2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Egy kusza sztori hardverekkel

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Asztali? Hordozható? Kicsi? Nagy? Energiatakarékos? Erős? Mi lehet az ideális kombó? Szerintem az alábbi!

[ ÚJ TESZT ]

Előzmények

Asztali? Hordozható? Kicsi? Nagy? Energiatakarékos? Erős? Pár kusza gondolat, miközben keresem az ideális megoldást, aztán lassan megformálódik a tökéletes kombó képe.

Szolgáljon esetem tanulságul azoknak, akik gép/laptop vásárlás előtt állnak és nincsenek tisztában saját igényeikkel.

Na akkor rakjunk össze egy asztali gépet... - fogalmazódott meg bennem a gondolat, miután egy ideje vacilláltam azon, mit érdemesebb otthon használni. Ennek persze előzménye is volt:

Pár éve lecseréltem a korosodó asztali konfigot egy ütőképesebb vasra. Természetesen sosem a csúcstechnikára megyek, mert akkor félévente cserélgethetném a komponenseket. Ez azért anyagilag nem megoldott. Ár/érték/igény arányok alapján válogattam össze az alkatrészeket. Bevallom, korántsem fordítottam annyi időt az összerakásra, mint a mostaninál, de azt majd később.

Nem emlékszem már mindenre pontosan tipus szerint, de egy elég jól felszerelt AM3+ MSI alaplap szolgáltatta a Gigabyte ház bélését. Mivel ár/érték/igény szerint álltam neki a válogatásnak, egy AMD konfigot választottam az ára és értéke miatt. Az igény pedig az alap böngészgetéstől egy kis koca gamerkedésig terjedt. Nincs és nem is volt időm, sem energiám, hogy kőgémer legyek, vagy hogy tagságommal erősítsek/gyengítsek klánokat, közösségeket. Hobbi szinten maradt amolyan időtöltés, vagy ha tetszik, kikapcsolódás. Nyilván nem én vagyok az egyetlen, aki így gondolkodik. Szerettem volna, ha nem kell egy ideig a rendszerbe belepiszkálni, ezért az ár/érték görbe egy kicsit teljesítményorientált irányba mozdult.
Így esett a választásom egy szorzózármentes Phenom II Black Edition 955-re. 4 mag, 3.2 GHz, és ugye a felszerelt alaplappal pár gombnyomással máris állítható a freki. Kiderült a gyári hűtőről, hogy ipari porszívóról mintázták a zajszintjét, ezért hamar Arctic Cooling Freezer Extreme váltotta. RAM-ból az eddig bevált Kingston Hyperx-eket válogattam, tápból egy 500 W-os Chieftec-et választottam és a játékokhoz egy AMD/ATI Radeon HD 6790 (NEM keverendő a HD 6970-nel!) adta a löketet. A Videókártya nagy szerencsémre pont azon a héten debütált a piacon, majd el is nyerte a tetszésemet a HD5770-es ellenében. Nagyjából megvolnánk, egy visszafogottan szép házban csücsül az igényes technika, na de ami virítani fog az asztalon, az legyen már valami "kicsit extrább". Ez a valami pedig egy 24"-os Acer dizájn monitor lett. Féloldalas talppal, Full HD LED kijelzővel és ennek köszönhetően alacsony fogyasztással. A többi perifériát is sikerült ütősre válogatni, mégpedig egy Logitech G110 billentyűzet és egy MAD CATZ Cyborg R.A.T. 5 egér párossal. Az összképtől sok kütyüb**i geeknek (köztük nekem is) összefutott volna a nyál a szájában :)

Hát nem szép?

Aztán telt az idő, használgattam a technikát, és egyre csak gyűltek a különböző tapasztalatok, és elkezdett valami motoszkálni, ami megzavarta az ár/érték(és teljesítmény)/igény rendszeremet. Először is a felesleges dolgok kezdtek feltűnni, mint pl. a billentyűzet 12 makrózható gombja, az egér 1500-féleképpeni beállíthatósága, ami miatt sosem volt optimális beállítás, mindig ki kellett próbáljak valami más "set up"-ot. Tény, hogy nem sok másik billentyűzeten van még USB HUB és hang ki/bemenet meg persze bármilyen színű háttérvilágítás, amik mind hasznosan is jöttek. Kezdtem úgy érezni, hogy kicsit sok lett minden. Aztán jött a vég, tetézte a "túl sok"-at a monitorom nagy testvére 27"-lal. Egyszerűen kellett, nem volt rá szükségem, de kellett. Úgy alakult, hogy eladtam a 24-est és kisebb ráfordítással sikerült megkaparintani a nagyot.

Akkoriban még egy hagyományos 72 cm-es CRT TV-m volt, ami eltörpült megjelenését és még méretét tekintve is az új S27HL mellett. A lényeg, hogy a monitorral bezárult a kör, és nem volt semmi más, amit még túlzásba lehetett volna vinni. Ennél a pontnál kezdtem összerakni fejben, hogy mire is használom a gépet. 70% net és kb. 30% játék. Na most, ha éjszakára bekapcsolva hagytam a gépet, hiába a csendes hűtés, azért némi morajlás kiszűrődött, és feleslegesen fűtötte a szobát.

