2024. június 1., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fedora 17 telepítés

Itt volt az ideje egy kis "kirándulásnak" 5 év Ubuntu után, úgy gondoltam, hogy kipróbálom a Fedorát.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, telepítés, alapvető beállítások

Bevezető

Fontos megjegyezni, hogy ezelőtt én Fedorát nem használtam és OpenSuse rendszerbe is csak bele-bele néztem, azt is évekkel ezelőtt, úgy 2009 magasságában.
Az Ubuntut nem hagyom ott, legfeljebb egy rövidebb ideig tapasztalom a Linux másik, eddig ismeretlen oldalát, az RPM-es oldalt :)

Telepítéshez való előkészületek

UNetbootin útmutató
A programban jelenleg a legfrissebb Fedora verzió a 16, nekünk pedig a 17-es kell, ezért itt innen kiválaszthatod a neked megfelelő Fedorát a telepítéshez.

A leírásban a Gnome felületű verziót mutatom be, ez az alapértelmezett is, ezért ezt ajánlom mindenkinek, gyengébb géppel rendelkezőknek pedig LXDE vagy Xfce változatot.

A telepítés folyamata

Elővettem az UNetbootin programot, és egy USB meghajtóra felraktam a Fedora telepítőjét, majd a számítógépbe helyezés után, kiválasztottam, hogy USB-ről bootoljon, majd a Start Fedora 17 opciót választottam.

Betöltött, egy angol nyelvű képernyő várt két opcióval:
- Try Fedora (Fedora kipróbálása), vagy
- Install to Hard Drive (telepítés a merevlemezre).

Én a telepítést választottam, majd ráérek kipróbálni ha fent-lessz, több az "izgalom".

(Ezeket a képeket, egészen a telepítés végéig, vagyis az 1. oldal végéig virtuális gépben készítettem a minőség kedvéért, a többit már a gépen készítettem el, ezért nagyobb lesz a mérete.)

Megjelenik egy oldal, nyelvekkel, aki nem tud angolul, az nem is tudja, hogy ez itt nem a nyelv kiválasztása, hanem a billentyűzet nyelvének választása.
Keressük ki a Hungariant, azaz a magyart, és lépjünk tovább a Next-re kattintva.

A következő oldalon válasszuk ki az első lehetőséget, itt merevlemezre tudunk telepíteni, a második lehetőséget még nem elemeztem, esetleg egy későbbi blogbejegyzésbe, vagy címlapos cikkbe megemlítem.

Most a számítógép nevét, azaz hosztnevét kell kiválasztani, írjunk be egy tetszőlegeset, de vigyázz(!), olyat írj be, amit meg tudsz jegyezni, és a karakterei angol ABC-ben vannak, hogy később ha hálózati munka szükséges, nehogy fennakadjon, majd kattints a Next-re.

Időzóna kiválasztása, görgessük lejjebb, Európát nyissuk ki, és Budapest-et válasszuk ki, amennyiben Magyarországon lakunk, ha nem akkor a sajátunkat válasszuk ki, Next.

Adjunk meg egy root, vagyis rendszeradmin (Windows alatt) jelszót, olyat amire később is emlékezni tudunk, mert ez fontos az alkalmazások telepítésénél is, Next!

!!ADATVESZTÉS LEHETŐSÉGE ÁLL FENN!!
A partícionáló menü jelenik meg, kissé furcsa az Ubuntuéhoz képest:
1. Egész merevlemezt felhasználod vele
2. A jelenlegi Linux rendszereket írja felül magával
3. Elvesz területet a jelenlegi rendszerből, és arra telepíti magát
4. Telepíti a szabad helyre magát
5. Egyedi séma létrehozása

Én az elsőt választom, a többivel nem is foglalkozok, az esetleges pontatlanságomért nem tudok felelősséget vállalni, ugyanis ezt a rendszert jómagam is csak próbálom, Next!

Itt kiválaszthatjuk hogy melyik meghajtóra szeretnénk telepíteni. A merevlemezünket válasszuk ki, ugyanis ha a cikket követjük az USB meghajtónk is megjelenik. Next!

Felugrik egy kis ablak, figyelmeztet hogy adatvesztés lesz, visszalépünk, vagy lemezre írjuk a változtatásokat, ha készek vagyunk minden adatot feladni, van mentésünk, vagy más lehetőséggel telepítjük a rendszert, akkor Write Changes To Disk, ha meggondoltuk magunkat akkor Go Back.

A telepítés megkezdődik ha minden jó amit csináltunk :)

És ha végzett a telepítéssel:

Katt a Reboot-ra, ez újraindítja a gépet és elindulhat a Fedora. Az USB meghajtót amikor újraindult, gyorsan vegyük ki.

Az üdvözlőképernyő, felhasználó létrehozása stb.

Újraindítás után még folytatódik a telepítés, megjelenik a Welcome képernyő, kattints a Forward-ra, majd a licence-t el kell fogadni a Forward gombbal.

Egy felhasználót létre kell hozni:
- Full Name: Teljes név, de ide is elég megadni egy álnevet, pl. ProFil90 (esetemben), a felhasználónevet ez alapján kitölti, de természetesen módosíthatjuk.

- Username: Felhasználónév (mellette ha adminisztrátornak szeretnénk, pipát az "Add to Administrators group"-ra)

- Password: Jelszó, alatta megint be kell ütni, hogy megerősítsük, hogy jót írtunk-e be, nincs karaktertévesztés.

Ha készen vagyunk, Forward: Date Time (időbeállítás), ha jó Forward, és Finish!

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.