2024. június 18., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Kultúra rovat

Bevezetés a wokok világába

Megismerkedhettek a wokokkal általánosságban és egy ígéretes, itthon beszerezhető termék is bemutatásra kerül.

[ ÚJ TESZT ]

Beavatás

Nos, erre rengeteg megoldás létezik, ezért mélyebben nem is szeretnék belemenni, érdemes utánanézni a lehetséges variációnknak, és olyan megoldást választani ami a legszimpatikusabb, és a leginkább kivitelezhető a körülményeinkhez mérten. Továbbá az is opció, hogy előre beavatott wokot vásároljunk. Itt érdemes óvatosnak lenni, nehogy véletlenül valamilyen tapadásmentes réteg kerüljön rá a hagyományos polimerizált olajréteg helyett.

Sajnos az a tapasztalat, hogy sok esetben az ilyen gyárilag felvitt rétegen nem működnek túl jól, így ha ilyen vásárlására adnánk a fejünket mindenképp olyat válasszunk, ahol az eredetihez hasonló eljárással vittek fel növényi olajat, több rétegben, aprólékosan, mert sok esetben az ellenkezője igaz, és több fejfájás van vele. Ha a komplett procedúra megtalálható, és megegyezik azzal amit otthon is csinálnánk, esélyes, hogy egy működőképes darabot kapunk, de ahol nincs erről információ és a netes értékelésekből sem derül ki, ott lehet, hogy érdemes nem beavatottat választani.

Többféle olajat is lehet használni, a mogyoróolajat sokszor említik, mellette a szóját, avokádót, szőlőmagolajat, és még különböző olajak garmadáját vonultatják fel a különböző oldalak, cikkek és fórumbejegyzések, vegyes sikerrel. Emiatt azt javaslom, hogy mindenki döntse el maga, ki mivel szeretné, olvasson utána és azok alapján döntsön, no meg az adott olaj ára, beszerezhetősége stb. sem elhanyagolható tényező.

Azzal érdemes számolni, hogy mivel füstpont felé kell hevíteni, a procedúra során füst keletkezik, így egy kisebb lakásban, elszívó nélkül érdemes felkészülni rá, hogy megfelelően tudjunk szellőztetni, no meg egy-két napig esélyes, hogy olajszag lesz a lakásban. Ha nagyon nem adottak a körülmények, én javaslom egy jó minőségű, előre beavatott wok vásárlását, de arra érdemes felkészülni, hogy eljöhet az idő, hogy újra be kell avatnunk a wokunkat, szóval teljesen nem úszható meg a procedúra.

Természetesen elrettenteni senkit sem szeretnék, de zsákbamacskát árulni sem azzal, hogy azt állítom, nem kell majd kilépnünk a kényelmi zónánkból a procedúra során. Aki rendelkezik öntöttvas serpenyővel annak nem ismeretlen a dolog, így ők előnnyel indulnak, továbbá aki magasabb hőmérsékleten süt serpenyőben, olajjal, tegyük fel egy-egy steak vagy hasonló szelet hús esetén, biztosan találkozott már a füstölő olaj jelenségével.

Röviden álljon itt egy rész a beavatás menetéről, a teljesség igénye nélkül.

Első lépésként érdemes elmosnunk a serpenyőt, hogy a gyártás során felkerült anyagokat, olaj stb. eltávolítsuk róla. Woktól függően, ha valami gyengébb bevonat van rajta, az is lehet, hogy itt dörzsihez kell nyúlnunk, hogy eltávolítsuk a gyengébb minőségű bevonatot. Főleg szappannal és forró vízzel érdemes dolgozni. A procedúra végén egy enyhén matt, ezüstös, fémes színű, felületet kapunk majd, ekkor tudhatjuk, hogy sikeresen eltávolítottuk bármi is volt rajta. Érdemes megtörölni azonnal a rozsdásodás elkerülése végett.

Következő lépésként, melegíteni kell a wokot a gázégő felett, érdemes a legnagyobbat választani, érdemes ezt részenként csinálni, forgatni közben a wokot. A cél egy sárgás-kékes árnyalat elérése, ha egy részen kész, haladhatunk tovább, addig míg az egész felület el nem éri ezt a színt. Ha a wokunk végén is van fa nyél, javasolt bevonnunk alufóliával a megégés elkerülése végett.

A következő lépés az olaj hozzáadása, a mennyiség mérettől függ, 35 cm esetén olyan 10 ml olajra lehet szükség. A cél az, hogy az egész be legyen vonva egy vékony olajréteggel, de ne csöpögjön, ne álljon meg sehol, itt is igaz a mondás, néha a kevesebb több. Legyen egyenletes, de nem kell túlzásba esni. Egy papírtörlővel szépen végig lehet kenni. Miután bevontuk a felületet, alacsony hőfokon érdemes melegíteni, megközelítőleg 10-15 percig, de ezt a körülmények határozzák meg leginkább. A procedúrával érdemes óvatosan dolgozni, mert forró lesz a serpenyő, könnyű megégetnie magát az embernek egy óvatlan pillanatban, bár a wokok sokszor fa nyelűek, szóval annyira nem rizikós mint egy öntöttvas serpenyőnél, aminél sokszor reflexből ráfog az ember, megszokásból, aztán kellemetlen meglepetések érik.

Ennél a résznél érdemes elindítani az elszívót ha van, szellőztetni, mert füstölni fog. Közben egyébként egy papírtörlőt megfogva, egy fém csipesszel érdemes törölgetni az olajat róla ha esetleg úgy látja az ember, hogy megállt valahol, de ha jól eloszlattunk az elején, nem biztos, hogy lesz rá szükség. Ezt a folyamatot három-négyszer érdemes megismételni a megfelelő vastagságú réteg elérése érdekében, tehát vékonyan beolajozzuk és a megadott ideig melegítjük, általában ekkor már füstöl majd az olaj. Ha mindent jól csináltunk a procedúra végére egy papírral megtörölve a papír nem kell, hogy olajos legyen, ebből tudhatjuk, hogy sikeresen felvittük a réteget a serpenyőre.

Végül jó tanács, nem nagyon érdemes mosószert alkalmazni a jövőben, használat után egyből, forró vízzel el lehet mosni, esetleg finoman szivaccsal tisztítani, nyilván az lenne a cél, hogy ételmaradék, nagyobb zsír vagy olajréteg ne maradjon rajta, legyen tiszta, de némelyik mosószer, vagy a nagyon erős dörzsik képesek leszedni róla a felvitt réteget, főleg a fém dörzsik, vagy a durvább fele a szivacsnak. Nem érdemes állni sem hagyni se koszosan, se vízben, és miután elmostuk egyből töröljük tisztára, szárítsuk meg, illetve egy vékony olajréteget sem árthat felvinni.

Innentől kevesebb gond van vele ha mindent jól csinálunk, használjuk és folyamatosan egyre vastagabb lesz majd a réteg. Ha nagyon nagy a pára találhatunk rozsdafoltokat, ha pici akkor viszonylag könnyen orvosolható, ha nagy terjedelmű, megeshet, hogy újra be kell avatnunk.

Ha újra kellene avatni a serpenyőt, általában fém dörzsit szoktak használni, esetleg durvább sót első körben, amíg el nem tűnik a rozsda, utána újra be lehet avatni, de ha nem sikerült egyenletesen leszedni, akkor érdemes újra a fémig tisztítani az serpenyőt, és beavatni, mert a meggyengült réteg lepereghet a későbbiekben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.