2024. június 9., vasárnap

Gyorskeresés

Furcsa órák támadása :D

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Szokatlan kinézetű Arduino alapú órákat raktam össze többféle célzattal karácsonyi ajándék gyanánt.

[ ÚJ TESZT ]

5.

Ez meg nem óra lett, hanem hőmérő. Természetesen kiderült, hogy már az elgondolás is rossz volt, hogy Deprez-műszerből hőmérőt csinálunk :D. Az egész onnan indult, hogy volt egy Deprez-műszer (konkrétan kivezérlésjelző), amiért már nem volt kár, viszont ugye egy darab volt belőle. Korábban kipróbáltam, hogy hosszabb mutatót lehet vele mozgatni, hmmmm, egy hőmérőnek csak egy mutatója van...
Össze is dobtam, DS18B20 a hőmérő, egy Arduino pedig kiolvassa, és a hőmérsékletnek megfelelő feszültséget ad ki az egyik PWM kimenetén. Az Arduino mellé persze kellett egy 7805, mert amint rákötöttem egy Nokia dugasztápot (ami 8 V-t adott, terhelve 5 V) el is durrant az Arduino stabilizátora (RAW bemenet 12 V-ig...). :D. A PWM kimenetről egy potin keresztül osztódik le a feszültség a műszerre, illetve kapott még egy potit, aminek az állásától függően hozzáad/elvesz a mért értékhez. (Nulla beállítás, ugye.)

Utóbbi kellett is, mert a hosszabb mutató miatt az alapvetően gyenge alapműszer nagyon érzékeny lett a vízszintesre, tehát ha kicsit is dől a műszer, elmászik. A CD-henger, amibe beépítettem, kapott egy műanyag talpat, abba került a 7805, meg egy nehéz csavar, hogy stabilan tartsa. Skála alapja plexi, csiszolva, rá papírra nyomtatott skála, szokásos módon.

A használata tehát úgy néz ki, hogy a 220-ba bedugáskor végigmozog a -20...+60 fokos mérési tartományon, majd egy ideig 0 -t mutat, ilyenkor be lehet állítani, hogy a mutató tényleg a 0-n álljon. Ha ez megtörtént, akkor már pontosan mutatja a hőmérsékletet.

Ez a cucc sem volt egyszerű, mert a kivezérlésjelző sok minden, csak nem lineáris... A skála alján nagyon kis feszültségváltozásra is kitér, míg a másik végén már elég nagy szorzókat kellett alkalmazni a kimeneten. És persze hiba volt ilyen nagy mérési tartományt választani, -10...+50 is bőven sok lett volna. És még jobb lett volna egy nagyobb mozgástartomány, mert ilyen picire nem lehet értelmesen olvasható skálát feltenni... Szóval ez már csak így maradt.


Itt lett elkezdve :)

(Később kiderült, hogy a végeredmény nem lett igazán jó - ez majd cserés lesz, valószínű egy LCD-st építek helyette.)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.