2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Enduro és tuning mobil fronton

Kis segítség azoknak akiknek NV Optimus vagy AMD Enduro-t használó laptopjuk van.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, és maga probléma

Ezen írásomban azoknak szeretnék segíteni, akik AMD Enduro technológiával felvértezett laptopot használnak és valamiért nem úgy működik, ahogy azt várnák, illetve tuningolni is szeretnének, de ugye ez le van tiltva ezekben a rendszerekben.

Vágjunk bele, egy kis alapozással.

Mi is az az Enduro (Optimus, Virtu)? Röviden erről annyit, hogy egy intelligens GPU-k közötti váltószoftver, ami a teljesítményigénytől függően vált azt integrált Intel vagy AMD IGP-ről az erősebb AMD vagy Nvidia grafikus chipre. Ezeknél a rendszereknél sajnos nem tiltható le az IGP, így ez sok kompatibilitási és egyéb probléma okozója. S hogy miért nem?

Azért, mert a legtöbb gyártó muxless bekötést használ, ami annyit jelent, hogy a monitor közvetlenül csak az IGP-re van rákötve, így a nagyobb teljesítményű grafikus vezérlőnek is ezen keresztül kell kommunikálni, konkrétan a frame buffer tartalmát az IGP által lefoglalt rendszermemóriába másolja a rendszer, ami ugye nem túl szerencsés, hiszen ha a két hardver között nincs meg a jó szoftveres összeköttetés, akkor bizony nem fog jól működni a rendszer. Ergo, ha letiltanánk az IGP-t, nem látnánk semmit.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.