Elkezdtem kicsit zöldebben gondolkozni, majd összeszámoltam, mennyire fűtök egy-egy játékos napon, vagy éppen sima böngészgetés közben. A CPU 125 W, ami eléggé a legnagyobb étvágyúak közé sorolható, a VGA 150 W, ami a mai fogyasztás/teljesítmény aránnyal számolva már nevetségesen sok. Aztán amikor összeállítottam az asztalit, gondoskodtam a későbbi tuningról, ugye a lock mentes proci, húzható VGA, amiket aztán végül sosem használtam. Nem láttam értelmét babrálni velük, hiszen ha több teljesítmény kell, venned kell egy új hardvert (fogyasztói társadalom, vegyél, vegyél). Jelentős javulás úgy sem elérhető el, esetleg néhány FPS vagy pár másodperccel gyorsabb lefutás, ráadásul még kockáztatom is a garit.

Aztán az új szerzeménnyel, a benga monitorral is voltak szubjektív gondjaim. Méghozzá, hogy 27"-nál a Full HD felbontás szerintem kevés. Még a 326 ppi kijelzős iPhone-on is ki lehet venni bizonyos helyzetekben a pixeleket, de ekkora monitoron egyenesen meg lehet számolni őket. Ez elkezdett nagyon zavarni, meg a rendszer szumma fogyasztása is, és átcsaptam túl zöldbe.

Eladtam és elcseréltem mindent, úgymond ide-oda bizniszelgettem főleg laptopokkal, míg aztán maradt egy IBM T43-am, és egy Acer 8371-em. Laptopra már rég szükségem volt, de csak az asztali gép eladása után gondolkodtam el azon, hogy tulajdonképpen a laptop kiválthat egy gépet. Sikerült némi kompenzáció után a kis Acer laptopot egy Alienware M11x-re váltani, ami pont megfelelt egy időre. Core 2 Duo ULV procis, vagyis még a kevesebbtől is kevesebbet fogyaszt, de azért aggattak mellé egy korrekt GeForce GT335M-et is, amivel a mai napig elvagyok játszósabb kedvemben. Hiába volt ez akkoriban az egyik legerősebb 11,6"-os masina, a kijelző nem elég nagy asztalinak. Elkezdtem erős 15"-os laptopokat keresgélni, amivel lehet játszani, ha kedvem szottyan, de nem fűt el 300 W-ot ha csak netezek vagy hagyom estére. Meg is lett egy Acer 5755G személyében, i5 proci, 8GB RAM, GT540M. Közben lett egy LCD TV-m is és ezután nem volt kérdéses, min nézek filmeket. Összeállt a képlet, megvolt, mit mire tudok használni. Alienware jött velem mindenhova, Acer maradt otthon, és olyannyira asztali laptop lett, hogy sosem volt használva sem a billentyűzete, sem a touchpadja, sem az akksija, és a hűtőpadról is csak kétszer vettem le azalatt az egy év alatt, amíg az enyém volt.

Az Alienware M11x

Olyannyira vigyáztam rá, hogy beütött egy újabb agylövés. Valahogy mindig van egy világmegváltó ötletem, hogyan lehetne még több vackot még több mindenre nem használni. Komolyan mondom, több a kütyü otthon, mint a Media Marktban.

Ezúttal azt találtam ki, hogy ha már ennyire vigyázok a hordozható, de mégsem hordozott erőművemre, nem kellene hazavágni a HDD-t sem benne azzal, hogy sokat megy este a gép (igen, ugye mindenki tudja, mit jelent az "este megy a gép" kifejezés, de mégsem írhatom le, miért is megy, ráadásul az új RIOS szabályzat sem szereti.) Szóval, hogy konzerváljam a makulátlanságát, kellett keresnem egy alternatívát az éjszakai futás kiváltására, mert az Alienware-t mégsem áldozhattam ilyen célokra. Eleinte kijelzősérült netbookokat kerestem, SFF és USFF gépeket, heteket töltöttem utánaolvasgatással. Még mindig szempont volt a fogyasztás, ezért ULV és netbook vonalon maradtam. Aztán Hardveraprón egy régi hirdetés keltette fel a figyelmem. Mini PC. Részletek nélkül tényleg csak annyi, hogy megszereztem a szó szerint tenyérnyi gépet, proci 2 W TDP (juhéé) és 3 ráaggatott laptopvinyóval kb. 10 W összfogyasztás. 0-24-es üzemben ez lett az otthoni file- és "éjszakai" szerverem távoli eléréssel és minden extrával felspécizve.

Bamm! Agylövés megint.

Egy év babusgatás után az 5755G-nek mennie kellett. A főbb okok röviden annyiban merülnek ki, hogy játékok közben komolyan aggódtam a hűtés miatt az alaplap, CPU, VGA hármas épségéért (92-95°C tiszta bordákkal, hűtőpadon!!!). Aztán netezéshez elég a kijelző, de filmhez kevés. Nem baj, hiszen TV-re volt kötve, és vezeték nélküli Logitech K400 bill egér kombóval tökéletesen használható, ki sem kellett szállnom az ágyból egy kis facebookozáshoz vagy 9gagezéshez. Csak amikor a gép előtt ülsz és zavar a TN paneles kijelző tökéletes alkalmatlansága meg a 15" és 1366*768-as felbontás határai, akkor elkezd az ember fejben összerakni valami olyan megoldást, ami ennyi tapasztalat és ennyi eltelt idő után végre életképes maradhat. Valamit, amire azt mondhatja, ez most tényleg egy átgondolt döntés.

Acer 5755G

Elérkeztünk oda, hogy elkelt az 5755G és kellett valami, ami kitölti az általa hagyott űrt. Ezúttal olyan megoldást kellett keresni, ami minden háklimnak megfelel, ráadásul ennyi tapasztalattal már nem lőhetek mellé. (Hacsak nem jön megint valami éktelenül hiánypótló ötlet :) )

Képzeljétek, összeraktam egy asztali gépet...

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.