakozás, minden, ami kell megtalálható:

További jó magyar nyelvű csatornák edzésekkel, tippekkel:
Dennis Burkhardt

Sportaholic

Három Harmad

Torma Valentin

Szerintem a legjobb angol zsírégetéssel foglalkozó csatorna:

A változás egy képen:

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.